Cöliákia szűrőcsomagok

Cöliákia alap szűrőcsomag:
7.705 Ft

Cöliákia komplex szűrőcsomag:
16.905 Ft

A vizsgálat költségén felül külön vérvételi díj kerül felszámításra, amely mintavételi pontonként változhat. Az aktuális vérvételi díjakról tájékozódjon az egyes mintavételi pontok leírásánál.

Mire jó a vizsgálat / miért fontos, hogy elvégezze?

A cöliákia, azaz a lisztérzékenység a glutén tartalmú fehérjék fogyasztásával előidézett autoimmun betegség. Az anti-transzglutamináz vizsgálat alkalmas a diagnózis igazolására, illetve a terápia ellenőrzésére, a diétahibák kiszűrésére.

Mi ez a betegség? / Kinek jó ez a vizsgálat?

A cöliákia egy autoimmun betegség, amit a gabonafélékben található anyag, a glutén vált ki. Az folyamat a vékonybél szakaszát érinti, melyben a bélbolyhok károsodnak, így felszívódási zavar alakul ki. Az autoimmun folyamatot megelőzni, megállítani nem lehet, viszont szigorú gluténmentes diétával az immunrendszer reakciója leáll. A vizsgálat javasolt annak, aki haspuffadással, hasmenéssel, fogyással, felszívódási zavarral küzd, illetve azok családtagjainak, akiknél diagnosztizálásra került a betegség.

Mit tartalmaznak a vizsgálati szűrőcsomagok?

Cöliákia alap szűrőcsomag: Transglutaminase (IgG, IgA).
Cöliákia komplex szűrőcsomag: Transglutaminase (IgG, IgA), Anti Gliadin (IgG, IgA).

Hogyan készüljön a mintavételre?

Amennyiben más vizsgálatot vagy csomagot nem vesz igényben, abban az esetben cöliákia csomagjainkban szereplő vizsgálatokat az étkezés nem befolyásolja. A vérvétel előtt könnyű reggeli és folyadékfogyasztás megengedett. Ha egyéb vizsgálatot is szeretne, kérjük, tájékozódjon annak vérvételi kritériumairól.

Hogyan végezzünk a vizsgálatot? Mennyi időt vesz igénybe?

A csomagban található vizsgálatokhoz vénás vérre van szükség. A vérvételi pontunkon töltött idő körülbelül 15 perc.

Mikorra kapja meg az eredményt?

A csomagban lévő vizsgálatok elkészülési ideje a minta laboratóriumunkba való érkezését követően a cöliákia alap szűrőcsomag esetében 5, cöliákia komplex szűrőcsomag esetében 10  munkanap. A lelet a validálás pillanatában az EESZT rendszerébe kerül fel, mely az ügyfélkapun keresztül elérhető, illetve online érkezik e-mail-ben éjszaka. A vállalási időkről itt tájékozódhat.

További tudnivalók a betegségről

Cöliákia – Gluténérzékenység

A cöliákia (lisztérzékenység, gluténszenzitív enteropátia) autoimmun folyamat, mely nemcsak az emésztőrendszert érinti, hanem kihatással van az egész szervezet működésére is. A folyamatot a kalászos gabonafélékben megtalálható glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin váltja ki. A szervezet saját maga ellen indít immunválaszt, mely a vékonybél bolyhait érinti. A bélbolyhok károsodnak, ellaposodnak, elpusztulnak. Ennek hatására a tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok felszívódása elégtelen lesz. A betegség gyermek és felnőtt korban egyaránt kialakulhat. Kezelés sajnos nem lehetséges, élethosszig tartó, szigorú diéta betartásával a folyamat lassítható, az életminőség javítható.

Cöliákia genetikai háttere

A cöliákia örökletes, genetikailag meghatározott betegség, melyet a glutén fogyasztása vált ki. A kórkép kialakulását a betegek 90%-ban egy vírusfertőzés előzi meg, a kórokozó elleni immunválasz szerepet játszik a cöliákia kialakulásában. A genetikai hajlam előre kimutatható. Amikor valakinél cöliákia betegséget diagnosztizálnak, javasolják az egész család genetikai szűrését.

Cöliákia tünetei

Gyermek korban:

Az első tünetek általában a glutén tartalmú ételek bevezetése után jelentkeznek általában 14-18 hónapos kor körül, de legkésőbb 4-5 éves korig.

 • étvágytalanság
 • hányás
 • haspuffadás
 • zsírfényű széklet
 • vitamin- és vashiány
 • fejlődésben való elmaradás
 • ingerlékenység, fáradékonyság

Felnőtt korban:

Nemcsak gasztrointesztinális panaszok jelentkeznek, hanem egyéb, nem specifikus tünetek is előfordulnak.

