Koronavírus okozta megbetegedéhez kapcsolódó vizsgálatok

SARS CoV-2 PCR: 12.500 Ft
(+ mintavétel: 1.500 Ft)

SARS CoV-2 IgG vizsgálat: 7.900 Ft

SARS CoV-2 IgM vizsgálat: 5.900 Ft

A vizsgálat költségén felül külön vérvételi díj kerül felszámításra, amely mintavételi pontonként változhat. Az aktuális vérvételi díjakról tájékozódjon az egyes mintavételi pontok leírásánál.

Mire jó a vizsgálat / miért fontos, hogy elvégezze?

A SARS CoV-2 Koronavírus vizsgálatok a fertőzés meglétét, illetve a vírus ellen a szervezet által termelt ellenanyagszintet igazolják. Mivel a koronavírus fertőzés igen gyorsan terjed, illetve lefolyása súlyos, akár életveszélyes is lehet, így a vírus mielőbbi kimutatása, a célzott kezelés elkezdése és a további fertőzések megakadályozása, illetve az ellenanyagszint rendszeres ellenőrzése igen fontos.

Mi ez a betegség? / Kinek jó ez a vizsgálat?

A SARS CoV-2 vírus cseppfertőzéssel terjed és felső-légúti, illetve tüdőbetegséget okozhat, amelyhez egyéb, súlyos szövődmények is társulhatnak. A vírusfertőzés bárkinél jelentkezhet, de vannak különösen veszélyeztetettek (gyermekek, idősek, gyengült immunrendszerrel élők, krónikus betegségben szenvedők). A fertőzés követően súlyos szövődmények maradhatnak vissza, amelyek az életminőséget, csökkent munkabírást okozhatnak.

Mit tartalmaz a vizsgálat?

SARS CoV-2 PCR teszt: A vírus jelenlétét mutatja ki, a fertőzést követő 3-5 nappal. A vizsgálathoz orr- és garatnyálkahártyáról vett minta szükséges. Fertőzés gyanúja esetén érdemes a vizsgálatot elvégeztetni.

SARS CoV-2 antigén gyorsteszt: A gyorsteszt a vírus jelenlétét igazolja, a mintavételt követő 20 perc múlva. A vizsgálathoz orrnyálkahártyáról vett minta szükséges. Amennyiben fertőzésre van gyanú, érdemes a vizsgálatot elvégeztetni.

SARS CoV-2 IgG vizsgálat: A SARS-CoV-2 vírus RNS-e többféle fehérje alegységet kódol, melyek bármelyike válthat ki immunreakciót. Laboratóriumunkban alkalmazott SARS-CoV-2-Quant IgG teszt a szervezet által, a COVID19 vírus ellen termelt antitestet vizsgálja. A teszt egy kemilumineszcenciás mikropartikulum immunoassay (CMIA), mellyel a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérje (spike protein: S1) receptorkötő doménje (receptor binding domain RBD) ellen termelt IgG antitestek mutathatók ki.

A SARS CoV-2 IgG tüskefehérje elleni antitest két esetben termelődik:

  • Koronavírus fertőzést követően a tünetek megjelenésétől számított néhány naptól 2 hétig terjedő időszakban jelenik meg a szervezetben, és a gyógyulást követően is hónapokig mérhető.
  • Vakcinációt követően (az összes Magyarországon használatos vakcinák esetében) kialakuló immunválasz hatására.

A vizsgálatot érdemes elvégeztetni, ha vélhetően tünetmentesen estünk át a koronavírus fertőzésen, illetve kíváncsiak vagyunk korábbi oltást hatására termelődött ellenanyagszintünkre.

SARS CoV-2 IgM vizsgálat: A specifikus IgM antitestek a betegség tüneteinek megjelenését követően 3-4 napon már kimutathatóak. Ezen teszt előnye, hogy a kimutatás teljes vérből történik, és ezért a PCR mintavétellel kapcsolatos, a fals negatív eredményeket okozó preanalitikai hibákat teljes mértékben kiküszöböli. A teszt bizonyítottan nem mutat keresztreakciót 43 különböző klinikai kórképben. Epidemiológiai szempontból a legfontosabbak ezek közül az Influenza A és B, illetve A/B okozta fertőzések. Ennek alapján a teszt alkalmas a COVID-19 megkülönböztetésére a szezonális influenzától. Ez kiemelt jelentőségű lehet az őszi szokásos influenzajárvány estén a fertőzések megkülönböztetésében.

