Covid utáni szűrőcsomagok

Covid utáni alap szűrőcsomag:
18.400 Ft

Covid utáni bővített szűrőcsomag:
42.900 Ft

A vizsgálat költségén felül külön vérvételi díj kerül felszámításra, amely mintavételi pontonként változhat. Az aktuális vérvételi díjakról tájékozódjon az egyes mintavételi pontok leírásánál.

Mire jó a vizsgálat / miért fontos, hogy elvégezze?

Covid-19 vírusfertőzés következtében számos különböző szövődmény kialakulását figyelték meg. Az átfogó szűrőcsomagot úgy állítottuk össze, hogy jelezzék amennyiben a leggyakrabban érintett szerveknél eltérés van. A csomagban összetett vizsgálatok a fertőzés következtében kialakuló és a tünetek elmúlása után is esetlegesen visszamaradó gyulladásos állapotról, szív érintettségről, májszövet károsodásról, vérrögképződés kockázatáról adjon felvilágosítást.

Mi ez a betegség? / Kinek jó ez a vizsgálat?

A tapasztalatok alapján a Covid-19 vírusfertőzés után a betegségen tünetmentesen átesett pácienseknél is viszonylag gyakran alakulnak ki szövődmények, ezért a szűrőcsomag ajánlott mindenkinek, aki tünetekkel, vagy tünetmentesen esett át a Covid-19 fertőzésen. A szűrővizsgálat különösen ajánlott azoknak, akik fokozott fizikai igénybevételnek vannak kitéve; fizikai munkát végzőknek, profi, vagy hobbi sportolóknak, aktív életvitelt folytatóknak.

Mit tartalmaznak a vizsgálati szűrőcsomagok?

Covid utáni alap szűrőcsomag:
Vizsgálatok: teljes vérkép, CRP, LDH, ferritin, D-dimer, troponin-I, CK, CK-MB, totál és konjugált bilirubin, GOT, GPT, Gamma-GT, karbamid, kreatinin (eGFR)

Covid utáni bővített szűrőcsomag:
Vizsgálatok: teljes vérkép, CRP, LDH, ferritin, D-dimer, troponin-I, CK, CK-MB, totál és konjugált bilirubin, GOT, GPT, Gamma-GT, Karbamid, kreatinin  (eGFR), Pro-BNP, SARS-CoV IgG, Alkalikus-foszfatáz, Húgysav

Hogyan készüljön a mintavételre?

Amennyiben más vizsgálatot vagy csomagot nem vesz igénybe, abban az esetben covid utáni csomagokban szereplő vizsgálatokat az étkezés nem befolyásolja. A vérvétel előtt könnyű reggeli és folyadékfogyasztás megengedett. Ha egyéb vizsgálatot is szeretne, kérjük, tájékozódjon annak vérvételi kritériumairól.

Hogyan végezzünk a vizsgálatot? Mennyi időt vesz igénybe?

A csomagban található vizsgálatokhoz vénás vérre van szükség. A vérvételi pontunkon töltött idő körülbelül 15 perc.

Mikorra kapja meg az eredményt?

A csomagban lévő vizsgálatok nagy részének elkészülési ideje a minta laboratóriumunkba való érkezését követő 1-2 munkanap. A lelet a validálás pillanatában az EESZT rendszerébe kerül fel, mely az ügyfélkapun keresztül elérhető, illetve online érkezik e-mail-ben éjszaka. A hosszabb vállalási idővel rendelkező vizsgálatok elkészülésekor újra érkezik a fent említett módokon az eredmény. A vállalási időkről itt tájékozódhat.

További tudnivalók a betegségről

Koronavírus fertőzés és szövődményei

A koronavírus okozta világjárvány 2020 márciusában érte el hazánkat, és azóta az ötödik hullámon vagyunk túl. A SARS-CoV2 vírus felső-légúti betegségeket, tüdőgyulladást, kardiológiai és neurológiai tüneteket okoz, de sokszor tünetmentesen fertőz. Sajnos a gyógyulást követően mindkét esetben maradhatnak szövődmények, mely sokszor súlyos betegégeket okoz.

