Gyermek vérvétel

Minden gyermek életében jelentkezhet olyan betegség, melynek diagnosztizálásában, vagy a terápia nyomon követese érdekében elengedhetetlen a laboratóriumi vizsgálat. A sokszor még a felnőttek számára is stresszhelyzetet jelent a vérvétel, így érthető, hogy ez a beavatkozás a gyermekek számára még nagyobb félelmet kelt.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a vérvétel számukra biztonságos, gyermekbarát környezetben, a lehető legkisebb kellemetlenséggel járjon és ne maradjon rossz emlék. Ezért a sikeres, gyors beavatkozás érdekében maximálisan törekszünk a fájdalommentességre. A vérvételt olyan gyermekcentrikus asszisztensek végzik, akik többéves kórházi, elsősorban gyermekgyógyászat területen szerzett nagy szakmai tapasztalattal rendelkeznek. A laborvizsgálat eredményét elektronikusan megküldjük.

Mintavételi pontjainkon a gyermekvérvétel alsó korhatára nem egységes, ezért kérjük időpontfoglalás előtt tájékozódjon arról, hogy az adott helyszínen hány éves kortól fogadják a gyermekeket.

Kimondottan gyerekvérvételi pontjainkon már újszülött kortól várjuk a gyerekeket:

  • 1117 Budapest, Fehérvári út 84/A; (BFI Irodaház, földszint)
  • 8100 Várpalota, Honvéd utca 2-3.; (Várpalota Városi Kórház-Rendelőintézet C épület, fsz. 7-es rendelő, a recepciós pulttól balra)

A gyermekvérvételi pontokra online vagy ügyfélszolgálatunkon keresztül telefonon tudnak időpontot foglalni!

Gyermek vérvétel

A gyermek felkészítése a vérvételre – Hogy segíthet a szülő a stresszmentes, sikeres vérvétel érdekében!

A gyermekek számára sokkal nagyobb stresszhelyzetet okoz a vérvétel, mint a felnőttek számára, bár sokszor a szülő jobban izgul gyermeke vérvétele előtt, mint maga a kis páciens. Ezért fontos, hogy a gyermek legyen felkészítve, mielőtt a beavatkozásra jönnének.

A beavatkozást megelőzően mondjuk el neki, hogy hova és miért megyünk. A vérvétel, ahogy a felnőtteknél is, legtöbbszőr könyökhajlatból történik, de a vérvételt végző asszisztens minden esetben a beavatkozásra legalkalmasabb vénát keresi, így előfordulhat, hogy a kézfejen található vénából történik a vérvétel. A gyors és sikeres vérvétel érdekében fontos, hogy a gyermeket, főleg a kisebbeket stabilan fogjuk, ennek érdekében előfordulhat, hogy másik asszisztens is részt vesz a vérvételkor. Ami még nagyon fontos a gyermek számára, de sokszor a legnehezebb a szülőnek, ne mutassuk aggodalmunkat, félelmünket a gyermek felé, mert az hatással van rá és megnehezíti a vérvételt.

A beavatkozást követően, a bevérzés elkerülése érdekében, legalább 2-3 percig a szúrás helyére kell nyomni a vattalapot. Törekedjünk arra, hogy ilyenkor a gyermek keze kinyújtva legyen.

Mindent megteszünk, hogy a gyermekek számára a vérvétel ne legyen rossz élmény!

További tudnivalók a betegségről

Foglaljon vizsgálati időpontot
kényelmesen és egyszerűen online!