Az egészséges életmód és a prevenció egyre jobban előtérbe kerül a mindennapokban. Igyekszünk figyelni és mindent megtenni, hogy egészségesek maradjunk, és ne döntsön le bennünket semmilyen betegség. Ennek érdekében sokan szedünk vitaminokat, sokszor ellenőrizetlenül.

A vitaminok szervezetünk zavartalan működéséhez elengedhetetlenek, viszont nem mindegy mikor, mennyit és milyen formában juttatjuk azokat szervezetünkbe. A vitaminok szerepet játszanak az anyagcsere-, biokémiai, és energetikai folyamatokban. Amennyiben megfelelő a vitaminháztartásunk, akkor nem, vagy csak ritkán betegedhetünk meg, és a betegség lefolyása is enyhébb lehet, a felgyógyulás pedig gyorsabb. Törekedni kell arra, hogy egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat megfelelő mennyiségben juttassuk be szervezetünkbe, és amennyiben szükséges, akkor azokat pótoljuk is.

Avitaminózis igen-nem

A vitaminoknak két fő csoportja van, a vízben (B vitamincsoport, C-vitamin) és a zsírban (A, D, E, K vitamin) oldódó vitaminok. A zsírban oldódó vitaminok esetében kevésbé áll fent avitaminózis, mivel a szervezetünk bizonyos mennyiségben el tudja azokat raktározni, ellenben túladagolva kellemetlen tüneteket okozhatnak. A vízben oldódó vitaminok esetében viszont fontos, hogy folyamatosan biztosítsuk azokat szervezetünk számára, mivel a szükséges mennyiség felszívódik, a többi viszont kiürül a szervezetből. Szervezetünk vitaminháztartását laborvizsgálattal ellenőrizhetjük.

Zsírban oldódó vitaminok jelentősége

A vitamin (retinol)

A retinol a látás kialakításában, növekedésben, hámszövetek épségében, és az immunrendszer megfelelő működésében játszik nagy szerepet, és antioxidáns hatással bír. Az A vitamint állati eredetű táplálékokból tudjuk bevinni, provitaminja, azaz elővitaminja néhány zöldségben, gyümölcsben megtalálható.

D vitamin

Több altípusa is ismert, de a legfontosabb szervezetünk számára a D3 (kolekalciferon), amely UV fény hatásásra a bőrben is keletkezhet, illetve a D2 (ergokalciferon) amely csak növényi forrásból érhető el. A D vitamin szerepe a kalcium-foszfát anyagcsere szabályozásában van, megfelelő csontháztartáshoz járul hozzá, segíthet a cukorbetegség, a magasvérnyomás és a sclerosis multiplex megelőzésében. Túladagolása vesebetegséget okozhat. Ha pedig nem megfelelő a D vitamin mennyiség szervezetünkben, úgy csontritkulás osteomalácia – angolkór alakulhat ki. Magyarországon az egyik legtöbb embert érintő egészségkockázat a D-vitamin-hiány, amely a téli időszak végére szinte minden magyart érint.

E vitamin

Az E vitamin erős antioxidáns hatása miatt jelentős, védHET a daganatos, illetve keringési megbetegedésektől. Hiányában meddőség, izomsorvadás alakulhat ki.

K vitamin

A K vitamin a véralvadás mechanizmusában játszik jelentős szerepet, ezért „koagulációs vitaminként” is emlegetik. Továbbá hozzájárul a csontok, porcok, erek egészségéhez. A K vitaminnak több alcsoportja van, a K2 vitamint a szervezet bélbaktériumai is képesek előállítani.  K vitaminhiány felszívódási zavarok, egyes véralvadás-gátló gyógyszerek miatt vagy anyatejes csecsemőknél fordulhat elő, és vérzékenységet okozhat.

Vízben oldódó vitaminok

B vitamin

Többféle, kisebb-nagyobb hasonlósággal rendelkező vegyületet különböztetünk meg, ezek a B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminok. Mindegyik különböző élettani folyamatokon belül fontos feladatokat lát el. Az anyagcsere-folyamatok, immunrendszer egészséges működésében, szív védelmében, vérképzésben van jelentős szerepük. Hiányuk mögött felszívódási zavar állhat, a B12 hiány vészes vérszegénységet (anémia pernicióza) okozhat.

C-vitamin

A legnagyobb szerepe az immunrendszer megfelelő működésében van. Segíti a bélrendszerből a vas felszívódását, antioxidáns hatású. Hiányában az ellenállóképességünk csökken, súlyosabb esetben Skorbut alakulhat ki. Nagy mennyiségű fogyasztása a B12 vitamin felszívódását nehezítheti.

Mennyi az annyi?

Minden kornak és nemnek megvan az adott vitamin mennyisége, amelyre szervezetünknek szüksége van az egészséges működéshez. Vannak viszont olyan állapotok, amikor a vitaminszükséglet megemelkedik, ilyen például a várandósság, idős kor, egészségtelen életmód (dohányzás, alkoholfogyasztás), akut és krónikus megbetegedések. A vitaminszintek laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizhetőek. Így pontos képet kaphatunk szervezetünk vitaminellátottságáról, melyiket kell pótolnunk, vagy éppen ellenkezőleg, melyiket ne pótóljuk, mert a táplálkozásunkkal elegendő mennyiséget tudunk biztosítani. Figyeljünk vitaminháztartásunkra, hisz nagymértékben hozzájárul egészségünkhöz!