A COVID-19 vírus bárkit megbetegíthet, akár az összes többi felső-légúti betegséget okozó vírus. Természetesen ebben az esetben is vannak veszélyeztetettek (gyermekek, idősek, krónikus betegségben szenvedők, gyengült immunrendszerrel élők), akik fokozottabban fogékonyabbak a megbetegedésre. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a legmagasabb kockázati csoport a szív- és érrendszeri betegek, cukorbetege, vesebetegek és a 60 év felettiek. A vírus cseppfertőzéssel terjed, a lappangási ideje 3-5 nap. A betegség tünetekkel és tünetmentesen is jelentkezhet, de a fertőzőképesség mindkét esetben ugyan olyan mértékű.

A COVID fertőzés tünetei

A cseppfertőzéssel terjedő COVID-19 vírus okozta tünetek egybe esnek az influenza vagy egyéb más felső-légúti fertőzést okozó betegség tüneteivel. Ha nem tünetmentesen zajlik le a betegség, akkor az első tünetek a fertőzést követően 3-4 nap múlva jelentkeznek.

Tünetek:

 • Magas láz
 • fejfájás
 • nehézlégzés
 • száraz köhögés

A vírus főleg az alsó-légutakban okozza a fő problémát, gyakran tüdőgyulladást okozva.

A COVID fertőzés kezelése

Mivel specifikusan, erre a vírusra ható gyógyszer nincs, így a kezelés tüneti terápia. A cél a tünetek enyhítése, a szövődmények kialakulásának megelőzése.

A COVID fertőzés szövődményei

A negatív teszt és a főbb tünetek elmúlása után sok esetben maradnak meg általános tünetek. A fáradtság érzet, izom- és ízületi fájdalom, fejfájás akár heteken át fennmaradhat. Ezek a tünetek az enyhe lefolyású esetekben is jelentkezhetnek a gyógyulást követően. Amennyiben ilyen jellegű panaszok vannak, érdemes utána járni az esetleges szervi elváltozásokat. A leggyakrabban a tüdőt és a szív és érrendszert érinti a maradandó károsodás.

Fokozottan figyelni kell az alábbi tünetek megjelenésénél:

 • mellkasi fájdalom
 • légzési nehezítettség
 • elhúzódó köhögés
 • terhelésre magas pulzus
 • vérnyomás ingadozás
 • ödémásodás
 • nagyfokú fáradékonyság

A COVID-19 vírus elsődlegesen a tüdőt támadja meg, illetve a szervezet túlzott immunválaszát követően fokozódik a gyulladás a testben. A leggyakoribb szövődmény a szívizomgyulladás, a szívritmuszavar, de nem ritka a vérrögképződés sem.

Ajánlott vizsgálatok a szövődmények kiszűréséhez:

 • laborvizsgálat
 • mellkas RTG
 • EKG
 • szívultrahang

Érdemes a prevenció miatt azoknak is részt vennie a szűrővizsgálatokon, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen, mert szövődmények, szervi károsodás ekkor is jelentkezhet.

Foglaljon vizsgálati időpontot
kényelmesen és egyszerűen online!

Nem befolyásolja, sőt ajánlatos is bőven folyadékot fogyasztani, de csak vizet! Ez segíti a könnyebb vérvételt.

Bizonyos vizsgálatokat zavarhat, például a koleszterin- és vérzsír szintet befolyásolhatja. Éhgyomorra történő vérvétel esetén érdemes 12 órával korábban vacsorázni.

Vannak olyan laborvizsgálatok, amelyeket kizárólag éhgyomorra vett vérmintából vizsgálhatóak, mert étkezést követően számos paraméter fiziológiásan változik. Ezek a zsír (lipid)-, cukor (glukóz)- háztartás és májfunkció vizsgálatok. Mintavétel elött 10-12 órás éhezés ajánlott.

A vizeletbe keveredett vér kis mennyiségben is félrevezető eredményt ad, kerüljük ilyenkor a vizeletminta leadását.

A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes (minimum 12 órán keresztüli) koplalást követően. A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása javasolt. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.

A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, stb.) fennállását figyelembe kell venni!

A teszt elvégzéséhez 75 gramm glükózt kell 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt elfogyasztani. Javasoljuk, hogy hozzon magával egy fél citromot is, mert az oldat nagyon édes (a citrom nem befolyásolja az eredményt), ennek segítségével teheti kellemesebbé az elfogyasztani kívánt oldatot.
A terheléses vércukorvizsgálatot megelőző este, a vérvétel időpontja előtt 12 órával lehet vacsorázni, utána szénsavmentes víz vagy csapvíz fogyasztható. Kérjük is, hogy igyon bőségesen. Reggel a vizsgálatra való indulás előtt még két pohár vizet szükséges meginni.