 • krónikus fáradtság, kimerültség
 • fertőzésre való fogékonyság megnövekszik
 • menstruációs problémák
 • dermatitis
 • izomgyengeség, izomgörcsök
 • csontproblémák – csontritkulás
 • nyálkahártya fekély
 • kóros fogyás
 • hajhullás, körömtöredezés száraz bőr
 • véralvadási zavarok
 • vashiány
 • vérszegénység

A cöliákia az alábbi betegségekhez gyakran társul:

 • Down-kór
 • pajzsmirigy gyulladásos megbetegedései
 • allergiás bélgyulladás
 • atópia
 • rheumatoid arthritis
 • I-es típusú cukorbetegség Diabetes mellitus)

Cöliákia vizsgálata

Cöliákia gyanúja esetén szakorvosi kivizsgálás szükséges, vérvizsgálattal (antitest vizsgálat, genetikai vizsgálattal (szájnyálkahártyából) és bélboholy endoszkópiás vizsgálattal kiegészítve. A kivizsgálás menete gyermekek és felnőttek esetében is ugyan az.

Cöliákia kezelése

A cöliákiára gyógyszeres kezelés nem létezik, gyógyítani nem lehet. A betegség diagnosztizálása esetén élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta betartása szükséges, mellyel teljes élet élhető. A glutén elhagyása nem okoz tápanyaghiányt a szervezetbe, viszont a szervezet nem fog ellenanyagot termelni, így a bélbolyhok regenerálódni tudnak, a felszívódási zavar megszűnik. A gluténmentes gabonák, gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásával a kielégítő élelmi rost bevitele megoldható. A speciális diéta összeállításában elengedhetetlen a dietetikus segítsége.

Egyéb gluténfüggő betegségek

A cöliákia mellett más gluténhez kapcsolatos betegség is van. Ilyen a búzaallergia és a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS). Ezek közül a cöliákia a legismertebb, és bár mindegyik a gluténhez kapcsolódó kórkép, mégis mindegyik más.

Búzaallergia

Az az egyetlen olyan gluténhez kapcsolódó kórkép, mely allergiás eredetű. Ilyenkor az immunrendszer túlérzékenységgel reagál a búza egyes fehérjéire. A búzaallergia lehet étel-, légúti-, kontakt allergia és életveszélyes anafilaxia is jelentkezhet, így a tünetek igen változatosak. Jelentkezhetnek légúti vagy emésztőrendszeri allergiára utaló tünetek, bőrelváltozások, és orális allergia szindróma jelei is. Gyermekkori formája kinőhető, kezelésében nem gluténmentes diétát, hanem búza mentes étrendet kell tartani.

Nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS)

A kórkép első leírása 1980-as évekre tehető. Tüneteiben hasonlít a lisztérzékenységhez, mégis különbözik a búzaallergiától, a cöliákiától is. Az NCGS szindrómánál nem károsodik a vékonybél fal, nincs genetikai érintettség és nem társul más betegségekhez sem. Sajnos laboratóriumi vizsgálata nincs, a cöliákia vizsgálatainak elvégzésével történik a differenciál diagnózis, illetve kizárásos diéta  bevezetése segít a kórkép megerősítésében. Hat hónapig folytatott gluténmentes diétával a kellemetlen tünetek megszüntethetőek.

Foglaljon vizsgálati időpontot
kényelmesen és egyszerűen online!

Nem befolyásolja, sőt ajánlatos is bőven folyadékot fogyasztani, de csak vizet! Ez segíti a könnyebb vérvételt.

Bizonyos vizsgálatokat zavarhat, például a koleszterin- és vérzsír szintet befolyásolhatja. Éhgyomorra történő vérvétel esetén érdemes 12 órával korábban vacsorázni.

Vannak olyan laborvizsgálatok, amelyeket kizárólag éhgyomorra vett vérmintából vizsgálhatóak, mert étkezést követően számos paraméter fiziológiásan változik. Ezek a zsír (lipid)-, cukor (glukóz)- háztartás és májfunkció vizsgálatok. Mintavétel elött 10-12 órás éhezés ajánlott.

A vizeletbe keveredett vér kis mennyiségben is félrevezető eredményt ad, kerüljük ilyenkor a vizeletminta leadását.

A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes (minimum 12 órán keresztüli) koplalást követően. A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása javasolt. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.

A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, stb.) fennállását figyelembe kell venni!

