Napjainkban az egészségügyben használt legdivatosabb szó a prevenció, vagy magyarul megelőzés. Szinte mindenhol olvassuk, halljuk, hogy mennyire fontosak a szűrővizsgálatok, de a lakosság nagy része mégis csak akkor fordul orvoshoz, amikor már baj van. Pedig tudnunk kell, hogy a betegség nem derült égből tör ránk, hanem hosszadalmas folyamat eredménye, szép lassan alakul ki a szervezetünkben. Ha időben felfedezzük, hogy egy-egy értékünk megváltozott a vérképben, akkor még a betegséget a kialakulás előtt tudjuk kezelni, vagyis megelőzni azt.

A megelőzés sokkal gyengédebb módszerekkel történik, mint a már tüneteket okozó kóros állapot gyógyítása. Nem kell a szervezetet gyógyszerekkel terhelni, nem szükséges hosszadalmas kezelésekre járni, műtéten átesni, hiszen a legtöbb esetben elég, ha picit változtatunk az életmódunkon. Többet mozgunk, letesszük  a cigarettát, mérsékeljük az alkoholfogyasztást, vagy módosítunk az étkezési szokásainkon.

A szűrővizsgálatok az egészségügy bármely területén még panasz- és tünetmentes személyek számára nyújtanak lehetőséget arra, hogy felismerhetővé váljon egy-egy kóros folyamat elindulása, vagy kizárható legyen a betegség. Az évenkénti legfontosabb szűrés a laboratóriumi vizsgálat, hiszen egy vérvétellel átfogó képet kaphatunk a belső szerveink, mirigyeink, és az egész szervezetünk állapotáról.

Kinek milyen laboratóriumi vizsgálatok javasoltak?

Nem mindenkinek ugyanazok a laborvizsgálatok javasoltak, nem úgy, mint egy tüdőszűrés, hogy korra, nemre való tekintet nélkül ugyanazzal a módszerrel tudják kiszűrni a betegséget. Sokkal inkább egy nőgyógyászati szűrővizsgálatra hasonlít, ahol bizonyos kor felett már plusz vizsgálatokra is szükség van.

A 30 év alatti tünet- és panaszmentes személyeknek a teljes vérképen és vizeleten kívül a vércukorszintet, az összfehérjét, és összkoleszterin szintet, az erek állapotát meghatározó trigliceridet, a máj állapotára utaló értékeket, a gyulladásos folyamatokat jelző húgysav, a vesék állapotát tükröző kreatinin és eGFR szintet, a Kálium és Nátrium értékeket fontos megvizsgáltatni.

Ha bizonytalan eredetű panaszai vannak, illetve elmúlt 30 éves, akkor a fenti vizsgálatokat érdemes kiegészíteni a HDL és LDL koleszterin vizsgálatával, a szerveink állapotáról alkotott árnyaltabb képhez az albumin, GOT,  ALP, Kalcium, Magnézium, Vas, Transzferrin és CRP szintek ellenőrzésével.

Ha a vérkép és vizelet vizsgálat eredményében eltérés található a normál tartománytól, akár kevesebb, akár emelkedett az adott érték, akkor további vizsgálatokra is szükség lehet. Ha markáns panaszai vannak, akkor célzottan érdemes a vizsgálatokat elvégeztetni, a tünetek alapján. A vérvétel előtt mindenképpen érdemes háziorvosával, vagy szakorvossal megbeszélni mely értékek alapján dönti el a kezelés módját, vagy a mely eredmények  adnak számára több információt a betegségről.

Ne halogassuk az éves szűrővizsgálatainkat, hiszen komoly betegségeket, súlyos szövődményeket előzhetünk meg azzal, ha felismerjük a megelőző kórállapotokat! A legjobb módszer, ha kijelölünk egy hónapot, amikor évente elmegyünk a vérvételre, és elvégeztetjük az ajánlott szűrővizsgálatokat.

Hiszen az egészségünket megőrizni sokkal könnyebb, mint visszaszerezni!