Allergia panelek

8 specifikus allergént tartalmazó alappanel: 9.840 Ft

20-as inhalatív allergia panel: 13.080 Ft
40-es inhalatív allergia panel: 17.040 Ft

20-as nutritív allergia panel: 13.080 Ft
40-es nutritív allergia panel: 17.040 Ft

Rovarméreg allergiapanel: 6.000 Ft

A panelekhez tartozó allergénlista

Az antihisztamin tartalmú gyógyszereket legalább 5 nappal a vérvételt megelőzően el kell hagyni!

A vizsgálat költségén felül külön vérvételi díj kerül felszámításra, amely mintavételi pontonként változhat. Az aktuális vérvételi díjakról tájékozódjon az egyes mintavételi pontok leírásánál.

Mire jó a vizsgálat / miért fontos, hogy elvégezze?

A vizsgálatokkal kimutathatóak azok az inhalatív, nutritív vagy rovarméreg allergének, melyek allergiás tüneteket okoznak.  Amennyiben allergia gyanúja merül fel, érdemes utána járni, hogy mi okozza a tüneteket, melyeket minden esetben kezelni kell, mert kezelés hiányban súlyos szövődményeket idézhetnek elő. Az étel-, gyógyszer-, és rovarméreg allergia esetén akár az életet veszélyeztető anafilaxiás sokk is jelentkezhet.

Mi ez a betegség? / Kinek jó ez a vizsgálat?

Az immunrendszer, amely védi a szervezetet az olyan kórokozóktól melyek betegséget okoznak, allergia esetében az ártalmatlan anyagokat káros anyagként detektálja és ezek ellen védekező folyamatokat indít el.

Inhalatív allergia

A légúti allergia igen gyakori, civilizációs betegség, mely a statisztika szerint minden ötödik embert érint. Az immunrendszer a belégzés által a szervezetbe került idegen anyagokat kórosnak detektálja és ellene specifikus ellenanyagot termel, melynek hatásár allergiás tünetek jelentkeznek. Az allergiás tünetek igen változatosak lehetnek (szénanátha, kötőhártya-gyulladás, bőrtünetek), melyek kezelése nélkül komoly szövődmények alakulhatnak ki.

Nutritív allergia

Az ételallergia sokkal ritkább, mint a légúti allergia, de a tünetek súlyossága miatt sokkal fontosabb, hogy kiderüljön melyik allergén áll a panaszok hátterében. Az ételallergia esetén a szervezet a bekerült adott élelmiszer-fehérjét kórosnak ismeri fel és ellene ellenanyagot termel. A tünetek a táplálék elfogyasztását követően már 5-10 percen belül is kialakulhatnak és igen sokrétűek lehetnek. Táplálékallergia esetén az allergiát okozó élelmiszert teljes mértékben kerülni kell!

Rovarméreg allergia

Hazánkban két rovar, a még és a darázs, melynek csípését követően a leggyakrabban allergiás reakció alakul ki. Fontos, hogy rovarméreg allergia gyanújának esetében utána járjunk, hogy melyik rovar csípésére érzékeny szervezetünk, mert rovarméreggel történő, ismételt találkozást követően kialakulhat az életet veszélyeztető anafilaxiás sokk is.

Mit tartalmaz a vizsgálat?

nutritív alappanel, 20-as és 40-es allergént tartalmazó inhalatív, nutritív allergia panelek és rovarméreg allergia panelek vannak. A panelek pontos allergén listájáról itt tájékozódhat.

Hogyan készüljön a mintavételre?

Amennyiben más vizsgálatot vagy csomagot nem vesz igényben, abban az esetben a csomagban lévő vizsgálatokat az étkezés nem befolyásolja, a nap bármely részében elvégezhető a vérvétel. A vérvétel előtt könnyű reggeli és folyadékfogyasztás megengedett. Ha egyéb vizsgálatot is szeretne, kérjük, tájékozódjon annak vérvételi kritériumairól.

Hogyan végezzünk a vizsgálatot? Mennyi időt vesz igénybe?

A vizsgálathoz vénás vérre van szükség. A vérvételi pontunkon töltött idő körülbelül 15 perc, mely a mintavételt és az adminisztrációt is magába foglalja.