A teszt elvégzéséhez 75 gramm glükózt kell 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt elfogyasztani. Javasoljuk, hogy hozzon magával egy fél citromot is, mert az oldat nagyon édes (a citrom nem befolyásolja az eredményt), ennek segítségével teheti kellemesebbé az elfogyasztani kívánt oldatot.
A terheléses vércukorvizsgálatot megelőző este, a vérvétel időpontja előtt 12 órával lehet vacsorázni, utána szénsavmentes víz vagy csapvíz fogyasztható. Kérjük is, hogy igyon bőségesen. Reggel a vizsgálatra való indulás előtt még két pohár vizet szükséges meginni.

A terhelés megkezdése előtt ellenőrizzük a vércukorértéket. Amennyiben a vércukor értéke 7.0 mmol/l alatt van, akkor a terhelés elkezdhető, ellenkező esetben viszont a szakma szabályai szerint a terheléses vércukorvizsgálat nem elvégezhető. Ha a mért vércukorérték megfelelő, akkor a 75 grammos cukoroldat elfogyasztható. A cukoroldatot vagy egyszerre, de maximum 5 percen belül meg kell inni. A következő vérvételek a kért időintervallumnak megfelelően, az első korty oldat elfogyasztásától számolva történik. A terhelés alatt a vérvételi helyet elhagyni, enni, inni, dohányozni nem szabad. érdemes viszont reggelivel készülni, hogy az utolsó vérvételt követőan az mindnél hamarabb elfogyasztható legyen, az esetleges rosszullét elkerülése végett. Az terhelés után bőséges folyadékfogyasztás javasolt, hogy a bevitt cukormennyiség mielőbb kiürüljön a szervezetből.

Felhívjuk figyelmét, hogy a terhelést megelőző vércukormérővel történő mérés eredménye és laboreredmény között eltérés jelentkezhet.

Telefonon a hatályos GDPR előírásoknak megfelelően nem tudunk információt adni. A vizsgálatok eredményét elektronikusan vagy személyesen adjuk ki.

Amennyiben rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, akkor Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) lakossági portálján (ügyfélkapus bejelentkezéssel) – közvetlen hozzáféréssel – lehetősége van a közfinanszírozott ellátásairól és a magánellátás keretében készült egészségügyi dokumentációkat (laborleletek, zárójelentés, ambuláns lap stb.), így az általunk kiállított eredményeket is díjmentesen megtekinteni, letölteni, illetve kinyomtatni.

A portál az alábbi címen érhető el: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal.

A beutaló a kiállítástól számított 90 napon belül használható fel.

Vérvételre telefonon vagy online tud időpontot foglalni.

Ügyfélszolgálatunk a +361 800 9313 vagy a +3630 416 9982 telefonszámokon várja hívását.
Online időpontfoglalónkat itt találja: www.corden.hu/idopontfoglalas

A gyógyszerek közül több hatással van az anyagcserére, a szervek működésére és zavarólag hathatnak a mérendő paraméterre, ezért ezek bevétele a vérvétel után javasolt. Amennyiben a kezelőorvos véleménye alapján a szedett gyógyszer elhagyása nem jár egészségügyi kockázattal, azokat ajánlott a mintavétel után bevenni.

A rendszeresen szedett gyógyszerek bevehetőek, beleértve pl. a szív- és érrendszeri betegségekre vagy pajzsmirigyproblémákra alkalmazottak, mivel ezek szerves részét képezik a beteg mindennapos életének. Ezekben az esetekben a rendszeresen szedett gyógyszereket be lehet venni a szokásos módon és időben, hacsak a gyógyszer szedését elrendelő kezelőorvos nem rendelkezik másként.

A koffeintartalmú italok (kávé, tea) fogyasztása a vérvétel reggelén szintén nem ajánlott, mert olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek egyes szervek (vese, máj, gyomor) működését befolyásolják és emelik a vércukorszintet.

A menstruáció érdemi változást nem okoz a vizsgálati eredményekben, de bizonyos vizsgálatok kivételt képeznek:

 • a CA125 és HE4 tumormarkerek értékét, a belőlük számolt ROMA-score-t is befolyásolhatja a menstruáció, emelkedett értékeket okozva. Így ezek vizsgálatát nem tanácsos a menstruáció alatt igénybe venni.
 • A vizelet-, székletvizsgálatot is érdemes a havi vérzéstől eltérő napokon végeztetni, mert megtévesztő eredményt okozhat a mintában talált vér.
  – megjegyzendő, hogy nagyobb mérvű vérveszteség a hematológiai vizsgálatok (vérkép) értékeiben csökkenést okozhat, azonban ez nem mindig jelenik meg láthatóan az eredményekben.
 • Vannak olyan vizsgálatok, így pl. a női nemi hormonok (ösztradiol, progeszteron, FSH, LH), melyek meghatározását a menstruációs ciklus bizonyos napjain szokás elvégezni, a kezelőorvos döntése alapján. A menstruáció napjaiban más értéket kapunk, mint a ciklus egyéb időszakában.