A PCOS az egész testre hatással van, de elsősorban a petefészek (ovárium) megbetegedése. Kialakulása már gyermekkorban elkezdődik, de a pubertásig általában tünetmentes marad. Nem veszélytelen, és nem is ritka, körülbelül minden 10. nőt érint, és a vezető meddőségi okok között tartják számon.

Hormonális megbetegedés. A policitás ovárium ultrahang képén jól látszik a megnagyobbodott petefészek, vaskosabb kéreggel, alatta gyöngyfűzérszerűen sorakozó cisztákkal, melyek tulajdonképpen megérni képtelen petesejtek, tüszők.

A betegség hátterében sok esetben örökletes cukor anyagcsere zavar áll.

Tünetei -mivel az egész szervezetet érinti a betegség- elég szerteágazóak, és nem is jelentkeznek mindenkinél egyszerre. Ezért érdemes laboratóriumi vizsgálatot végeztetni, ha az alábbiak közül 1-1 tünetet észlelünk magunkon:

Bőrtünetek:

  • nyakon, hajlatokban barnás elszíneződés
  • erősen pattanásos, zsíros bőr
  • fokozott szőrnövekedés
  • hajhullás “férfias” kopaszodás

További tünetek:

  • túlsúly
  • mensrtuációs zavarok (ritkuló vagy elmaradó menses)
  • emelkedett inzulinszint
  • cukor- és anyagcsere zavar
  • meddőség

Ezeket a jellegzetes tünetek a csökkenő inzulinszint miatti férfi nemi hormonszint emelkedés okozza. Zavart szenvedhet az érett petesejtek kiszabadulása, ciklus zavarok, terméketlenség, megfogant terhességnél korai vetélések, illetve lepényi rendellenességek jöhetnek létre.

A teherbeesést gátolja a petefészek elváltozása, illetve nem jön létre tüszőrepedés sem.

A folyamatosan magas ösztrogén és androgén hormonszintek miatt hajlamosító veszélyt jelent a cukorbetegség, a méh- és emlődaganat kialakulására.

A diagnózishoz és a kezeléshez a nőgyógyászati vizsgálat mellett, szükség van laborvizsgálatokra, melyek eredménye képet ad az orvosnak a cukor háztartásról, a hormonszintekről, és a pajzsmirigy állapotáról.

A laboratóriumi vizsgálatokat összegyűjtöttük egy csomagba, melyben minden szükséges vizsgálat megtalálható. A vérvételre éhgyomorra kell érkezni, és 2 órát fog igénybe venni, mert a cukoranyagcsere pontos meghatározásához 3 vérvétel kell, egy az érkezéskor, majd 60 és 120 perc múlva.

A PCOS gyógyítása napjainkban nem lehetséges, de a tünetek enyhítésére, a meddőségi zavarok kezelésére, s a későbbi szövődmények minimalizálására jó lehetőségek vannak, ezért a kóros állapot időben felismerése és kezelése nagyon fontos! A legfontosabb teendő a kór alapjául szolgáló emelkedett inzulinszint csökkentése, megfelelő diéta, testmozgás, gyógyszeres kezelés által. A diétát szakorvos írja elő, mely során napi 5x-i étkezés javasolt, megadott szénhidrát és kalória értékben. Meddőséget okozó PCOS esetén – a fentieken kívül – lehetőség van a petefészkek hormonális stimulációjára, illetve a petefészek laparoszkópos úton való megkisebbítésére, bemetszésre. A férfi hormon túlsúly tüneteinek mérséklésére szintén léteznek hormonhatású gyógykészítmények, a bőrtünetek enyhítésére bőrgyógyásszal való konzultáció javasolt.