Mikorra kapja meg az eredményt?

A csomagban lévő vizsgálatok elkészülési ideje a minta laboratóriumunkba való érkezését követő 5 munkanap. A leletet elektronikusan, jelszóval védve küldjük Önnek a megadott e-mail címre a vizsgálatok vállalási idejét maximálisan betartva. Illetve eredménye megtalálható és letölthető az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) rendszeréből is. Ezen a felületen háziorvosa, kezelőorvosa is megtekintheti az eredményeket.

További tudnivalók a betegségről

Ételallergia – Rovarméreg allergia – Pollenallergia

Az immunrendszer, amely védi a szervezetet az olyan kórokozóktól melyek betegséget okoznak, allergia esetében az ártalmatlan anyagokat káros anyagként detektálja és ezek ellen védekező folyamatokat indít el. Amennyiben allergia gyanúja merül fel, érdemes utána járni, hogy mi okozza a tüneteket, melyeket minden esetben kezelni kell, mert kezelés hiányban súlyos szövődményeket idézhetnek elő. Az étel-, gyógyszer-, és rovarméreg allergia esetén akár az életet veszélyeztető anafilaxiás sokk is jelentkezhet. Autoinjektor használatával az anafilxia megelőzhető

1. Ételallergia

Ételallergia akkor jelentkezik, amikor a szervezet az adott ételösszetevőket veszélyesnek ismeri fel és védekezés képpen ellenanyagot termel. Az allergiás reakció során hisztamin szabadul fel, mely előidézi a tüneteket. Fontos, hogy a tünetek megjelenése előtt legalább egy alkalommal a szervezetnek már találkoznia kellett az adott allergénnel. A tünetek az allergén elfogyasztását követően ige gyorsan (5-10 perc) kialakulnak, amelyek lehetnek enyhe fokúak, de akár az életet veszélyeztető anafilaxiás sok is jelentkezhet. A tüneteket kiváltó ételmennyiség egyénenként eltérőek lehetnek.

Amíg a felnőttek 1%-át, addig a gyermekek 7%-át érinti az ételallergia és a sok esetben felnőttkorra visszahúzódik. Sokszor előfordul családon belüli halmozódás, ami felveti az öröklési lehetőséget.

Ételallergia tünetei:

 • orr-garat tünetek: orrviszketés, garatviszketés, orrfolyás, orrdugulás, gégeödéma, nehézlégzés
 • Gyomor és bélrendszert érintő tünetek: hányinger, hányás, hasi fájdalom, hasmenés
 • Bőrtüneteke: ekcéma, csalánkiütés
 • Egész szervezetet érintő tünet: anafilaxiás sokk

Gyakran nem csak egy szervet érintenek a megjelenő tünetek.

A leggyakoribb allergének:

 • tejfehérje
 • tojás
 • mogyoró
 • szója
 • dió
 • kagyló
 • eper

Az ételallergia, ételintoleranciák, Cöliákia és hisztamin érzékenység tünetei igen hasonlók, de kezelésük más. Így minden esetben szükséges IgE allergia vizsgálatot végezni.

2. Rovarméreg allergia

Számos csípés okozhat allergiás reakciót. Két leggyakrabban előforduló rovar, mely hazánkban az allergiával járó csípéseket okozzák, a méh és a darázs. A felnőttek esetében 4%, a gyermekek esetében 1%-ban lehet számolni rovarméreg allergiával.

Rovarméreg allergia esetén, az első találkozáskor, a méregben található fehérje-természetű anyagokkal szemben specifikus IgE termelődik a szervezetben. A méreggel való következő találkozás esetén ezek az ellenanyagok váltják ki a különböző súlyosságú allergiás reakciót.

