Laktózintolerancia genetikai vizsgálat

Vizsgálat díja: 13 110 Ft

A vizsgálati ár nem tartalmazza a vérvételi díjat, amely mintavételi pontonként eltérő lehet. Erről tájékozódjon az egyes mintavételi pontok leírásánál.

Miért érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

A laktózintolerancia (más néven tejcukor-érzékenység) azt jelenti, hogy szervezete nem képes megfelelően lebontani a tejben található tejcukrot. Ennek oka, hogy nem termelődik elegendő mennyiségben a tejcukrot lebontó laktáz enzim, ezért a tejcukor emésztetlenül halad tovább a bélrendszerben, kellemetlen tüneteket okozva.

A laktózintolerancia két formája ismert: 

  • Elsődleges (primer) vagy genetikai laktózintolerancia: ez ritka és veleszületett. Ebben az esetben már születéskor hiányzik a laktáz enzim. Az elsődleges laktózintolerancia 3-6 éves korban jelentkezhet, amikor az enzim fokozatosan csökken vagy teljesen megszűnik, ami a késői típusú elsődleges formát eredményezi.
  • Másodlagos (szekunder) laktózintolerancia: ebben az esetben a szervezet laktáz enzim termelése csökken, vagy teljesen megszűnik, főként az életkor előrehaladtával.

A laktózintolerancia legtöbbször genetikai eredetű, azaz örökletes. Ha a családban már előfordult tejcukor-érzékenység, akkor Önnél is nagyobb lehet az esély a kialakulására. A Corden Laboratóriumban végzett genetikai vizsgálat egyetlen egyszerű, gyors mintavétellel képes kimutatni, hogy hordozza-e ezt a genetikai hajlamot.

A genetikai vizsgálat előnyei:

  • Gyors, kényelmes és fájdalommentes, nincs szükség kellemetlen terheléses tesztre.
  • Biztos és végleges eredményt ad, mivel a genetikai hajlam nem változik.
  • Pontosan kiderül, hogy panaszai genetikai eredetűek-e.
  • Családtagjait is megóvhatja, hiszen pozitív eredmény esetén nekik is érdemes lehet elvégeztetni a vizsgálatot.

A laktózintolerancia diagnózisának ismeretében időben elkezdheti a megfelelő diétát, így hosszú távon megelőzheti a komolyabb egészségügyi problémákat, például a tartós tápanyag- vagy vitaminhiányt, illetve a súlyosabb emésztőrendszeri zavarokat.

Fontos tudni, hogy a teszt eredménye nem használható fel adóvisszatérítés igénylésére! 

A laktózintolerancia leggyakoribb tünetei:

  • Puffadás, hasi feszülés tejtermékek fogyasztása után
  • Gyakori hasmenés, híg széklet
  • Hasi görcsök, hasi fájdalom
  • Fokozott bélgázképződés

Ha tejtermékek fogyasztását követően rendszeresen tapasztalja ezeket a panaszokat, érdemes mielőbb kivizsgáltatnia, állhat-e a háttérben laktózintolerancia.

A laktóz intolerancia genetikai vizsgálata (LCT promoter c.1-13910C>T)

  • Vért veszünk, általában könyökhajlatból vagy kézfejből.
  • A szűrővizsgálat eredményét az étkezés nem befolyásolja, így nem szükséges éhgyomorra érkeznie. A mintavétel előtt könnyű reggelit elfogyaszthat.
  • Kérjük, igyon meg két pohár vizet a vérvétel előtt, mivel ez megkönnyíti a mintavételt.
  • Ha egyéb vizsgálatokat is igénybe vesz, előzetesen egyeztessen kollégáinkkal a további előkészületekről.
  • A vérvétel körülbelül 15 percig tart.
  • A leletet elektronikusan, jelszóval védett pdf-mellékletként küldjük az ön által megadott e-mail-címre.
  • Az eredmény elérhető az EESZT rendszerében is.
  • Az általános laborcsomagok eredményeit a minták érkezését követően általában 16 munkanapon belül küldjük meg.
  • Gyors, kényelmes ügyintézés: előre egyeztetett időpont, minimális várakozás.
  • Nyugodt, higiénikus környezet: kulturált, diszkrét mintavétel.
  • Gyors eredményközlés: elektronikus leletküldés rövid időn belül.
  • Rugalmas időpontfoglalás: telefonon vagy online.
  • Otthoni mintavétel lehetősége: saját otthonában, kényelmesen, biztonságosan.

Kérdés esetén hívja ügyfélszolgálatunkat, vagy írjon nekünk!

  • Telefon: +36 1 800 9313 / +36 30 416 9982
  •  E-mail: kozpontilabor@corden.hu