A múlt hétvége erős lehűlése után, a hét második felétől megállíthatatlanul beköszönt a várva várt tavaszi jó idő! Ennek azonban nem mindenki tud felhőtlenül örülni: a jó idő következtében az allergén fák pollenszórása is várhatóan felerősödik. Bár a pollenek már az év eleje óta jelen vannak, de a jó idő beköszöntével, a fák, bokrok virágzása miatt kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni.

Miért jó, ha időben tájékozódunk?

Az allergia lehet enyhe, csekély tünetekkel járó állapot, de lehet súlyos, akár életet veszélyeztető állapot is. Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük. A leggyakoribb allergének az étel (nutritív) vagy légúti (inhalatív) csoportba tartoznak.

Ételallergia leggyakrabban gyerekkorban, különösen csecsemőknél és kisdedeknél (tipegők) jelentkezik, de kezdődhet felnőtt korban is. A kor előrehaladtával az emésztőrendszer beérik és egyre kevésbé szívódnak fel olyan anyagok, amelyek allergiát hozhatnak létre. Így a gyerekkori ételallergiák egy része „kinőhető”. Az ételallergia tünetei általában az adott étel elfogyasztását követően néhány perccel vagy néhány órával alakulnak ki.

Leggyakoribb tünetek: bőrviszketés, csalánkiütés, a száj zsibbadása, ajkak-, az arc-, a nyelv- és a torok- megduzzadása, orrfolyás, orrdugulás, nehéz-légzés, hasi panaszok (hasfájás), emésztési zavarok (hasmenés, hányinger, hányás), szédülés, ájulás.

Leggyakoribb ételallergének (nutritív):

Állati eredetű termékek: tojás, tej, rák

Növényi eredetű termékek: földimogyoró, egyéb magvak (mandula, dió, kesudió, pisztácia, mogyoró, gesztenye, paradió), búza és származékai (liszt), szója és származékai, hüvelyesek

Egyéb táplálékösszetevők: szulfitok (étel ízesítőkben és színezékekben találhatóak)

A légúti (inhalatív) allergia kialakulásában szerepet játszik a genetikai hajlam és a környezeti tényezők egyaránt. Az inhalatív allergének – mint a pollen, a hámsejtek és a szőrszálon hordozott molekulák – a légutakon bejutva okoznak allergiás reakciót. Bármely korosztályban kialakulhat, ugyanúgy a gyerekeknél, mint felnőtteknél, mégis a leginkább érintett korosztály a fiatal felnőttek korcsoportja. Az utóbbi évtizedekben megkétszereződött a légúti allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől. Amennyiben korábbiakban semmi jel nem utalt arra, hogy légúti allergiája lenne, de idén már tüsszög, folyik az orra vagy viszket a szeme, annak hátterében akár allergiás megbetegedés is állhat!

Légúti allergének (inhalatív) csoportja: növényi -, állati -, egyéb (por) eredetű anyagok.

Szeretné a leggyorsabb megtudni, mi okozza allergiás panaszait?

Az allergiás betegségek kezelésének első és legfontosabb lépése, hogy megtudjuk az allergia okát. Vérvizsgálat alapján végzett nutritív és inhalatív allergia vizsgálatok a nap bármely időszakában és az év bármely szakaszában elvégezhető (amennyiben nem szed allergiagyógyszert).

20-as étel (nutritív) allergiapanel: tojásfehérje, tehéntej, tőkehal, búza, szója, narancs, alma, banán, őszibarack, szezámmag, garnélarák, marhahús, kivi, földimogyoró, mogyoró, paradió, mandula, kókuszdió, zeller, tojás.

40-es étel (nutritív) allergiapanel: disznóhús, marhahús, csirkehús, birkahús, paradicsom, sárgarépa, burgonya, mustár, tőkehal, garnélarák, kék kagyló, tonhal, lazac, kivi, mangó, ananász, narancs, alma, banán, őszibarack, tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, szezámmag, sütőélesztő, fokhagyma, zeller, földimogyoró, mogyoró, paradió, mandula, kókuszdió, tojás, kecsketej, rozs, búza, zab, kukorica, hajdina.

20-as légúti (inhalatív) allergiapanel: éger, mogyoró, szil, fűz, nyár, ecsetpenész, korompenész, kannapenész, élesztőgomba, konídiumos gomba, házipor atka I., macska szőr-hám, kutya hám, angol perje, réti komócsin, termesztett rozs, háziszárnyasok (liba, csirke, kacsa, pulyka) tollkeveréke, parlagfű, fekete üröm, lándzsás útifű

40-es légúti (inhalatív) allergiapanel: macska szőr-hám, lószőr, szarvasmarha szőr, kutya szőr, tengerimalac hám, nyúl hám, aranyhörcsög hám, patkány, egér, háziszárnyasok (liba, csirke, kacsa, pulyka) tollkeveréke, ecsetpenész, korompenész, kannapenész, élesztőgomba, konídiumos gomba, parlagfű, fekete üröm, réti margaréta, gyermekláncfű, aranyvessző, éger, mogyoró, szil, fűz, nyár, juhar, nyír, bükk, tölgy, dió, házipor atka I., házipor atka II., házipor, házikosz, csótány, lándzsás útifű, fehér libaparéj, ballagófű, juhsóska, fűkeverék 1 (csomós ebír, réti csenkesz, angol perje, réti komócsin, réti perje), fűkeverék 2 (illatos borjúpázsit, angol perje, nád, termesztett rozs, pelyhes selyemperje)

Az allergia oka általában egy allergiavizsgálat alapján kimutatható, így hamar informálódhat, mely allergént kell elkerülnie / lehetőség szerint kizárnia mindennapjaiból, hogy javíthasson életminőségén!