Tünete:

 • Normális reakció: A csípés helyén 2-10 cm-es viszkető, kissé fájdalmas duzzanat jelentkezik és 1-2 nap alatt elmúlik.
 • Nagy, lokális reakció: Több napig is fennálló, 10cm-nél nagyobb, fájdalmas, vörös duzzanat jelentkezik.
 • Szisztémás reakció: A csípést követően 5-10 percen belül különböző súlyosságú, az egész szervezetet érintő reakciók jelentkeznek.
  • testszerte bőrviszketés
  • hányinger, hányás
  • rossz közérzet
  • gyengeség
  • nehézlégzés, fulladásérzet
  • anafilaxiás sokk

Fontos, hogy végeztessünk allergiavizsgálatot, hogy felkészülhessünk egy következő rovarcsípés esetén a jelentkező tünetek kezelésére.

3. Inhalatív allergia

Az inhalatív allergiák közé tartozik minden olyan allergia, amelyet az allergén belélegzése vált ki. Ezek közül a leggyakoribban a pollenallergia általában februártól, a mogyoró virágzástól egészen októberig tart, a poratka allergia, amely főleg a fűtési szezonban a leggyakoribb, de egész évben jelentkezhet, illetve az állatszőr allergiák. Gyermekeknél, felnőtteknél egyaránt jelentkezik. Ilyenkor a belélegzett allergén ellen ellenanyagot termel a szervezet, mely az allergiás tüneteket idézik elő. Pollenallergia esetén elsősorban légúti, és szemtünetek tünetek jelentkeznek, de nem ritka az ekcéma kialakulása sem.

Leggyakoribb inhalatív allergének:

 • parlagfű
 • mogyoró
 • nyírfa, nyírfa, üröm
 • poratka
 • kutyaszőr, macskaszőr, nyúlszőr

Pollenallergia leggyakoribb tünetei:

 • szénanátha: tüsszögés, orrviszketés, vizes orrfolyás
 • torokviszketés, köhögés
 • szemviszketés, kötőhártya-gyulladás
 • szemhéj-, arc duzzanat
 • ekcéma

A pollenallergiák IgE vizsgálattal kimutathatok. Mindenképpen érdemes felkészülni a pollenszezonra, hogy a tünetek kialakulását megelőzzük, vagy a tünetek mértékét mérsékeljük. Ezzel életminőségünket javítjuk, illetve a további, súlyos szövődmények kialakulását elkerülhessük.

Foglaljon vizsgálati időpontot
kényelmesen és egyszerűen online!

Nem befolyásolja, sőt ajánlatos is bőven folyadékot fogyasztani, de csak vizet! Ez segíti a könnyebb vérvételt.

Bizonyos vizsgálatokat zavarhat, például a koleszterin- és vérzsír szintet befolyásolhatja. Éhgyomorra történő vérvétel esetén érdemes 12 órával korábban vacsorázni.

Vannak olyan laborvizsgálatok, amelyeket kizárólag éhgyomorra vett vérmintából vizsgálhatóak, mert étkezést követően számos paraméter fiziológiásan változik. Ezek a zsír (lipid)-, cukor (glukóz)- háztartás és májfunkció vizsgálatok. Mintavétel elött 10-12 órás éhezés ajánlott.

A vizeletbe keveredett vér kis mennyiségben is félrevezető eredményt ad, kerüljük ilyenkor a vizeletminta leadását.

A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes (minimum 12 órán keresztüli) koplalást követően. A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása javasolt. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.

A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, stb.) fennállását figyelembe kell venni!

A teszt elvégzéséhez 75 gramm glükózt kell 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt elfogyasztani. Javasoljuk, hogy hozzon magával egy fél citromot is, mert az oldat nagyon édes (a citrom nem befolyásolja az eredményt), ennek segítségével teheti kellemesebbé az elfogyasztani kívánt oldatot.
A terheléses vércukorvizsgálatot megelőző este, a vérvétel időpontja előtt 12 órával lehet vacsorázni, utána szénsavmentes víz vagy csapvíz fogyasztható. Kérjük is, hogy igyon bőségesen. Reggel a vizsgálatra való indulás előtt még két pohár vizet szükséges meginni.

