Széklet mikrobiom vizsgálat

Vizsgálat díja: 78.000 Ft

A vizsgálat költségén felül külön mintaátvételi díj kerül felszámításra, amely mintavételi pontonként változhat. Az aktuális díjakról tájékozódjon az egyes mintavételi pontok leírásánál.

Mire jó a vizsgálat / miért fontos, hogy elvégezze?

A széklet mikorbiom vizsgálat képet ad a bélflórában élő baktériumok fajtáiról, és azok arányáról. Az eredmény bírtokában, szakorvos által összeállított étrend változtatás javasolható. Továbbá az eredmény segíthet egyes bélbetegségek (hasmenés, gyulladásos bélbetegségek) diagnózisában, egyes krónikus anyagcsere betegségek (elhízás, cukorbetegség) rizikójának becslésében és antibiotikus kezelés mellékhatásának és pre- vagy probiotikus kezelés hatékonyságának monitorozásában.

Mi ez a vizsgálat? / Kinek jó ez a vizsgálat?

A bélrendszerben a bélflóra igen változatos, több mint 100 milliárd mikroorganizmus – baktérium, gomba és vírus összefoglaló néven mikrobióta él. A mikrobióták összességét mikrobiomnak nevezzük. A bélflóra szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, szénhidrát lebontásban, ásványi anyagok és vitaminok felszívódásában. Amennyiben a mikrobiom kórossá válik, nemcsak a bélrendszer normál működését befolyásolja, hanem az endokrin- és immunrendszerre is hatást gyakorol.A mikrobiom vizsgálat az alábbi esetekben ajánlott:

  • Emésztőrendszeri panaszok
   • hasmenés, székrekedés, haspuffadás
   • felszívódási zavarok, nem kívánt hízás vagy fogyás
   • hasi fájdalom
   • antibiotikum, pre- és probiotikum kezelések hatásának ellenőrzése
   • krónikus bélfertőzések:
    • clostridium difficile (antibiotikum kezelést követően)
    • helicobacter pylori (gyomor-, nyombél- fekély)
   • táplálkozási hiányállapotok (vegyes táplálkozás ellenére)
  • Hormonális szabályozás zavarai
   • táplálkozás hormonális szabályozásának zavara (insulin, leptin, ghrelin eltérések)
   • kortizol-, szex hormon (ösztrogén, tesztoszteron, progeszteron) eltérések
  • Immunológiai problémák
   • allergia: ételintolerancia, ételallergia, ekcéma, allergiás rhinitis hisztamin intolerancia, fokozott fertőzéshajlam
   • autoimmun betegségek:
    • gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel disease (IBD): Crohn betegség, fekélyes vastagbél gyulladás (colitis ulcerosa)
    • irritábilis colon szindróma (IBS)
    • rheumatoid arthritis
   • anyagcserezavarok: elhízás, cukorbetegség
   • szív-, érrendszeri-betegségek
   • Pszichés és neurológiai tünetek
    • Hangulatingadozás
    • Szorongás, pánik
    • Figyelemzavar és koncentrációs problémák

Mit tartalmaz a vizsgálat?

Széklet mikrobiom vizsgálata a jelenleg elérhető legmodernebb (un. shotgun -szekvenáláson alapuló) vizsgálat, mely fajszintű azonosítást tesz lehetővé, baktériumok és gombák esetében is. A leleten a mikrobiom összetétele, diverzitása kerül feltűntetésre, a patogén fajok kiemelésével.

Hogyan készüljön a mintavételre?

