Csontritkulás csomag

Vizsgálat díja: 21.800 Ft

A vizsgálat költségén felül külön vérvételi díj kerül felszámításra, amely mintavételi pontonként változhat. Az aktuális vérvételi díjakról tájékozódjon az egyes mintavételi pontok leírásánál.

Mire jó a vizsgálat / miért fontos, hogy elvégezze?

A csontritkulás hátterében életmódbeli (nem megfelelő minőségű ételek fogyasztása, mozgáshiány) illetve egészségügyi probléma vagy gyógyszeres kezelések állhatnak (hypertireosis, étkezési rendellenességek, kemoterápia, különböző gyógyszerek szedése). Csontritkulás csomagunk nem az állapot igazolásában vagy kizárásában segít, hanem annak okára világít rá, az eredmények bírtokában hatékony terápia kezdhető.

Mi ez a betegség? / Kinek jó ez a vizsgálat?

A csontritkulás, a közhiedelem ellenére nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érintő betegség, mely 40 éves kor felett alakul ki. A csontritkulás sokáig nem okoz tüneteket, majd hátfájás, magasságcsökkenés, súlyosabb esetben csonttörés világít rá a betegséfre. A prevenció a csontritkulás esetében is igen fontos, a rendszeres szűrővizsgálattal (vérvétel és csontsűrűség mérés) a betegség kialakulása megelőzhető, vagy a folyamat lassítható.

Mit tartalmaz a vizsgálat?

Vizsgálatok: vérkép, Kalcium, Magnézium, Foszfor, Alkalikus foszfatáz ALP, D vitamin, Parathormon, Oszteokalcin, β-Crosslaps, Vizelet kalcium, Vizelet foszfát, Kreatinin, eGFR.

Hogyan készüljön a mintavételre?

Amennyiben más vizsgálatot vagy csomagot nem vesz igényben, abban az esetben csontritkulás csomagunkban szereplő vizsgálatokat az étkezés nem befolyásolja. A vérvétel előtt könnyű reggeli és folyadékfogyasztás megengedett. Ha egyéb vizsgálatot is szeretne, kérjük, tájékozódjon annak vérvételi kritériumairól. Kérjük, hogy a vizeletvizsgálathoz reggeli első vizeletet hozzon magával.

Hogyan végezzünk a vizsgálatot? Mennyi időt vesz igénybe?

A csomagban található vizsgálatokhoz vénás vérre és vizeletmintára van szükség. A vizeletvizsgálathoz legjobb a reggeli, első vizelet, de lehetőség van a vérvételi pontunkon is a mintavételre. A vérvételi pontunkon töltött idő körülbelül 15 perc.

Mikorra kapja meg az eredményt?

A csomagban lévő vizsgálatok nagy részének elkészülési ideje a minta laboratóriumunkba való érkezését követő 1-2 munkanap. A lelet a validálás pillanatában az EESZT rendszerébe kerül fel, mely az ügyfélkapun keresztül elérhető, illetve online érkezik e-mail-ben éjszaka. A hosszabb vállalási idővel rendelkező vizsgálatok elkészülésekor újra érkezik a fent említett módokon az eredmény. A vállalási időkről itt tájékozódhat.

További tudnivalók a betegségről

Csontritkulás – oszteoporózis

Szervezetünket többféle szövet alkotja. A szövetek sejtekből és sejtközötti állományból épülnek fel. A sejtek az életünk folyamán folyamatosan képződnek és elhalnak. Az életünk elején a sejtképződés fokozottabb, majd ez a folyamat az idő múlásával megváltozik, és a sejtek képződése lelassul. Ugyan ezen körforgás jellemző a csontszövetre is. A csont ezzel az anyagcserefolyamattal alkalmazkodik a környezet megterheléséhez. A csonttömeg csúcsát körülbelül 30 éves korunk körül érjük el.

Csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a szövet lebontása nagyobb mértékű, mint annak képződése. A csontritkulás megelőzését a csontépülés fokozásával lehet, mely fizikai aktivitással és megfelelő mennyiségű kálcium és fehérje bevitellel érhetjük el.

A csontszövet az egyedüli kötő- és támasztószövet, ahol a sejtközötti állomány mineralizálódik. Így lesz rendkívül kemény és ellenálló szövet, amely alkalmas arra, hogy szervezetünk támasztóváza legyen. A csont alapállományának fontos része a beépülő a kálcium-foszfát, mely ott elraktározódik. Ezek az elraktározott ásványi anyagok mobilizálhatóak a szervezet számára, a vérbe kerülve a szervezet különböző területein biztosítja az ionok megfelelő koncentrációját.