A terhelés megkezdése előtt ellenőrizzük a vércukorértéket. Amennyiben a vércukor értéke 7.0 mmol/l alatt van, akkor a terhelés elkezdhető, ellenkező esetben viszont a szakma szabályai szerint a terheléses vércukorvizsgálat nem elvégezhető. Ha a mért vércukorérték megfelelő, akkor a 75 grammos cukoroldat elfogyasztható. A cukoroldatot vagy egyszerre, de maximum 5 percen belül meg kell inni. A következő vérvételek a kért időintervallumnak megfelelően, az első korty oldat elfogyasztásától számolva történik. A terhelés alatt a vérvételi helyet elhagyni, enni, inni, dohányozni nem szabad. érdemes viszont reggelivel készülni, hogy az utolsó vérvételt követőan az mindnél hamarabb elfogyasztható legyen, az esetleges rosszullét elkerülése végett. Az terhelés után bőséges folyadékfogyasztás javasolt, hogy a bevitt cukormennyiség mielőbb kiürüljön a szervezetből.

Felhívjuk figyelmét, hogy a terhelést megelőző vércukormérővel történő mérés eredménye és laboreredmény között eltérés jelentkezhet.

Telefonon a hatályos GDPR előírásoknak megfelelően nem tudunk információt adni. A vizsgálatok eredményét elektronikusan vagy személyesen adjuk ki.

Amennyiben rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, akkor Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) lakossági portálján (ügyfélkapus bejelentkezéssel) – közvetlen hozzáféréssel – lehetősége van a közfinanszírozott ellátásairól és a magánellátás keretében készült egészségügyi dokumentációkat (laborleletek, zárójelentés, ambuláns lap stb.), így az általunk kiállított eredményeket is díjmentesen megtekinteni, letölteni, illetve kinyomtatni.

A portál az alábbi címen érhető el: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal.

A beutaló a kiállítástól számított 90 napon belül használható fel.

Vérvételre telefonon vagy online tud időpontot foglalni.

Ügyfélszolgálatunk a +361 800 9313 vagy a +3630 416 9982 telefonszámokon várja hívását.
Online időpontfoglalónkat itt találja: www.corden.hu/idopontfoglalas

A gyógyszerek közül több hatással van az anyagcserére, a szervek működésére és zavarólag hathatnak a mérendő paraméterre, ezért ezek bevétele a vérvétel után javasolt. Amennyiben a kezelőorvos véleménye alapján a szedett gyógyszer elhagyása nem jár egészségügyi kockázattal, azokat ajánlott a mintavétel után bevenni.

A rendszeresen szedett gyógyszerek bevehetőek, beleértve pl. a szív- és érrendszeri betegségekre vagy pajzsmirigyproblémákra alkalmazottak, mivel ezek szerves részét képezik a beteg mindennapos életének. Ezekben az esetekben a rendszeresen szedett gyógyszereket be lehet venni a szokásos módon és időben, hacsak a gyógyszer szedését elrendelő kezelőorvos nem rendelkezik másként.

A koffeintartalmú italok (kávé, tea) fogyasztása a vérvétel reggelén szintén nem ajánlott, mert olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek egyes szervek (vese, máj, gyomor) működését befolyásolják és emelik a vércukorszintet.

A menstruáció érdemi változást nem okoz a vizsgálati eredményekben, de bizonyos vizsgálatok kivételt képeznek:

 • a CA125 és HE4 tumormarkerek értékét, a belőlük számolt ROMA-score-t is befolyásolhatja a menstruáció, emelkedett értékeket okozva. Így ezek vizsgálatát nem tanácsos a menstruáció alatt igénybe venni.
 • A vizelet-, székletvizsgálatot is érdemes a havi vérzéstől eltérő napokon végeztetni, mert megtévesztő eredményt okozhat a mintában talált vér.
  – megjegyzendő, hogy nagyobb mérvű vérveszteség a hematológiai vizsgálatok (vérkép) értékeiben csökkenést okozhat, azonban ez nem mindig jelenik meg láthatóan az eredményekben.
 • Vannak olyan vizsgálatok, így pl. a női nemi hormonok (ösztradiol, progeszteron, FSH, LH), melyek meghatározását a menstruációs ciklus bizonyos napjain szokás elvégezni, a kezelőorvos döntése alapján. A menstruáció napjaiban más értéket kapunk, mint a ciklus egyéb időszakában.