Március elsején beköszönt a meteorológiai tavasz, amit az idő melegedésével is észlelünk. Azt várnánk, hogy több napfény hatására egyre aktívabbak leszünk a borongós tél után, de ennek ellenére alvászavar, kimerültség, rossz közérzet jelentkezik.  A tavaszi fáradtságot sokan mítoszként kezelik, pedig a jelenség valós, kialakulásában élettani hormonális folyamatok játszanak szerepet, azonban számos esetben a panaszok háttérben betegség is megbújhat.

A kora tavaszi időszakban a lakosság mintegy 50-70%-a panaszkodik fejfájásról, aluszékonyságról, ingerlékenységről. A tünetek hasonlósága miatt nehéz eldönteni, hogy betegséggel van-e dolgunk, vagy csak a tavaszi fáradtság áll a háttérben. A téli üzemmódról a tavaszira szervezetünk két hormon segítségével áll át. Ennek az élettani változásnak köszönhetően jelentkezik fáradtság, kimerültség, koncentráció zavar.

Azok a „fránya” hormonok

Két hormon, a melatonin és a szerotonon szintjének szezonális ingadozása okozza a tavaszi fáradtság panaszait. A melatonin, azaz az alvási hormon szintje a téli időszakban, a rövidebb nappalok és a kevesebb napfény hatására megnövekszik. Ilyenkor az alvásigény megnő. Tavasztól viszont a napok meghosszabbodása miatt több fény éri szervezetünket, ezért a melatonin szint lecsökken, és átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét ritmusban.

A szerotonin, azaz a boldogsághormon pont ellenkezőleg termelődik. A hosszú, borongós tél alatt a szerotonin szint lecsökken, majd a napsütés hatására lassan és fokozatosan pótlódik. Az alacsony szerotonin szint okozza a depresszió tüneteit, memóriazavart, koncentráció hiányt. Ezek az élettani folyamatok miatt áll át nehezebben biológiai óránk a tavaszi napsütés diktálta pörgősebb üzemmódra.

Endokrin problémák az aluszékonyság mögött

Vannak olyan, igen gyakori betegségek, melyeknek tünetei szinte megegyeznek a tavaszi fáradtság panaszival. Ezeknek a betegségeknek hátterében az endokrin rendszer hormontermelésének zavarai állnak. Ilyenkor vagy túl sok, vagy túl kevés hormon termelődése okozza a tüneteket.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy hormontermelődésének zavarai hazánk lakosságának igen nagy számát érinti. A pajzsmirigy alulműködése esetén nem termelődik T3 és T4 hormon, ezért a szervezet anyagcseréje lelassul. Lassul a szívritmus, lassul a mozgás és a beszéd, fázékonyság, fáradékonyság, alvászavar, vérszegénység, depresszió jelentkezhet. A kivizsgáláshoz elegendő egy labor– és ultrahang vizsgálat. A pajzsmirigy hormon szintjének meghatározásából kiderül, hogy valóban alulműködésről van-e szó, mely ugyan nem kezelhető, de gyógyszeres terápiával, fokozottabb jódbevitellel és diétával a jó életminőség biztosítható.

Mellékvese-fáradtság

A mellékvese hormonja a „hírhedt” stresszhormon, azaz a kortizol. A szervezetet értő stressz hatására kortizol szint megnő. Ha tartós stressznek vagyunk kitéve, akkor a mellékvese ezt a hormont folyamatosan termeli. A fokozott igénybevétel hatására a mellékvese kimerül, a hormon már nem termelődik megfelelően és a kortizol szint lecsökken. Ennek okaként fáradtság, depresszió és letargia jelentkezik.  A helyes stresszkezelés elsajátításával, illetve a hormon pótlásával a tünetek csökkenthetőek.

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség

Korunk egyik népbetegsége a diabétesz és az inzulinrezisztencia (IR), utóbbit a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is emlegetnek. Az IR hatására a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, így az inzulin nem tud a sejtekbe megfelelő cukrot bejuttatni, így a sejtek éheznek. Ezért a hasnyálmirigy még több inzulint termel, így először az inzulin szint, majd a glükóz szint is megnövekszik a vérben. Kezelés nélkül a hasnyálmirigy kifárad, kevés, vagy egyáltalán nem termelődik inzulin és kialakul a cukorbetegség. Mind az IR, mind a cukorbetegség egyik fő tünete a fáradtság, mely főleg étkezés után jelentkezik. A kivizsgáláshoz cukorterhelésre van szükség. A diagnózist követően a diéta beállításával, rendszeres testmozgással a folyamat visszafordítható, akár a gyógyszeres kezelés is elkerülhető.

Vitaminhiány is lehet ok

A tavaszi fáradtság kialakulásának hátterében nemcsak az élettani hormonális folyamatok állhatnak, hanem a nyáron és ősszel fogyasztott, sok idény gyümölcsből és zöldségből elraktározott vitamintartalékok kiürülése is ok lehet.

Jó közérzetünkhöz és szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlenek a vitaminok és ásványi anyagok jótékony hatása. A szintjük lecsökkenésével vitaminhiány lép fel, mely mindennapi aktivitásunkat csökkenti, immunrendszerünk legyengül, így fogékonyabbak leszünk a fertőzésekre, fáradékonyabbak, kedvtelenebbek leszünk.

A legfőbb vitaminok

A D vitamin, egy igen kivételes vitamin, amelyet „napfényvitaminnak”is hívnak, de valójában egy hormonelőanyag. D vitamint képes szervezetünk előállítani bőrünkben a napfény hatására, mely ez után kalcitriol nevű hormonná alakítja azt. Kedvező élettani hatását ezen hormon segítségével fejti ki. Elegendő 10-15 percet a szabadban töltenünk nyáron, hogy szervezetünk kellő mennyiségű D vitaminnal lássuk el. Az ilyenkor napsütés hatására képződött D vitamin készlet viszont a tél végére eléri mélypontját. Ha télen ezt a vitamint szájon át pótóljuk, akkor szervezetünk D vitamin raktára kevésbé csappan meg, így a tavaszi fáradtág tünetein is enyhíthetünk.

Fáradtság, levertség ellen a B vitaminok csoportja igen hasznos, ezek közül is a B12 vitamin. Ennek a vitaminnak a hiánya a letargia és kimerültség érzésével szoros összefüggésben áll. A B6 vitamin a megfelelő energia szintet és jó hangulatot biztosítja. A Folsav, azaz a B9-vitamin azon túl, hogy fontos szerepet játszik az örökítőanyagok szintetizálásában, a vörösvérsejtek előállításában, hozzájárulnak a megfelelő agyműködés fenntartásához és nem utolsó sorban a boldogság vitaminjaként is nevezik.

A legismertebb és szervezetünk számára az egyik legfontosabb vitamin a C-vitamin, mely az immunitást jelentősen befolyásolja, csökkenti a fáradtságot és kimerültséget. Így nemcsak betegségek kezelésénél van fontos szerepe, hanem a tavaszi fáradtság tüneteit is jócskán enyhíti. Fontos, hogy kellő mennyiségben vigyük be naponta szervezetünkbe és a túladagolás miatt sem kell aggódnunk, mert a vizelettel kiválasztódik.

Egyszerű vérvétellel a hormonszintek és a vitaminháztartás is ellenőrizhető, mely szinte felér egy diagnózissal. Ha a tavaszi fáradtságnak gondolt panaszok elhúzódnának, mindenképpen érdemes utána járni, hogy mi áll a háttérben!