Október 1-e a mellrák elleni küzdelem világnapja, de az egész hónap e szörnyű kór szembeni harcra és a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet.

Hazánkban, a nők körében második helyen álló daganatos megbetegedés az emlőrák. Évente 7-8 000 új esetet diagnosztizálnak, és nagyjából a betegek egy harmada belehal a betegségbe, annak szövődményeibe. A kór nemcsak a nőket érinti, évről-évre 150-200 férfi is szembenéz ezzel a betegséggel. Az életkor előrehaladtával a kockázat nő, de az esetek 20 százalékában 50 éves kor alatt fedezik fel a betegséget. Mint minden más betegségnél is, itt is a korai diagnózison van a hangsúly, amelyhez elengedhetetlen a rendszeres évente történő preventív szűrővizsgálat, általános laborvizsgálatokkal, illetve a rendszeres szűrővizsgálatokkal, tumormarkerek ellenőrzésével.

Ezerarcú mellrák

Az emlőráknak számos formája ismert, és számos kérdést is vet fel a diagnózis. a betegség lehet egy oldali, de akár mindkét mellben egyszerre is jelentkezhet a rákos elváltozás, átszőve a közeli nyirokmirigyeket is. Az emlőrákok túlnyomó többsége a tejutak hámbéléséből indul ki, ritkábban pedig az emlőmirigyek hámbéléséből ered. Többnyire fájdalmatlan elváltozás képében jelentkezik, és véletlenszerűen kerül diagnosztizálásra egy szűrővizsgálat alkalmával. Tapinthatunk egyszeres göböt, de gyorsabb növekedésből származóan akár az egész mellet érintő beszűrődés látható. Becslések szerint az emlődaganat egyetlen sejtből kiindulva, 5-8 évig fejlődik, amíg a mammográfiával kimutathatóvá válik és csak ezután lesz tapintható az 1 cm-es daganat.

Mi állhat a mellrák hátterében?

Számos kockázati tényező állhat az emlőrák kialakulásának hátterében. A mellrák esetében a genetikai kockázat igen nagy. Hisz akink a családjában, édesanyjánál, nagymamánál, testvérnél előfordult a betegség, lényegesen megnő az esély, hogy nála is kialakul a betegség, mely ilyenkor főleg még a menopauza előtt jelentkezik. Ugyan ilyen kockázati tényező a személyes anamnézis.

  • a korai menstruáció (12 évesnél fiatalabb korban)
  • késői menopauza (55 év után)
  • soha, vagy 30 éves kor felett szültek
  • hormonális fogamzásgátlók használata
  • mammográfiai vizsgálattal mészlerakódások kimutatása az emlőben

Az életkor tekintetében leggyakrabban 50 év felett jelentkezik, de egyre gyakoribb, hogy fiatalabb korban, már 30. életév után kialakul. A kockázati tényezők között itt is ugyanúgy szerepel az elhízás, alkoholfogyasztás, dohányzás, mint sok más tumoros megbetegedésnél.

A férfiakat sem kíméli a mellrák

Ugyan ritkábban, de férfiaknál is előfordulhat az emlődaganat. Sajnos, ahogy a nőknél, a férfiaknál is tünetmentesen, fájdalommentesen alakul ki, hosszú idő alatt, és később hasonló tünetekkel jelentkezik. A férfiak esetében a családi halmozódás fokozottabban jelent kockázatot, illetve a háttérben sokszor a prosztatarák kezelésében alkalmazott, szintetikus ösztrogén is hozzájárul a kór kialakulásához.

Mellrák kezelése

A mellrák túlélésének esélye és a kezelés mértéke nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan, milyen stádiumban kerül diagnosztizálásra a betegség. Sokszor elegendő a tumor eltávolítása, de számos esetben a környező nyirokcsomók, illetve a mell teljes egészében eltávolításra kerül, majd kemoterápiára vagy sugárterápiára van szükség.

A mellráknál is a megelőzésen, a szűrővizsgálaton a hangsúly!

Az egészséges életmódon túl, melybe a jó minőségű, vitamindús táplálkozás, a rendszeres mozgás, megfelelő mennyiségű pihenés és a minimálisra csökkentett (amennyire lehet) stressz mentes mindennapokat jelent, a rendszeres önvizsgálat és szűrővizsgálatok elengedhetetlen fontosságúak.

Családi halmozódás esetén ajánlott 40 éves kor felett, évente tumormarker vérvizsgálatokat elvégeztetni, melyek pozitivitása felhívja a figyelmet az alattomos kórra. Az önvizsgálatot 20 éves kortól, havonta fontos elvégezni, főleg, ha már családban korábban felütötte a fejét a betegség. Nőgyógyászati szűrővizsgálatok alkalmával a nőgyógyász is el szokta végezni a manuális vizsgálatot. Ezeken felül szükséges, főleg 40 éves kor felett, 3 évente, 50 éves kor felett pedig évente ultrahang és mammográfia vizsgálatra elmenni.

Gyors diagnózis és kezelés életet menthet!