Hogyan készüljön a mintavételre?

SARS CoV-2 PCR teszt: A mintavétel az orr- és a garatnyálkahártyáról történik. A mintavételt megelőző 4 órában enni, inni, dohányozni, fogat mosni és rágózni nem szabad.

SARS CoV-2 antigén gyorsteszt: A teszthez az orrnyálkahártyáról történik a mintavétel. A mintavételt megelőzően orrcsepp használata nem javasolt.

SARS CoV-2 IgG és IgM vizsgálat: A vizsgálatokhoz vénás vérre van szükség. Amennyiben más vizsgálatot vagy csomagot nem vesz igényben, abban az esetben vizsgálatok eredményét az étkezés nem befolyásolja. A vérvétel előtt könnyű reggeli és folyadékfogyasztás megengedett. Ha egyéb vizsgálatot is szeretne, kérjük, tájékozódjon annak vérvételi kritériumairól.

Hogyan végezzünk a vizsgálatot? Mennyi időt vesz igénybe?

A SARS CoV-2 PCR vizsgálathoz orr- és garatnyálkahártyáról, antigén gyorsteszthez csak orrnyálkahártyáról veszünk mintát vékony mintavevő pálcák segítségével.

A SARS CoV-2 IgM és IgG vizsgálatokhoz vénás vérre van szükség.

Minden mintavételi eljárás esetében vérvételi pontunkon töltött idő körülbelül 15 perc, mely a mintavételt és az adminisztrációt is magába foglalja.

Mikorra kapja meg az eredményt?

A vállalási időnket minden esetbe a minta laboratóriumba való érkezésétől, munkanapokban számoljuk.

SARS CoV-2 PCR teszt: 24 óra
SARS CoV-2 Antigén gyorsteszt: mintavételtől számított 20 perc
SARS CoV-2 IgM és IgG vizsgálatok: 2 munkanap

A lelet a validálás pillanatában az EESZT rendszerébe kerül fel, mely az ügyfélkapun keresztül elérhető, illetve online érkezik e-mail-ben éjszaka. A vállalási időkről itt tájékozódhat.

Foglaljon vizsgálati időpontot
kényelmesen és egyszerűen online!

Nem befolyásolja, sőt ajánlatos is bőven folyadékot fogyasztani, de csak vizet! Ez segíti a könnyebb vérvételt.

Bizonyos vizsgálatokat zavarhat, például a koleszterin- és vérzsír szintet befolyásolhatja. Éhgyomorra történő vérvétel esetén érdemes 12 órával korábban vacsorázni.

Vannak olyan laborvizsgálatok, amelyeket kizárólag éhgyomorra vett vérmintából vizsgálhatóak, mert étkezést követően számos paraméter fiziológiásan változik. Ezek a zsír (lipid)-, cukor (glukóz)- háztartás és májfunkció vizsgálatok. Mintavétel elött 10-12 órás éhezés ajánlott.

A vizeletbe keveredett vér kis mennyiségben is félrevezető eredményt ad, kerüljük ilyenkor a vizeletminta leadását.

A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes (minimum 12 órán keresztüli) koplalást követően. A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása javasolt. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.

A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, stb.) fennállását figyelembe kell venni!

A teszt elvégzéséhez 75 gramm glükózt kell 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt elfogyasztani. Javasoljuk, hogy hozzon magával egy fél citromot is, mert az oldat nagyon édes (a citrom nem befolyásolja az eredményt), ennek segítségével teheti kellemesebbé az elfogyasztani kívánt oldatot.
A terheléses vércukorvizsgálatot megelőző este, a vérvétel időpontja előtt 12 órával lehet vacsorázni, utána szénsavmentes víz vagy csapvíz fogyasztható. Kérjük is, hogy igyon bőségesen. Reggel a vizsgálatra való indulás előtt még két pohár vizet szükséges meginni.