A terhelés megkezdése előtt ellenőrizzük a vércukorértéket. Amennyiben a vércukor értéke 7.0 mmol/l alatt van, akkor a terhelés elkezdhető, ellenkező esetben viszont a szakma szabályai szerint a terheléses vércukorvizsgálat nem elvégezhető. Ha a mért vércukorérték megfelelő, akkor a 75 grammos cukoroldat elfogyasztható. A cukoroldatot vagy egyszerre, de maximum 5 percen belül meg kell inni. A következő vérvételek a kért időintervallumnak megfelelően, az első korty oldat elfogyasztásától számolva történik. A terhelés alatt a vérvételi helyet elhagyni, enni, inni, dohányozni nem szabad. érdemes viszont reggelivel készülni, hogy az utolsó vérvételt követőan az mindnél hamarabb elfogyasztható legyen, az esetleges rosszullét elkerülése végett. Az terhelés után bőséges folyadékfogyasztás javasolt, hogy a bevitt cukormennyiség mielőbb kiürüljön a szervezetből.

Felhívjuk figyelmét, hogy a terhelést megelőző vércukormérővel történő mérés eredménye és laboreredmény között eltérés jelentkezhet.

Telefonon a hatályos GDPR előírásoknak megfelelően nem tudunk információt adni. A vizsgálatok eredményét elektronikusan vagy személyesen adjuk ki.

Amennyiben rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, akkor Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) lakossági portálján (ügyfélkapus bejelentkezéssel) – közvetlen hozzáféréssel – lehetősége van a közfinanszírozott ellátásairól és a magánellátás keretében készült egészségügyi dokumentációkat (laborleletek, zárójelentés, ambuláns lap stb.), így az általunk kiállított eredményeket is díjmentesen megtekinteni, letölteni, illetve kinyomtatni.

A portál az alábbi címen érhető el: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal.

A beutaló a kiállítástól számított 90 napon belül használható fel.

Vérvételre telefonon vagy online tud időpontot foglalni.

Ügyfélszolgálatunk a +361 800 9313 vagy a +3630 416 9982 telefonszámokon várja hívását.
Online időpontfoglalónkat itt találja: www.corden.hu/idopontfoglalas

A gyógyszerek közül több hatással van az anyagcserére, a szervek működésére és zavarólag hathatnak a mérendő paraméterre, ezért ezek bevétele a vérvétel után javasolt. Amennyiben a kezelőorvos véleménye alapján a szedett gyógyszer elhagyása nem jár egészségügyi kockázattal, azokat ajánlott a mintavétel után bevenni.

A rendszeresen szedett gyógyszerek bevehetőek, beleértve pl. a szív- és érrendszeri betegségekre vagy pajzsmirigyproblémákra alkalmazottak, mivel ezek szerves részét képezik a beteg mindennapos életének. Ezekben az esetekben a rendszeresen szedett gyógyszereket be lehet venni a szokásos módon és időben, hacsak a gyógyszer szedését elrendelő kezelőorvos nem rendelkezik másként.

A koffeintartalmú italok (kávé, tea) fogyasztása a vérvétel reggelén szintén nem ajánlott, mert olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek egyes szervek (vese, máj, gyomor) működését befolyásolják és emelik a vércukorszintet.

A menstruáció érdemi változást nem okoz a vizsgálati eredményekben, de bizonyos vizsgálatok kivételt képeznek:

 • a CA125 és HE4 tumormarkerek értékét, a belőlük számolt ROMA-score-t is befolyásolhatja a menstruáció, emelkedett értékeket okozva. Így ezek vizsgálatát nem tanácsos a menstruáció alatt igénybe venni.
 • A vizelet-, székletvizsgálatot is érdemes a havi vérzéstől eltérő napokon végeztetni, mert megtévesztő eredményt okozhat a mintában talált vér.
  – megjegyzendő, hogy nagyobb mérvű vérveszteség a hematológiai vizsgálatok (vérkép) értékeiben csökkenést okozhat, azonban ez nem mindig jelenik meg láthatóan az eredményekben.
 • Vannak olyan vizsgálatok, így pl. a női nemi hormonok (ösztradiol, progeszteron, FSH, LH), melyek meghatározását a menstruációs ciklus bizonyos napjain szokás elvégezni, a kezelőorvos döntése alapján. A menstruáció napjaiban más értéket kapunk, mint a ciklus egyéb időszakában.