Az ételérzékenység nem újkeletű kórkép, bár a modern orvostudomány számára csak az elmúlt 20-30 évben vált ismerté, és csak az elmúlt néhány évben került be a köztudatba. Ennek oka az ételérzékenyek számának növekedése és a diagnosztikus lehetőségek fejlődése. De hiába tudjuk, hogy egy kis utána járással van megoldás a kellemetlen panaszok megszűntetésére, még sem foglalkozunk eléggé a problémával, vagy nem is gondolunk arra, hogy a panaszaink hátterében komoly, de egyszerűen orvosolható kórkép állhat.

Hippokratész, görög orvos már időszámításunk előtt feljegyzéseket készített az ételek okozta különböző tünetek megjelenéséről. Amíg nála a sajt elfogyasztása fejfájást okozott, addig III. Richárd angol királynál bőrkiütés jelentkezett a szamóca elfogyasztását követően. Bár a 15. században a bőrreakció hátterében boszorkányságot sejtettek, addig mára már tudjuk, hogy a kórképet a szervezet fokozott immunreakciója váltotta ki.

Folyamatosan emelkedik az ételintoleranciások száma

Napjainkban az alapellátásban jelentkező betegek 25%-a emésztőszervi panaszokról számol be. A panaszok hátterében egyre gyakrabban ételérzékenység áll. A kórkép a felnőtt populáció 20-30%-át érinti, bár valójában sokkal nagyobb számról beszélhetünk, hisz sokan nem járnak utána, mi okozza a mindennapokat beárnyékoló panaszokat, hanem igyekeznek velük együtt élni. Ez az állapot nem csak a felnőtteket érinti, hanem gyermekkorban is egyre gyakrabban előfordul.
.

.
Az ételintoleranciások számának növekedése párhuzamos folyamatot mutat az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a számos adalékanyagot tartalmazó ételek számának emelkedésével. Természetesen a civilizációs betegség hátterében nemcsak a mesterséges alapanyagokat tartalmazó instant ételek elfogyasztása áll, hanem a rendszertelen étkezés, a mindennapi stressz, az öröklött hajlam, a gyógyszer- és alkoholfogyasztás is fontos szerepet játszanak. A tünetek súlyosságát azzal is előidézhetjük, hogy nem reagálunk azonnal a szervezet jelzésére és járunk utána a problémának, hanem halogatjuk, vagy homokba dugjuk a fejünket és egyáltalán nem is foglalkozunk vele.

Az ételérzékenység nemcsak a fizikai, de a mentális állapotunkra is hatással van

Az ételérzékenység tüneteinek megjelenését a szervezetünk immunreakciója váltja ki. Ha bélrendszerünk sérül, és annak áteresztő képessége fokozódik, a bélnyálkahártyán keresztül az elfogyasztott táplálék egyes fehérjéi a véráramba jutnak.
.

.
A szervezetünk ezeket a táplálék-összetevőket idegen anyagként detektálja és ellenanyagot (specifikus IgG) termel ellenük, és összekapcsolódva megjelöli azokat. Az egészséges immunrendszer ezeket a megjelölt fehérjéket lebontja, azonban, ha túl sok idegen anyag kerül a véráramban, vagy az immunrendszer nem működik megfelelően akkor ezek az immunkomplexek a véráram segítségével különböző szervekben szövetekben lerakódnak. Ezért van az, hogy az ételintolerancia tünetei a problémát okozó étel elfogyasztását követően órákkal, de akár napokkal később is jelentkezhet olyan tünetek formájában, melyről nem is gondolnánk, hogy a hátterében valamilyen élelmiszer állhat. A folyamatos hasi diszkomfort érzeten túl fejfájás, bizonytalan eredetű bőrjelenségek, ízületi fájdalmak, elhízás, illetve szorongás, depresszió, koncentráció zavar, álmatlanság is jelentkezhet. Ezek a panaszok a mindennapi életünkre, munkahelyünkön való helytállásra, kapcsolatainkra negatív hatást gyakorolnak.

Az ételintolerancia a gyermekeket sem kíméli, ez a kórkép az egyre többszőr diagnosztizált hiperaktivitás, figyelemzavar vagy tanulási nehézségek hátterében is állhat.

Van megoldás az ételintolerancia leküzdésére, lemondások nélkül

Az ételintolerancia diagnózis laboratóriumi diagnosztika nélkül lehetetlen. De az innovációs fejlődésnek köszönhetően a diagnosztikai lehetőségek is fejlődnek, így akár néhány napon belül fény derülhet a problémára és megfelelő étrend kiválasztásával búcsút inthetünk a mindennapokban jelenlévő kellemetlen tüneteknek. Az Ételintolerancia 206 harmadik generációs új vizsgálattal térképez fel 10 élelmiszer-csoport 206 féle allergénjét. A széles allergénpaletta nagy részét a hazánkban gyakran fogyasztott élelmiszerek teszik ki. A célzott vizsgálattal egyszerűen és gyorsan képet kaphatunk azokról az élelmiszerekről, melyeket érdemes mérsékelten fogyasztani, vagy néhány hónapra kivonni étrendünkből, hogy bélrendszerünk regenerálódása után újra élvezhessük azokat, és kiegyensúlyozottabb életet élhessünk!