A csontképzéshez nélkülözhetetlen anyagok

A csontanyagcsere egy igen komplex folyamat, melyben vitaminoknak, ásványi anyagoknak, hormonoknak van kulcsfontosságú szerepe és az anyagcserét befolyásolja azok aránya találhatóak meg a szervezetben, a vérben, illetve választódnak ki a vizelettel és széklette. A kálcium, foszfor és magnézium szervezetünk számos életfontosságú folyamatának résztvevői, mégis leginkább csontjaink felépítéséhez van rájuk szükség.

A csontritkulás kialakulásnak okai

A csontritkulás esetében megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos oszteoporózist. Az elsődleges esetnek két fajtája is ismert. Az első a nőket érintő posztmenopauzális, míg a másik a mindkét nemet érintő szenilis (öregedéssel összefüggő) csontritkulás. Mindkét fajtánál a hormonális változások állnak a háttérben. A másodlagos oszteroporózis pedig a ritkábban előforduló, egyéb betegséghez társuló forma.

Kialakulásának okai:

 • öröklött és alkati tényezők
 • életmódbeli tényezők
 • környezeti tényezők (pl légköri ólomszennyezés)
 • hormonváltozás
 • ösztrogénhiánnyal kapcsolatos problémák
 • D-vitamin, Kálcium hiány
 • egészségtelen életmód
 • bizonyos gyógykezelések (kemoterápia), gyógyszerek használata

Csontritkulás kockázatai:

 • Látszólag öröklődik, anyai ágon.
 • Nők esetében négyszer nagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata
 • Csontritkulás fiatalabb korban is jelentkezhet, a legveszélyeztetebbek mégis a 50 év feletti nők.
 • Az alacsonyabb és vékonyabb testalkat, illetve az 50 év feletti fogyás esetén nagyobb a kockázat a betegség kialakulására férfiak és nők esetében egyaránt.
 • A dohányzás esetén (aktív és leszokott dohányosoknál egyaránt) a csontsűrűség alacsonyabb.
 • Bizonyos gyógyszerek (pl: szteroid, pajzsmirigygyógyszerek, savközömbösítők) rendszeres szedése növeli a csontritkulás kialakulásának esélyét.

Csontritkulás tünetei

A csontritkulás kimondott tüneteket nem okoz. Az évek során jelentkező hátfájás, magasságcsökkenés, görnyedt tartás jelentkezése jelezheti a csontszerkezet csökkenését. Súlyos esetben spontán csonttörés történhet.

Csontritkulás diagnózisa

A diagnózist több vizsgálat együttes értékelésével lehet felállítani. Speciális laborvizsgálatok mellett csontsűrűségmérés és röntgenvizsgálat készül. A laboratóriumi vizsgálatnak az oszteoporózis kialakulásának okainak felderítésében és a másodlagos csontritkulás kizárásában van nagy szerepe.

Kezelés és prevenció

A csontritkulás kezelésében a gyógyszeres terápia mellett nagy szerepet kap az életmódváltás és a prevenció. rendszeres vérvizsgálattal a D-vitamin és kálcium szint ellenőrizhető és alacsony érték esetén pótólható. Továbbá a kevesebb foszfor tartalmú étel, alkohol fogyasztás, illetve több növényi eredetű ösztrogén bevitele ajánlott, mellette rendszeres testmozgás bevezetése segíthet a csontsűrűség fenntartásában, a csontok erősítésében.

Foglaljon vizsgálati időpontot
kényelmesen és egyszerűen online!

Nem befolyásolja, sőt ajánlatos is bőven folyadékot fogyasztani, de csak vizet! Ez segíti a könnyebb vérvételt.

Bizonyos vizsgálatokat zavarhat, például a koleszterin- és vérzsír szintet befolyásolhatja. Éhgyomorra történő vérvétel esetén érdemes 12 órával korábban vacsorázni.

Vannak olyan laborvizsgálatok, amelyeket kizárólag éhgyomorra vett vérmintából vizsgálhatóak, mert étkezést követően számos paraméter fiziológiásan változik. Ezek a zsír (lipid)-, cukor (glukóz)- háztartás és májfunkció vizsgálatok. Mintavétel elött 10-12 órás éhezés ajánlott.

A vizeletbe keveredett vér kis mennyiségben is félrevezető eredményt ad, kerüljük ilyenkor a vizeletminta leadását.

A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes (minimum 12 órán keresztüli) koplalást követően. A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása javasolt. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.

A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, stb.) fennállását figyelembe kell venni!