A mintavétel otthon történik, az alábbiak szerint:

1.) Készítse elő a mintavevő egységet, a csőre írja rá nevét és születési idejét.
2.) Székletürítést követően bontsa ki a pálcát, amit forgasson meg a székletben párszor, hogy a pálca szivacsos vége érintkezzen a vizsgálandó mintával.
Mintavételezés közben az alábbiakra figyeljen oda:
a. ne érintkezzen a pálca a WC csésze által kontaminált székletrésszel
b. ne érintkezzen a pálca a WC csészében lévő vízzel és a csésze egyéb részeivel (mélyöblítésű WC esetén nem tud használható mintát venni)
c. a szivacsvégre és a csőbe ne pakoljon nagyobb mennyiségű székletet (darabokat), mert a vizsgálatot nem tudjuk elvégezni
3.) A pálca szivacsos végét forgassa meg a transzportcsőben lévő folyadékban párszor, majd törje bele a pálcát a perforált résznél és zárja jól rá a kupakot, hogy a folyadék ne tudjon kifolyni.
4.) A transzportcsövet tegye a mellékelt visszazárható tasakba.
5.) A kitöltött vizsgálatkérő lappal együtt juttassa el a laboratóriumba.
6.) A mintavételt követően a mintát szobahőmérsékleten kell tárolni.

Hogyan végezzünk a vizsgálatot? Mennyi időt vesz igénybe?

A vizsgálathoz otthonról hozott, széklettartályba vett székletmintára van szükség. A vérvételi pontunkon töltött idő körülbelül 15 perc, mely a minta átvételét és az adminisztrációt is magába foglalja.

Mikorra kapja meg az eredményt?

A mikorbiom vizsgálat elkészülési ideje a minta laboratóriumunkba való érkezését követő 40 munkanap. A lelet a validálás pillanatában az EESZT rendszerébe kerül fel, mely az ügyfélkapun keresztül elérhető, illetve online érkezik e-mail-ben.

További tudnivalók a betegségről

Foglaljon vizsgálati időpontot
kényelmesen és egyszerűen online!

Nem befolyásolja, sőt ajánlatos is bőven folyadékot fogyasztani, de csak vizet! Ez segíti a könnyebb vérvételt.

Bizonyos vizsgálatokat zavarhat, például a koleszterin- és vérzsír szintet befolyásolhatja. Éhgyomorra történő vérvétel esetén érdemes 12 órával korábban vacsorázni.

Vannak olyan laborvizsgálatok, amelyeket kizárólag éhgyomorra vett vérmintából vizsgálhatóak, mert étkezést követően számos paraméter fiziológiásan változik. Ezek a zsír (lipid)-, cukor (glukóz)- háztartás és májfunkció vizsgálatok. Mintavétel elött 10-12 órás éhezés ajánlott.

A vizeletbe keveredett vér kis mennyiségben is félrevezető eredményt ad, kerüljük ilyenkor a vizeletminta leadását.

A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes (minimum 12 órán keresztüli) koplalást követően. A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása javasolt. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.

A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, stb.) fennállását figyelembe kell venni!

A teszt elvégzéséhez 75 gramm glükózt kell 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt elfogyasztani. Javasoljuk, hogy hozzon magával egy fél citromot is, mert az oldat nagyon édes (a citrom nem befolyásolja az eredményt), ennek segítségével teheti kellemesebbé az elfogyasztani kívánt oldatot.
A terheléses vércukorvizsgálatot megelőző este, a vérvétel időpontja előtt 12 órával lehet vacsorázni, utána szénsavmentes víz vagy csapvíz fogyasztható. Kérjük is, hogy igyon bőségesen. Reggel a vizsgálatra való indulás előtt még két pohár vizet szükséges meginni.

