Az ünnepi időszak egyik fontos eleme, a családdal, barátokkal eltöltött idő mellett, vagy azt kiegészítve, a nagy, közös étkezések. Az igazán klasszikus, magyar karácsonyi ételek – halászlé, töltött káposzta, göngyölt húsok, bejgli – általában nem a mértékletességet és diétás étrendet hirdetik, viszont annál finomabbak.
A jóleső, ellenállhatatlan ételek – és italok – azonban egy idő után hatalmas megterhelést jelentenek szervezetünknek, főleg ha már az utolsó utáni süteménynek sem tudtunk ellenállni és túlettük magunkat. A szervezetünkbe bevitt (optimális mennyiségű) tápláléknak a fő feladat az, hogy energiát biztosítson számunkra, hogy szervezetünk megfelelően működjön, azonban ha többet viszünk be, mint amire szükségünk van, akkor emésztésünk felborul.
Túlevés hagyománya
Karácsony az egyik olyan az ünnepeink közül, ahol a túlevés gyakori probléma tud lenni, hiszen a folyamatos vendégvárás és családlátogatás közben mindenhol bekapunk egy-egy falatot, és a végére már mozdulni se tudunk. Igazából a túlevés is hagyománynak mondható, hiszen nem véletlen, hogy évszázadok óta böjti időszak előzi meg és zárja le az egyes ünnepeket.
A kellemetlen emésztési panaszok mellett – hasfájás, görcs, hányinger, puffadás – amelyek, csak lassan múlnak el, komolyabb fizikai tünetei is lehetnek a túlevésnek. A rengeteg süteménynek, édességnek és nassolnivalónak köszönhetően hirtelen megemelkedhet a vércukorszint, amely miatt a porckopásban szenvedő betegeknél fellángol az ízületi gyulladás, és még nagyobb fájdalmak jelentkeznek, de akár koncentrációs problémák, valamint alvászavarok is felléphetnek.
Emellett a különböző mikroorganizmusok (baktériumok, vírusok, gombák) alkotta bélflóránk állapotára is figyelnünk kell, hiszen abban az esetben, ha átestünk a ló túloldalára és túlettük magunkat, sérülékeny egyensúlya felborulhat és komoly emésztőrendszeri problémákat okozhat. Ilyen esetben érdemes probiotikummal megsegíteni emésztőrendszerünk működését. A bélflóra nemcsak az emésztésben, illetve a szerves anyagok lebontásában játszik fontos szerepet, hanem immunrendszerünk támogatásában, hormonrendszerünk befolyásolásában, agyunk működésében, valamint létfontosságú enzimek és vitaminok termelésében is.
A karácsonyi időszakot követően azonban vannak olyan egyszerű praktikák, trükkök, amelyek segítenek abban, hogy szervezetünk regenerálódni tudjon a megterhelő napok után, visszanyerjük energiaszintünket és ismét helyre álljon az egyensúly közérzetünkben.
Méregtelenítés, gyógyteák
A méregtelenítés legegyszerűbb módja, ha megemeljük folyadékbevitelünket, hiszen ez gyorsan és kényelmesen megszabadítja szervezetünket a felhalmozódott káros anyagoktól. A javasolt átlag napi folyadékmennyiség 2 liter körülbelül, azonban méregtelenítés során nyugodtan meg is duplázhatjuk ezt, hiszen ez felgyorsítja anyagcserénket, erősíti a vesék működését, valamint támogatja a vérkeringésünket, ezáltal könnyebb lesz megszabadulni a méreganyagoktól.
A megfelelő vízbevitel mellett, emésztésünk helyreállítása, serkentése érdekében érdemes herbateákat is fogyasztani, amelyek a gyomor egyéb panaszaira (görcs, fájdalom, felfúvódás) is remek ellenszerek. Fogyasztásukkal lényegében egyszerre tudunk megszabadulni a káros anyagoktól, valamint hatékonyabbá tenni emésztésünket, és elősegíteni a tápanyagok feloldását és felszívódását.
Mozgás, séta, edzés
Van, aki az edzőteremben tud kikapcsolni, regenerálódni, más viszont el se tudja képzelni magát ott. Azonban már egy könnyed séta a friss levegőn is csodákra képes, hiszen élénkíti anyagcserénket, valamint keringésünkre is jó hatással van.
A legegyszerűbb (és legolcsóbb) módja szervezetünk regenerálásának, ha kimozdulunk, teszünk egy rövid sétát, eltöltünk egy kis időt a szabadban. Amellett, hogy a mozgás jótékony hatással van szervezetünkre, közérzetünket is javítani tudja.
Séta, gyaloglás hatására ugyanis az agyunk szerotonint és dopamint (boldogsághormont) termel, amelynek köszönhetően mentálisan és lelkileg is „felfrissülünk”. A stresszes karácsonyi időszak után jót fog tenni szervezetünknek egy kis lelki regenerálódás is.
Könnyű, kímélő ételek
A bő karácsonyi menü után jól esik szervezetünknek, ha tartunk egy-két kímélő, diétás napot. Ez nem azt jelenti, hogy nem ehetünk semmit, viszont a könnyedebb, egészséges ételekért hálás lesz testünk.
A hagyományos karácsonyi ételek a legtöbb esetben zsírosak, nehezek, gyomrot nem kímélőek, főleg ha még túlzásba is esünk ezek fogyasztásakor. Annak érdekében, hogy tehermentesítsük emésztőrendszerünket, igyekezzünk kisebb adagokat lassan, akár a nap során több alkalomra szétosztva fogyasztani. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy emésztésünk ismét helyrebillenjen és megszűnjenek a kellemetlen tünetek.
Lehetőség szerint igyekezzünk kalóriaszegény ételeket választani, és már pár étkezés után érezni fogjuk, hogy szervezetünk megkönnyebbül, energiaszintünk emelkedik és emésztésünk megfelelő működése helyreáll.
Gyümölcsnap, vitaminkúra
Érdemes ebben az átmeneti, regenerálódásra fordított időben gyümölcs és/vagy zöldségnapokat is beiktatni, sőt kiváltképp hasznos tud lenni, ha gyümölcs- és zöldségleveket fogyasztunk ilyenkor. Ezek nem csak a hidratálásban, de a méregtelenítésben is remek segítőink lehetnek.
Magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően képesek az ünnepi étkezések, italozások alatt testünkben felhalmozódott méreg- és salakanyagok kiürítésében, mindemellett vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok, valamint kevés kalóriát tartalmaznak, így nem terhelik meg szervezetünket.
Természetesen olykor-olykor egy kis kilengés a megszokott napi étkezési rutinból legfeljebb ideiglenes problémát okozhat, azonban egészségünk hosszú távú megőrzése érdekében érdemes figyelni a megfelelő és helyes táplálkozásra, valamint megsegíteni emésztőrendszerünk működését, hogy elkerüljük a kellemetlen tüneteket.