Sokan nincsenek tisztában azzal, ha allergiás tüneteket tapasztalnak – anélkül, hogy diagnosztizált allergiájuk lenne – még az is elképzelhető, hogy hisztaminintoleranciával élnek együtt. Az egyik érdekessége a betegségnek, hogy az allergiával megegyező tüneteket okoz a legtöbb esetben. De mi is az a hisztaminintolerancia?

Hisztamin kontra DAO

A hisztamin egy biogén amin, amely aminosavak lebomlása során keletkezik és – normális esetben – az egészséges szervezetben is termelődő anyag. Elsődleges szerepe az allergiás reakciók (immunválasz) kiváltásában van, de kutatások kiderítették, hogy fontos szerepe van az idegrendszeri jelátvitelben (neurotranszmitter), valamint a gyomorsav elválasztás szabályozásában is. Annak ellenére, hogy szervezetünkben csak nagyon rövid időt tölt (lebontása miatt), mégis komoly szövődményeket tud okozni, amennyiben sérül a lebomlás folyamata.

A szervezetünkben megtalálható DAO (deamino-oxidáz) enzim feladata, hogy lebontsa a hisztamint. Amennyiben hiányzik vagy csökkent aktivitást mutat az enzim, lelassul a lebontás folyamata, ezáltal megnövekszik a hisztamin szintje és ez okozza az „allergiás” tüneteket.

A hisztamin intolerancia egy több összetevős probléma, hiszen amellett, hogy a szervezetünkben megtalálható DAO enzim „meghibásodása” vagy hiánya is okozhat tüneteket, magas hisztamin tartalmú ételekkel, a hisztamin lebontását meggátló, valamint a hisztamin felszabadulását okozó élelmiszerek fogyasztásával és gyógyszerek szedésével is előidézhetjük, illetve fokozhatjuk ezt az állapotot. Mindezek mellett például a nem friss ételek fogyasztása is hozzájárulhat a tünetek kialakulásához, romlásához.

Milyen okai lehetnek a magas hisztamin szintnek?

Emelkedett hisztamin szint jelentkezhet – a fent felsoroltak mellett – többek között, a bél baktérium flórájának fokozott hisztamin termelése miatt, valamint azáltal is, hogy a vastagbél baktériumai elszaporodnak a vékonybélben, amely a DAO enzim zavarát is okozhatja.

DAO enzim működésének csökkenése hátterében pedig állhat az enzimet kódoló gén hibája, (fertőzéses vagy autoimmun eredetű) bélgyulladás, hormonális zavarok, valamint akár környezeti tényezők is, mint amilyen a stressz.

Milyen tüneteket okoz?

Mivel allergiás tünetekhez nagyon hasonló szimptómákkal jelentkezik általában az intolerancia, sok esetben allergia teszt elvégzésével kezdik sokan, ezekben az esetekben azonban ezek a vizsgálatok negatív eredményt mutatnak. Ilyenkor lehet gyanakodni, hogy más betegség állhat a bosszantó és visszatérő tünetek mögött.

  • Légúti panaszok:orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj;
  • Emésztési problémák:hasmenés, hasfájás, puffadás, gyomorégés;
  • Bőrtünetek:bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás;
  • Egyéb tünetek:hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás, szívdobogás érzés, ingadozó vérnyomás, fejfájás, migrén, szédülés, hányinger, émelygés, menstruációs zavarok, ödémaképződés.

Vizsgálat és kezelés

Vizsgálat során a diamin oxidáz (DAO) enzim aktivitásának mérése történik vérmintából, azonban fontos megjegyezni, hogy bár a DAO vizsgálat hasznos a hisztamin intolerancia kimutatásában, a vizsgálat önmagában nem diagnosztikus értékű. Egyértelmű diagnózis a tünetek és további vizsgálati módszerek eredményeinek ismeretében egyéb, hasonló tüneteket okozó kórképek kizárásával állítható fel.

A tünetek mérsékelhetőek a hisztamin tartalmú ételek bevitelének korlátozásával, illetve a DAO enzim bevitelével (táplálékkiegészítő tabletta formájában történő pótlásával, étkezés előtt).

DAO enzim működését gátló ételek és italok / hisztamin szintet növelő ételek és italok: alkohol, fekete tea, zöld tea, maté tea, (nyers) tojásfehérje, egyes joghurtok (baktériumtörzsektől függ), élesztő, halak, rákfélék, penészes sajtok, füstölt áruk (szalámi, kolbász), spenót, paradicsom, padlizsán, földimogyoró, némely csokoládé és kakaóval készült élelmiszerek, citrusfélék, ecet.

Csomagunkról bővebb információt IDE kattintva érhetnek el.