Cöliákia szűrőcsomagok

Cöliákia alap szűrőcsomag:
7.705 Ft

Cöliákia komplex szűrőcsomag:
16.905 Ft

A vizsgálat költségén felül külön vérvételi díj kerül felszámításra, amely mintavételi pontonként változhat. Az aktuális vérvételi díjakról tájékozódjon az egyes mintavételi pontok leírásánál.

Mire jó a vizsgálat / miért fontos, hogy elvégezze?

A cöliákia, azaz a lisztérzékenység a glutén tartalmú fehérjék fogyasztásával előidézett autoimmun betegség. Az anti-transzglutamináz vizsgálat alkalmas a diagnózis igazolására, illetve a terápia ellenőrzésére, a diétahibák kiszűrésére.

Mi ez a betegség? / Kinek jó ez a vizsgálat?

A cöliákia egy autoimmun betegség, amit a gabonafélékben található anyag, a glutén vált ki. Az folyamat a vékonybél szakaszát érinti, melyben a bélbolyhok károsodnak, így felszívódási zavar alakul ki. Az autoimmun folyamatot megelőzni, megállítani nem lehet, viszont szigorú gluténmentes diétával az immunrendszer reakciója leáll. A vizsgálat javasolt annak, aki haspuffadással, hasmenéssel, fogyással, felszívódási zavarral küzd, illetve azok családtagjainak, akiknél diagnosztizálásra került a betegség.

Mit tartalmaznak a vizsgálati szűrőcsomagok?

Cöliákia alap szűrőcsomag: Transglutaminase (IgG, IgA).
Cöliákia komplex szűrőcsomag: Transglutaminase (IgG, IgA), Anti Gliadin (IgG, IgA).

Hogyan készüljön a mintavételre?

Amennyiben más vizsgálatot vagy csomagot nem vesz igényben, abban az esetben cöliákia csomagjainkban szereplő vizsgálatokat az étkezés nem befolyásolja. A vérvétel előtt könnyű reggeli és folyadékfogyasztás megengedett. Ha egyéb vizsgálatot is szeretne, kérjük, tájékozódjon annak vérvételi kritériumairól.

Hogyan végezzünk a vizsgálatot? Mennyi időt vesz igénybe?

A csomagban található vizsgálatokhoz vénás vérre van szükség. A vérvételi pontunkon töltött idő körülbelül 15 perc.

Mikorra kapja meg az eredményt?

A csomagban lévő vizsgálatok elkészülési ideje a minta laboratóriumunkba való érkezését követően a cöliákia alap szűrőcsomag esetében 5, cöliákia komplex szűrőcsomag esetében 10  munkanap. A lelet a validálás pillanatában az EESZT rendszerébe kerül fel, mely az ügyfélkapun keresztül elérhető, illetve online érkezik e-mail-ben éjszaka. A vállalási időkről itt tájékozódhat.

További tudnivalók a betegségről

Cöliákia – Gluténérzékenység

A cöliákia (lisztérzékenység, gluténszenzitív enteropátia) autoimmun folyamat, mely nemcsak az emésztőrendszert érinti, hanem kihatással van az egész szervezet működésére is. A folyamatot a kalászos gabonafélékben megtalálható glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin váltja ki. A szervezet saját maga ellen indít immunválaszt, mely a vékonybél bolyhait érinti. A bélbolyhok károsodnak, ellaposodnak, elpusztulnak. Ennek hatására a tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok felszívódása elégtelen lesz. A betegség gyermek és felnőtt korban egyaránt kialakulhat. Kezelés sajnos nem lehetséges, élethosszig tartó, szigorú diéta betartásával a folyamat lassítható, az életminőség javítható.

Cöliákia genetikai háttere

A cöliákia örökletes, genetikailag meghatározott betegség, melyet a glutén fogyasztása vált ki. A kórkép kialakulását a betegek 90%-ban egy vírusfertőzés előzi meg, a kórokozó elleni immunválasz szerepet játszik a cöliákia kialakulásában. A genetikai hajlam előre kimutatható. Amikor valakinél cöliákia betegséget diagnosztizálnak, javasolják az egész család genetikai szűrését.

