Miért érdemes a tünetmentes munkavállalókat tesztelni?

A koronavírus járvány miatti intézkedések következtében a magyar gazdaság egységeinek működése 2020. márciusában számos területen csökkentett üzemmódba, sőt esetenként leállításra került. Napjainkban fontos a működőképesség visszaállítása.

Az országos, reprezentatív mérések eredménye szerint a magyar lakosság SARS-COV-2 átfertőzöttsége és ezzel együtt a járvánnyal szembeni immunitásának mértéke rendkívül alacsony. A védettséggel emiatt nem rendelkező közösségekben, így például a munkahelyeken, akár egyetlen tünetmentes fertőzött személy is elindíthat egy kisebb fertőzési hullámot, ami a munkavállalók egészségügyi kockázatain túl, veszélyezteti a működőképességet és további gazdasági károkat okoz.

A helyi higiéniai és egyéb megelőző intézkedések fenntartása mellett emiatt érdemes elvégezni a tünetmentes munkavállalók tesztelését, a fertőzőképes személyek minél előbbi izolációja céljából.

Miért PCR teszttel érdemes kiszűrni a fertőzött személyeket?
A fertőzési góc kialakulásának elkerülésére olyan teszttel kell a szűrést elvégezni, ami fertőzést követően a lehető legkorábbi időpontban, nagy biztonsággal jelzi a vírus jelenlétét. Erre jelenleg a vírus RNS jelenlétét közvetlenül detektálni képes PCR tesztek a legalkalmasabbak, ezek a fertőzést követő 2-3 naptól már megbízhatóak.

Miért nem az egyszerűbben kivitelezhető szerológiai gyorstesztekkel ajánlatos a szűrés végezni?

A COVID-19 fertőzésre adott immunválasz kimutatására használt szerológiai gyorstesztek legkorábban a fertőzést követő 10-14. napban adnak pozitív eredményt1, de csak akkor, ha a fertőzött személyben megindult az ellenanyag termelés, aminek a szintje tünetmentes esetekben akár mérhetetlenül alacsony lehet. Ráadásul a piacon elterjedt szerológiai gyorstesztek nagy része, jelenleg még, alacsony megbízhatósággal rendelkezik.

Kit és mikor érdemes tesztelni PCR teszttel?

A teszt elvégzése nagy segítséget jelenthet a munkáltatók részére, hiszen a fertőzés korai kiszűrésével, a fertőzésgyanús személyek idejében elkülöníthetők, így lehetővé válik egy adott munkavállalói közösségben a betegség terjedésének megakadályozása és vállalat működőképességének biztonságos fenntartása.

Érdemes a munkavállalókat leszűrni, az aktuális fertőzést kimutató PCR teszttel, hogy az esetleges tünetmentes fertőzöttek, idejében izolálhatók legyenek. A fertőzésmentes állapot fenntartása és a munkavállalók biztonság érzetének növelése céljából érdemes a teszteket időszakosan megismételni.

Érdemes ezenkívül tesztelni a szabadságról, üzleti utakról visszatérő dolgozókat, az új belépőket és azokat, akik bármilyen gyanúról beszámolnak.

A hatékony vakcina, illetve terápiás anyagok bevezetéséig kulcsfontosságú a helyes tesztelési stratégia alkalmazása.

Mikor lesz pozitív a PCR teszt?

A tünetmentes, vagy enyhe tüneteket mutató betegek felső légúti mintái 8 napon keresztül is pozitívak maradhatnak, a súlyosabb tünetekkel járó esetekben a vírus terhelése a 11. nap környékén tetőzik és akár 1 hónapnál hosszabb ideig is kimutatható marad. A munkahelyi szűrővizsgálatok értelemszerűen a tünetmentes, de a vírus továbbadására aktuálisan képes vírushordozók azonosítását célozzák.

Mivel a PCR teszt a fertőzöttséget a mintavétel időpontjára vonatkozóan mutatja, a fertőzésveszélynek kiemelten és/vagy folyamatosan kitett, ezáltal potenciális szuperterjesztő személyeket, időről-időre, ismételten kell tesztelni.

A fentieket összegezve, a munkahelyi PCR tesztelési stratégia általában a következő:
• állapotfelmérés nagyobb csoportokban, ismételt etapokban
• a közösségbe távolmaradást, utazást követően visszaérkezők szűrése,
• potenciális szuperterjesztők rendszeres, ismételt szűrése,
• bármely gyanús eset vizsgálata

Kit kell szerológiai IgG teszttel vizsgálni?

A szerológiai tesztek, a fertőzést követően, amikor még nem indult meg a beteg szervezetében az ellenanyag termelés, 10-14 napos intervallumban negatív értéket adnak, így nem alkalmasak a fertőzés kimutatására a fertőzöttség korai szakaszában.2 Azonban alkalmasak a már ennél hosszabb ideje fennálló, vagy lezajlott fertőzés detektálására.
Azon személyek esetében akiknél SARS-CoV-2 IgG vizsgálat pozitivitást mutat, náluk elhagyható a költségesebb PCR vizsgálat. Mivel azonban jelenleg nincs sok adat az esetlegesen szerzett immunitás fennmaradásának időtartamáról, a szerológiai teszteket az első pozitív eredményt követően, ismétlő jelleggel, időszakosan érdemes elvégezni.

Fontos!
A PCR teszt az aktuálisan fennálló fertőzést detektálja, csaknem a lappangási szakasz kezdetétől fogva, egészen a vírus RNS kiürüléséig. Az IgG szerológiai teszt a fertőzésre adott immunválaszt detektálja, már lezajlott fertőzéssel szemben szerzett védettséget jelzi.

 

1 Guidance for discharge and ending isolation on the context of widespread community transmission of COVID-19 – Technical report – first update – 8 April 2020, European Center for Disease Prevention and Control

2Testing for COVID-19: A way to lift confinement restrictions, OECD 2020, updated 4 May 2020