Ételintolerancia 206 vizsgálat

Vizsgálat díja: 44.900 Ft

A vizsgálat költségén felül külön vérvételi díj kerül felszámításra, amely mintavételi pontonként változhat. Az aktuális vérvételi díjakról tájékozódjon az egyes mintavételi pontok leírásánál.

Mire jó a vizsgálat / miért fontos, hogy elvégezze?

Az ételintolerancia az élelmiszerekre kialakuló érzékenység, mely nagyon kellemetlen tüneteket okozva nagymértékben ronthatja az életminőséget.

Mi ez a betegség? / Kinek jó ez a vizsgálat?

Az ételintolerancia vizsgálatokról érdemes tudni, hogy – szemben az IgE típusú allergia tesztekkel – nem „abszolút értékű” vizsgálatok, azaz nem önmagukban értékelendők, mert sok tényező befolyásolhatja az aktuálisan mért értékeket (mikor fogyasztott utoljára a vizsgált élelmiszerből, milyen a felszívódás a bélből, vannak-e aktuálisan klinikai tünetei stb). Éppen ezért fontos, hogy ezeket az eredményeket a korábbi és aktuális panaszokkal, valamint az alkalmazott étrenddel együtt értékelje gasztroenterológus szakorvos, szükség esetén dietetikus bevonásával, és ez alapján szülessen döntés arról, hogy mely élelmiszereket és mennyi ideig szükséges és indokolt az étrendből kivenni.

A korábban általánosan használt ételintolerancia teszteknél alkalmazott módszer IgG-t detektált, míg a Corden labor által használt, korszerű teszt IgG4-et. A pontos klinikai szerepe ezen molekulák jelenlétének a szervezetben még kutatás alatt áll, nem minden részletében ismert. Amit tudunk az az, hogy amennyiben egyes étel összetevők átjutnak a bélfalon, úgy azokat az immunrendszer felismeri, IgG-vel, pontosabban az  újabb kutatások szerint IgG4-el megjelöli és az így megjelölt idegen anyagot az immunrendszer eltávolítja.

Amennyiben azonban túl sok IgG4-el jelölt anyag van jelen a bélfalban és ezért az immunrendszer nem tudja maradéktalanul eltávolítani a megjelölt idegen anyagokat, úgy ezek az ún immunkomplexek helyben (vagyis a bélben) vagy a vérárammal távolabbi helyekre jutva másutt is (bőr, ízületek) tüneteket okozhatnak (emésztőszervi tünetek, izületi fájdalom, migrén, elhízás, depresszió stb) .

Mit tartalmaz a vizsgálat?

206 élelmiszer allergént tartalmaz a vizsgálat, amelynek listája itt érhető el.

Hogyan készüljön a mintavételre?

Az Ételintolerancia 206 vizsgálatot az étkezés nem befolyásolja. Amennyiben más vizsgálatot vagy csomagot nem vesz igényben, abban az esetben a vérvétel előtt könnyű reggeli és folyadékfogyasztás megengedett. Ha egyéb vizsgálatot is szeretne, kérjük tájékozódjon annak vérvételi kritériumairól.

Hogyan végezzünk a vizsgálatot? Mennyi időt vesz igénybe?

A vizsgálathoz vénás vérre vagy 200µL ujjbegyszúrásból történő vérvétel alkalmával  vett vérre van szükség. A vérvételi pontunkon töltött idő körülbelül 15 perc, mely a mintavételt és az adminisztrációt is magába foglalja.

Mikorra kapja meg az eredményt?

A vizsgálat elkészülési ideje a minta laboratóriumunkba való érkezését követő 4 munkanap. A lelet jelszóval védett .pdf file-ban érkezik, e-mail-ben. A vállalási időkről itt tájékozódhat.

További tudnivalók a vizsgálatról

ÉTELINTOLERANCIA 206 vizsgálat allergénlista

Zöldségek: Articsóka, Avokádó, Brokkoli, Burgonya, Cékla, Cikória, Cukkini, Endívia, Édesgyökér, Édeskömény, Fehérrépa, Fokhagyma, Gomba, Hagyma, Karalábé, Karfiol, Káposzta, Kelbimbó, Mángold, Padlizsán, Paprika, Paradicsom, Póréhagyma, Rukkola, Saláta, Sárgarépa, Sóska, Spárga, Spenót, Sütőtök, Torma, Uborka, Vargánya, Vöröskáposzta, Zeller, Zöldbab

Gyümölcsök: Alma, Ananász, Banán, Birsalma, Citrom, Cseresznye, Eper, Füge, Gránátalma, Grépfrút, Kék áfonya, Kiwi, Kókusz, Körte, Mangó, Marakuja, Málna, Mézdinnye, Narancs, Nektarin, Őszibarack, Papaya, Rebarbara, Sárgabarack, Sárgadinnye, Szeder, Szilva, Szőlő (fehér), Zöldcitrom

Halak, tenger gyümölcsei: Angolna, Arany durbincs, Borotvakagyló, Csuka, Feketetőkehal, Fésűkagyló, Garnélarák, Hekk, Hering, Homár, Kacsakagyló, Kardhal, Kaviár (fekete), Kék kagyló, Lazac, Makréla, Morgóhal, Nyelvhal, Osztriga, Ördöghal, Pisztráng, Polip, Szívkagyló, Szardella, Szardínia, Tengeri Keszeg, Tengeri sügér, Tintahal, Tonhal, Tőkehal, Tüskés sügér, Vénuszkagyló, Vörös álsügér

Tejtermékek, tojás: Edami sajt, Emmentáli sajt, Gouda sajt, Író, Joghurt, Juhtej, Juhsajt, Kecsketej, Kecskesajt, Leerdam sajt, Mozzarella, Parmezán, Roquefort sajt, Svájci sajt, Tehéntej, Tojásfehérje, Tojássárgája

Egyéb élelmiszerek: Bambuszrügy, Borsmenta, Borsmenta tea, Élesztő, Fekete tea, Glutamát, Glutén, Kamillatea, Kakaó, Kapribogyó, Kávé, Komló, Lenmag, Méz, Olíva olaj, Olíva zöld, Sörélesztő, Szezámmag, Szójatej, Vanília, Zöld tea

Fűszerek: Ánizs, Babérlevél, Bazsalikom, Bors fekete, Bors fehér, Bors piros, Bors zöld, Fahéj, Gyömbér, Kakukkfű, Kapor, Koriander, Kömény, Köri, Kurkuma, Mustár, Oregánó, Paprika (csípős), Petrezselyem, Pirospaprika, Rozmaring, Sáfrány, Szegfűszeg, Szerecsendió, Zsázsa

Húsok: Bárányhús, Birkahús, Csirkehús, Fürjhús, Kacsahús, Libahús, Marhahús, Mezei-nyúlhús, Nyúlhús, Pulykahús, Sertéshús, Szarvashús, Vaddisznóhús

Gabonák: Árpaliszt, Búzakorpa, Búzaliszt, Hajdina Liszt, Kinoa, Köles, Kukorica, Maláta, Rizs, Rozsliszt, Tönkölybúza, Zabliszt

Magvak, aszalványok: Brazildió, Datolya, Dió, Fenyőmag, Földi mandula, Földi mogyoró, Kesudió, Makadám dió, Mandula, Mazsola, Mogyoró, Napraforgómag, Pisztácia, Szelídgesztenye

Hüvelyesek: Bab (fehér), Borsó, Csicseriborsó, Lencse, Lóbab, Szójabab

Foglaljon vizsgálati időpontot
kényelmesen és egyszerűen online!