A teszt elvégzéséhez 75 gramm glükózt kell 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt elfogyasztani. Javasoljuk, hogy hozzon magával egy fél citromot is, mert az oldat nagyon édes (a citrom nem befolyásolja az eredményt), ennek segítségével teheti kellemesebbé az elfogyasztani kívánt oldatot.
A terheléses vércukorvizsgálatot megelőző este, a vérvétel időpontja előtt 12 órával lehet vacsorázni, utána szénsavmentes víz vagy csapvíz fogyasztható. Kérjük is, hogy igyon bőségesen. Reggel a vizsgálatra való indulás előtt még két pohár vizet szükséges meginni.

A terhelés megkezdése előtt ellenőrizzük a vércukorértéket. Amennyiben a vércukor értéke 7.0 mmol/l alatt van, akkor a terhelés elkezdhető, ellenkező esetben viszont a szakma szabályai szerint a terheléses vércukorvizsgálat nem elvégezhető. Ha a mért vércukorérték megfelelő, akkor a 75 grammos cukoroldat elfogyasztható. A cukoroldatot vagy egyszerre, de maximum 5 percen belül meg kell inni. A következő vérvételek a kért időintervallumnak megfelelően, az első korty oldat elfogyasztásától számolva történik. A terhelés alatt a vérvételi helyet elhagyni, enni, inni, dohányozni nem szabad. érdemes viszont reggelivel készülni, hogy az utolsó vérvételt követőan az mindnél hamarabb elfogyasztható legyen, az esetleges rosszullét elkerülése végett. Az terhelés után bőséges folyadékfogyasztás javasolt, hogy a bevitt cukormennyiség mielőbb kiürüljön a szervezetből.

Felhívjuk figyelmét, hogy a terhelést megelőző vércukormérővel történő mérés eredménye és laboreredmény között eltérés jelentkezhet.

Telefonon a hatályos GDPR előírásoknak megfelelően nem tudunk információt adni. A vizsgálatok eredményét elektronikusan vagy személyesen adjuk ki.

Amennyiben rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, akkor Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) lakossági portálján (ügyfélkapus bejelentkezéssel) – közvetlen hozzáféréssel – lehetősége van a közfinanszírozott ellátásairól és a magánellátás keretében készült egészségügyi dokumentációkat (laborleletek, zárójelentés, ambuláns lap stb.), így az általunk kiállított eredményeket is díjmentesen megtekinteni, letölteni, illetve kinyomtatni.

A portál az alábbi címen érhető el: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal.

A beutaló a kiállítástól számított 90 napon belül használható fel.

Vérvételre telefonon vagy online tud időpontot foglalni.

Ügyfélszolgálatunk a +361 800 9313 vagy a +3630 416 9982 telefonszámokon várja hívását.
Online időpontfoglalónkat itt találja: www.corden.hu/idopontfoglalas

A gyógyszerek közül több hatással van az anyagcserére, a szervek működésére és zavarólag hathatnak a mérendő paraméterre, ezért ezek bevétele a vérvétel után javasolt. Amennyiben a kezelőorvos véleménye alapján a szedett gyógyszer elhagyása nem jár egészségügyi kockázattal, azokat ajánlott a mintavétel után bevenni.

A rendszeresen szedett gyógyszerek bevehetőek, beleértve pl. a szív- és érrendszeri betegségekre vagy pajzsmirigyproblémákra alkalmazottak, mivel ezek szerves részét képezik a beteg mindennapos életének. Ezekben az esetekben a rendszeresen szedett gyógyszereket be lehet venni a szokásos módon és időben, hacsak a gyógyszer szedését elrendelő kezelőorvos nem rendelkezik másként.

A koffeintartalmú italok (kávé, tea) fogyasztása a vérvétel reggelén szintén nem ajánlott, mert olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek egyes szervek (vese, máj, gyomor) működését befolyásolják és emelik a vércukorszintet.

A menstruáció érdemi változást nem okoz a vizsgálati eredményekben, de bizonyos vizsgálatok kivételt képeznek:

 • a CA125 és HE4 tumormarkerek értékét, a belőlük számolt ROMA-score-t is befolyásolhatja a menstruáció, emelkedett értékeket okozva. Így ezek vizsgálatát nem tanácsos a menstruáció alatt igénybe venni.
 • A vizelet-, székletvizsgálatot is érdemes a havi vérzéstől eltérő napokon végeztetni, mert megtévesztő eredményt okozhat a mintában talált vér.
  – megjegyzendő, hogy nagyobb mérvű vérveszteség a hematológiai vizsgálatok (vérkép) értékeiben csökkenést okozhat, azonban ez nem mindig jelenik meg láthatóan az eredményekben.
 • Vannak olyan vizsgálatok, így pl. a női nemi hormonok (ösztradiol, progeszteron, FSH, LH), melyek meghatározását a menstruációs ciklus bizonyos napjain szokás elvégezni, a kezelőorvos döntése alapján. A menstruáció napjaiban más értéket kapunk, mint a ciklus egyéb időszakában.