A terhelés megkezdése előtt ellenőrizzük a vércukorértéket. Amennyiben a vércukor értéke 7.0 mmol/l alatt van, akkor a terhelés elkezdhető, ellenkező esetben viszont a szakma szabályai szerint a terheléses vércukorvizsgálat nem elvégezhető. Ha a mért vércukorérték megfelelő, akkor a 75 grammos cukoroldat elfogyasztható. A cukoroldatot vagy egyszerre, de maximum 5 percen belül meg kell inni. A következő vérvételek a kért időintervallumnak megfelelően, az első korty oldat elfogyasztásától számolva történik. A terhelés alatt a vérvételi helyet elhagyni, enni, inni, dohányozni nem szabad. érdemes viszont reggelivel készülni, hogy az utolsó vérvételt követőan az mindnél hamarabb elfogyasztható legyen, az esetleges rosszullét elkerülése végett. Az terhelés után bőséges folyadékfogyasztás javasolt, hogy a bevitt cukormennyiség mielőbb kiürüljön a szervezetből.

Felhívjuk figyelmét, hogy a terhelést megelőző vércukormérővel történő mérés eredménye és laboreredmény között eltérés jelentkezhet.

Telefonon a hatályos GDPR előírásoknak megfelelően nem tudunk információt adni. A vizsgálatok eredményét elektronikusan vagy személyesen adjuk ki.

Amennyiben rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, akkor Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) lakossági portálján (ügyfélkapus bejelentkezéssel) – közvetlen hozzáféréssel – lehetősége van a közfinanszírozott ellátásairól és a magánellátás keretében készült egészségügyi dokumentációkat (laborleletek, zárójelentés, ambuláns lap stb.), így az általunk kiállított eredményeket is díjmentesen megtekinteni, letölteni, illetve kinyomtatni.

A portál az alábbi címen érhető el: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal.

A beutaló a kiállítástól számított 90 napon belül használható fel.

Vérvételre telefonon vagy online tud időpontot foglalni.

Ügyfélszolgálatunk a +361 800 9313 vagy a +3630 416 9982 telefonszámokon várja hívását.
Online időpontfoglalónkat itt találja: www.corden.hu/idopontfoglalas

A gyógyszerek közül több hatással van az anyagcserére, a szervek működésére és zavarólag hathatnak a mérendő paraméterre, ezért ezek bevétele a vérvétel után javasolt. Amennyiben a kezelőorvos véleménye alapján a szedett gyógyszer elhagyása nem jár egészségügyi kockázattal, azokat ajánlott a mintavétel után bevenni.

A rendszeresen szedett gyógyszerek bevehetőek, beleértve pl. a szív- és érrendszeri betegségekre vagy pajzsmirigyproblémákra alkalmazottak, mivel ezek szerves részét képezik a beteg mindennapos életének. Ezekben az esetekben a rendszeresen szedett gyógyszereket be lehet venni a szokásos módon és időben, hacsak a gyógyszer szedését elrendelő kezelőorvos nem rendelkezik másként.

A koffeintartalmú italok (kávé, tea) fogyasztása a vérvétel reggelén szintén nem ajánlott, mert olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek egyes szervek (vese, máj, gyomor) működését befolyásolják és emelik a vércukorszintet.

A menstruáció érdemi változást nem okoz a vizsgálati eredményekben, de bizonyos vizsgálatok kivételt képeznek:

 • a CA125 és HE4 tumormarkerek értékét, a belőlük számolt ROMA-score-t is befolyásolhatja a menstruáció, emelkedett értékeket okozva. Így ezek vizsgálatát nem tanácsos a menstruáció alatt igénybe venni.
 • A vizelet-, székletvizsgálatot is érdemes a havi vérzéstől eltérő napokon végeztetni, mert megtévesztő eredményt okozhat a mintában talált vér.
  – megjegyzendő, hogy nagyobb mérvű vérveszteség a hematológiai vizsgálatok (vérkép) értékeiben csökkenést okozhat, azonban ez nem mindig jelenik meg láthatóan az eredményekben.
 • Vannak olyan vizsgálatok, így pl. a női nemi hormonok (ösztradiol, progeszteron, FSH, LH), melyek meghatározását a menstruációs ciklus bizonyos napjain szokás elvégezni, a kezelőorvos döntése alapján. A menstruáció napjaiban más értéket kapunk, mint a ciklus egyéb időszakában.