Sok ember számára az egyik nagy mumus a vérvétel. Fájni fog… nem jön a vér… nem sikerül elsőre a beavatkozás… mi lesz, ha rosszul leszek… jó lesz-e az eredmény. Ahhoz, hogy a vérvétel jól sikerüljön, ahhoz nem elég, hogy olyan helyre menjünk, ahol a vérvételi asszisztens nagy szakmai tapasztalattal bír, hanem mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a vérvétel gyorsan és a lehető legfájdalommentesebben végződjön.

A vérvétel sikerességét sok minden befolyásolja. Hiszen, ha nem megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztottunk a vérvételt megelőző napon, nem vagyunk kipihenve, rástresszelünk a beavatkozásra, akkor a vérvételt végző asszisztensnek sokkal nehezebb dolga van a beavatkozás során.

A közhiedelemmel ellentétben nem minden laboratóriumi vizsgálatra szükséges éhgyomorra érkezni, a legtöbben mégis ezt tartják irányadónak, és sem nem isznak, sem nem esznek a vérvétel előtt. Inni még akkor is fontos, ha éhgyomorra történik a vizsgálat, ha pedig olyan vizsgálatokat végeztetünk, amelyeket nem befolyásol az étkezés, akkor egy könnyű reggelit nyugodtan elfogyaszthatunk. Ilyen vizsgálatok például a hormon vizsgálatok, tumormarkerek, véralvadási vizsgálatok vagy az allergia és ételintolerancia vizsgálatok.

Azonban, ha éhgyomorra szükséges érkezni, akkor az alábbi szabályokat fontos betartani:

  • A vérvételt megelőző 9-12 órában már ne vegyünk magunkhoz táplálékot, sem szilárd ételt, sem gyümölcslevet, édesített italokat és főleg ne fogyasszunk alkoholt.
  • A vérvétel előtt ajánlott vizet fogyasztani, de ne essünk túlzásba. Ébredéstől a vizsgálatig 2 pohár tiszta víz elfogyasztása javasolt, hiszen a kiszáradt szervezetben a vénák is összeesnek, és lelassul a vér áramlása is, így nehezebbé válik a vérvétel.
  • Vérvétel előtt nem ajánlott edzeni, vagy nagyobb fizikai aktivitást igénylő munkát végezni.
  • A dohányzást is érdemes a vizsgálat utánra halasztani.
  • Amennyiben rendszeresen szed vitamint, vagy táplálékkiegészítőket, azok bevételével is várja meg a vizsgálat végét, hiszen ezek az anyagok is befolyásolják az eredményt.

Bizonyos vizsgálatok esetén a rendszeresen szedett gyógyszerek bevételét is el kell halasztani, különösen, ha hormonszint vizsgálatra készülünk. Érdemes a gyógyszert felíró szakorvost megkérdezni, hogy a vérvétel előtt bevegye-e a gyógyszert.

Ha véralvadásgátlót szed, azt mindenképpen jelezze az asszisztensnek, mert akkor a nyomókötést tovább kell a szúrás helyén tartani.

Vizeletvizsgálathoz mintát érdemes otthonról hozni. Ehhez poharat a patikában is lehet vásárolni. A vizeletvizsgálatokhoz a legjobb a reggeli első vizelet. Érdemes a mintavétel előtt megmosakodni, hiszen ellenkező esetben olyan baktériumok is belekerülhetnek a mintába, amik módosítják a leletet.

Nem túl hosszú a kizárólag éhgyomorra végezhető vizsgálatok listája (éhgyomri glükóz, éhgyomri inzulin, koleszterin, HDL koleszterin, LDL koleszterin, triglicerid), ezért akár csomagot választunk, akár csak egy-egy vizsgálatot, mindenképpen tájékozódjunk előtte, hogy szükség van-e ezekre a vizsgálatokra.

 

Vérvétel után

A vérvétel nem terheli meg túlságosan a szervezetet, de azért utána érdemes pár percre leülni pihenni, és csak utána elindulni. A vizsgálatot követő egy órában ne végezzünk fizikailag megerőltető mozgást, ne emeljünk nehezet, és ne terheljük a szúrt kart.

Készítsünk be magunknak vizet, szőlőcukrot, egy kis csokit vagy gyümölcsöt, különösen, ha hajlamosak vagyunk az ájulásra. Ha gyengének érzi magát a vérvételt követően, akkor lesz mihez nyúlnia, hogy helyreálljon a vércukorszintje!