Koronavírus okozta megbetegedéhez kapcsolódó vizsgálatok

SARS CoV-2 PCR: 12.500 Ft
(+ mintavétel: 1.500 Ft)

SARS CoV-2 IgG vizsgálat: 7.900 Ft

SARS CoV-2 IgM vizsgálat: 5.900 Ft

A vizsgálat költségén felül külön vérvételi díj kerül felszámításra, amely mintavételi pontonként változhat. Az aktuális vérvételi díjakról tájékozódjon az egyes mintavételi pontok leírásánál.

Mire jó a vizsgálat / miért fontos, hogy elvégezze?

A SARS CoV-2 Koronavírus vizsgálatok a fertőzés meglétét, illetve a vírus ellen a szervezet által termelt ellenanyagszintet igazolják. Mivel a koronavírus fertőzés igen gyorsan terjed, illetve lefolyása súlyos, akár életveszélyes is lehet, így a vírus mielőbbi kimutatása, a célzott kezelés elkezdése és a további fertőzések megakadályozása, illetve az ellenanyagszint rendszeres ellenőrzése igen fontos.

Mi ez a betegség? / Kinek jó ez a vizsgálat?

A SARS CoV-2 vírus cseppfertőzéssel terjed és felső-légúti, illetve tüdőbetegséget okozhat, amelyhez egyéb, súlyos szövődmények is társulhatnak. A vírusfertőzés bárkinél jelentkezhet, de vannak különösen veszélyeztetettek (gyermekek, idősek, gyengült immunrendszerrel élők, krónikus betegségben szenvedők). A fertőzés követően súlyos szövődmények maradhatnak vissza, amelyek az életminőséget, csökkent munkabírást okozhatnak.

Mit tartalmaz a vizsgálat?

SARS CoV-2 PCR teszt: A vírus jelenlétét mutatja ki, a fertőzést követő 3-5 nappal. A vizsgálathoz orr- és garatnyálkahártyáról vett minta szükséges. Fertőzés gyanúja esetén érdemes a vizsgálatot elvégeztetni.

SARS CoV-2 antigén gyorsteszt: A gyorsteszt a vírus jelenlétét igazolja, a mintavételt követő 20 perc múlva. A vizsgálathoz orrnyálkahártyáról vett minta szükséges. Amennyiben fertőzésre van gyanú, érdemes a vizsgálatot elvégeztetni.

SARS CoV-2 IgG vizsgálat: A SARS-CoV-2 vírus RNS-e többféle fehérje alegységet kódol, melyek bármelyike válthat ki immunreakciót. Laboratóriumunkban alkalmazott SARS-CoV-2-Quant IgG teszt a szervezet által, a COVID19 vírus ellen termelt antitestet vizsgálja. A teszt egy kemilumineszcenciás mikropartikulum immunoassay (CMIA), mellyel a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérje (spike protein: S1) receptorkötő doménje (receptor binding domain RBD) ellen termelt IgG antitestek mutathatók ki.

A SARS CoV-2 IgG tüskefehérje elleni antitest két esetben termelődik:

  • Koronavírus fertőzést követően a tünetek megjelenésétől számított néhány naptól 2 hétig terjedő időszakban jelenik meg a szervezetben, és a gyógyulást követően is hónapokig mérhető.
  • Vakcinációt követően (az összes Magyarországon használatos vakcinák esetében) kialakuló immunválasz hatására.

A vizsgálatot érdemes elvégeztetni, ha vélhetően tünetmentesen estünk át a koronavírus fertőzésen, illetve kíváncsiak vagyunk korábbi oltást hatására termelődött ellenanyagszintünkre.

SARS CoV-2 IgM vizsgálat: A specifikus IgM antitestek a betegség tüneteinek megjelenését követően 3-4 napon már kimutathatóak. Ezen teszt előnye, hogy a kimutatás teljes vérből történik, és ezért a PCR mintavétellel kapcsolatos, a fals negatív eredményeket okozó preanalitikai hibákat teljes mértékben kiküszöböli. A teszt bizonyítottan nem mutat keresztreakciót 43 különböző klinikai kórképben. Epidemiológiai szempontból a legfontosabbak ezek közül az Influenza A és B, illetve A/B okozta fertőzések. Ennek alapján a teszt alkalmas a COVID-19 megkülönböztetésére a szezonális influenzától. Ez kiemelt jelentőségű lehet az őszi szokásos influenzajárvány estén a fertőzések megkülönböztetésében.

Hogyan készüljön a mintavételre?

SARS CoV-2 PCR teszt: A mintavétel az orr- és a garatnyálkahártyáról történik. A mintavételt megelőző 4 órában enni, inni, dohányozni, fogat mosni és rágózni nem szabad.

SARS CoV-2 antigén gyorsteszt: A teszthez az orrnyálkahártyáról történik a mintavétel. A mintavételt megelőzően orrcsepp használata nem javasolt.

SARS CoV-2 IgG és IgM vizsgálat: A vizsgálatokhoz vénás vérre van szükség. Amennyiben más vizsgálatot vagy csomagot nem vesz igényben, abban az esetben vizsgálatok eredményét az étkezés nem befolyásolja. A vérvétel előtt könnyű reggeli és folyadékfogyasztás megengedett. Ha egyéb vizsgálatot is szeretne, kérjük, tájékozódjon annak vérvételi kritériumairól.

Hogyan végezzünk a vizsgálatot? Mennyi időt vesz igénybe?

A SARS CoV-2 PCR vizsgálathoz orr- és garatnyálkahártyáról, antigén gyorsteszthez csak orrnyálkahártyáról veszünk mintát vékony mintavevő pálcák segítségével.

A SARS CoV-2 IgM és IgG vizsgálatokhoz vénás vérre van szükség.

Minden mintavételi eljárás esetében vérvételi pontunkon töltött idő körülbelül 15 perc, mely a mintavételt és az adminisztrációt is magába foglalja.

Mikorra kapja meg az eredményt?

A vállalási időnket minden esetbe a minta laboratóriumba való érkezésétől, munkanapokban számoljuk.

SARS CoV-2 PCR teszt: 24 óra
SARS CoV-2 Antigén gyorsteszt: mintavételtől számított 20 perc
SARS CoV-2 IgM és IgG vizsgálatok: 2 munkanap

A lelet a validálás pillanatában az EESZT rendszerébe kerül fel, mely az ügyfélkapun keresztül elérhető, illetve online érkezik e-mail-ben éjszaka. A vállalási időkről itt tájékozódhat.

Foglaljon vizsgálati időpontot
kényelmesen és egyszerűen online!