A terhelés megkezdése előtt ellenőrizzük a vércukorértéket. Amennyiben a vércukor értéke 7.0 mmol/l alatt van, akkor a terhelés elkezdhető, ellenkező esetben viszont a szakma szabályai szerint a terheléses vércukorvizsgálat nem elvégezhető. Ha a mért vércukorérték megfelelő, akkor a 75 grammos cukoroldat elfogyasztható. A cukoroldatot vagy egyszerre, de maximum 5 percen belül meg kell inni. A következő vérvételek a kért időintervallumnak megfelelően, az első korty oldat elfogyasztásától számolva történik. A terhelés alatt a vérvételi helyet elhagyni, enni, inni, dohányozni nem szabad. érdemes viszont reggelivel készülni, hogy az utolsó vérvételt követőan az mindnél hamarabb elfogyasztható legyen, az esetleges rosszullét elkerülése végett. Az terhelés után bőséges folyadékfogyasztás javasolt, hogy a bevitt cukormennyiség mielőbb kiürüljön a szervezetből.

Felhívjuk figyelmét, hogy a terhelést megelőző vércukormérővel történő mérés eredménye és laboreredmény között eltérés jelentkezhet.

Telefonon a hatályos GDPR előírásoknak megfelelően nem tudunk információt adni. A vizsgálatok eredményét elektronikusan vagy személyesen adjuk ki.

Amennyiben rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, akkor Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) lakossági portálján (ügyfélkapus bejelentkezéssel) – közvetlen hozzáféréssel – lehetősége van a közfinanszírozott ellátásairól és a magánellátás keretében készült egészségügyi dokumentációkat (laborleletek, zárójelentés, ambuláns lap stb.), így az általunk kiállított eredményeket is díjmentesen megtekinteni, letölteni, illetve kinyomtatni.

A portál az alábbi címen érhető el: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal.

A beutaló a kiállítástól számított 90 napon belül használható fel.

Vérvételre telefonon vagy online tud időpontot foglalni.

Ügyfélszolgálatunk a +361 800 9313 vagy a +3630 416 9982 telefonszámokon várja hívását.
Online időpontfoglalónkat itt találja: www.corden.hu/idopontfoglalas

A gyógyszerek közül több hatással van az anyagcserére, a szervek működésére és zavarólag hathatnak a mérendő paraméterre, ezért ezek bevétele a vérvétel után javasolt. Amennyiben a kezelőorvos véleménye alapján a szedett gyógyszer elhagyása nem jár egészségügyi kockázattal, azokat ajánlott a mintavétel után bevenni.

A rendszeresen szedett gyógyszerek bevehetőek, beleértve pl. a szív- és érrendszeri betegségekre vagy pajzsmirigyproblémákra alkalmazottak, mivel ezek szerves részét képezik a beteg mindennapos életének. Ezekben az esetekben a rendszeresen szedett gyógyszereket be lehet venni a szokásos módon és időben, hacsak a gyógyszer szedését elrendelő kezelőorvos nem rendelkezik másként.

A koffeintartalmú italok (kávé, tea) fogyasztása a vérvétel reggelén szintén nem ajánlott, mert olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek egyes szervek (vese, máj, gyomor) működését befolyásolják és emelik a vércukorszintet.

A menstruáció érdemi változást nem okoz a vizsgálati eredményekben, de bizonyos vizsgálatok kivételt képeznek:

  • a CA125 és HE4 tumormarkerek értékét, a belőlük számolt ROMA-score-t is befolyásolhatja a menstruáció, emelkedett értékeket okozva. Így ezek vizsgálatát nem tanácsos a menstruáció alatt igénybe venni.
  • A vizelet-, székletvizsgálatot is érdemes a havi vérzéstől eltérő napokon végeztetni, mert megtévesztő eredményt okozhat a mintában talált vér.
    – megjegyzendő, hogy nagyobb mérvű vérveszteség a hematológiai vizsgálatok (vérkép) értékeiben csökkenést okozhat, azonban ez nem mindig jelenik meg láthatóan az eredményekben.
  • Vannak olyan vizsgálatok, így pl. a női nemi hormonok (ösztradiol, progeszteron, FSH, LH), melyek meghatározását a menstruációs ciklus bizonyos napjain szokás elvégezni, a kezelőorvos döntése alapján. A menstruáció napjaiban más értéket kapunk, mint a ciklus egyéb időszakában.