Cöliákia tünetei

Gyermek korban:

Az első tünetek általában a glutén tartalmú ételek bevezetése után jelentkeznek általában 14-18 hónapos kor körül, de legkésőbb 4-5 éves korig.

 • étvágytalanság
 • hányás
 • haspuffadás
 • zsírfényű széklet
 • vitamin- és vashiány
 • fejlődésben való elmaradás
 • ingerlékenység, fáradékonyság

Felnőtt korban:

Nemcsak gasztrointesztinális panaszok jelentkeznek, hanem egyéb, nem specifikus tünetek is előfordulnak.

 • krónikus fáradtság, kimerültség
 • fertőzésre való fogékonyság megnövekszik
 • menstruációs problémák
 • dermatitis
 • izomgyengeség, izomgörcsök
 • csontproblémák – csontritkulás
 • nyálkahártya fekély
 • kóros fogyás
 • hajhullás, körömtöredezés száraz bőr
 • véralvadási zavarok
 • vashiány
 • vérszegénység

A cöliákia az alábbi betegségekhez gyakran társul:

 • Down-kór
 • pajzsmirigy gyulladásos megbetegedései
 • allergiás bélgyulladás
 • atópia
 • rheumatoid arthritis
 • I-es típusú cukorbetegség Diabetes mellitus)

Cöliákia vizsgálata

Cöliákia gyanúja esetén szakorvosi kivizsgálás szükséges, vérvizsgálattal (antitest vizsgálat, genetikai vizsgálattal (szájnyálkahártyából) és bélboholy endoszkópiás vizsgálattal kiegészítve. A kivizsgálás menete gyermekek és felnőttek esetében is ugyan az.

Cöliákia kezelése

A cöliákiára gyógyszeres kezelés nem létezik, gyógyítani nem lehet. A betegség diagnosztizálása esetén élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta betartása szükséges, mellyel teljes élet élhető. A glutén elhagyása nem okoz tápanyaghiányt a szervezetbe, viszont a szervezet nem fog ellenanyagot termelni, így a bélbolyhok regenerálódni tudnak, a felszívódási zavar megszűnik. A gluténmentes gabonák, gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásával a kielégítő élelmi rost bevitele megoldható. A speciális diéta összeállításában elengedhetetlen a dietetikus segítsége.

Egyéb gluténfüggő betegségek

A cöliákia mellett más gluténhez kapcsolatos betegség is van. Ilyen a búzaallergia és a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS). Ezek közül a cöliákia a legismertebb, és bár mindegyik a gluténhez kapcsolódó kórkép, mégis mindegyik más.

Búzaallergia

Az az egyetlen olyan gluténhez kapcsolódó kórkép, mely allergiás eredetű. Ilyenkor az immunrendszer túlérzékenységgel reagál a búza egyes fehérjéire. A búzaallergia lehet étel-, légúti-, kontakt allergia és életveszélyes anafilaxia is jelentkezhet, így a tünetek igen változatosak. Jelentkezhetnek légúti vagy emésztőrendszeri allergiára utaló tünetek, bőrelváltozások, és orális allergia szindróma jelei is. Gyermekkori formája kinőhető, kezelésében nem gluténmentes diétát, hanem búza mentes étrendet kell tartani.

Nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS)

A kórkép első leírása 1980-as évekre tehető. Tüneteiben hasonlít a lisztérzékenységhez, mégis különbözik a búzaallergiától, a cöliákiától is. Az NCGS szindrómánál nem károsodik a vékonybél fal, nincs genetikai érintettség és nem társul más betegségekhez sem. Sajnos laboratóriumi vizsgálata nincs, a cöliákia vizsgálatainak elvégzésével történik a differenciál diagnózis, illetve kizárásos diéta  bevezetése segít a kórkép megerősítésében. Hat hónapig folytatott gluténmentes diétával a kellemetlen tünetek megszüntethetőek.

Foglaljon vizsgálati időpontot
kényelmesen és egyszerűen online!