Elérte az országot a második hullám, rekordot dönt a napi pozitív koronavírus tesztek száma. Ha Covid tesztet keresünk, akkor többféle vizsgálatot is találhatunk, így nem mindig könnyű eldönteni, hogy melyiket válasszuk. Pedig mindegyik a fertőzés más-más fázisában ad hiteles eredményt, így nem árt tudni, hogy mikor melyik vizsgálatra van szükségünk.

A legelső szakaszban (még akár a tünetek megjelenése előtt), a megfertőződést követően, egéntől függően, 3-4 napban a PCR teszt elvégzésével lehetséges a vírus kimutatása. A sikeres vizsgálat egyik előfeltétele azonban a helyes mintavétel és a megfelelő számú vírus kópia jelenléte a mintában.

Arra, hogy a betegség akár enyhe tünetekkel, akár tünetmentesen lezajlott-e, az IgG szerológiai vizsgálat a megfelelő választás. Ez a vizsgálat a megfertőződést követő 2 hét után ad mérhető pozitív vagy negatív eredményt. Ha van a szervezetben a Covid vírus elleni antitest, a lelet pozitív, így biztosan átestünk a fertőzésen.

Koronavírus IgM szerológiai vizsgálat

A vizsgálat a tünetek megjelenését követő harmadik-negyedik naptól, két hétig terjedő időszakban végeztethető el. A megfertőződött beteg immunrendszere a SARS-CoV-2 okozta fertőzésre specifikus antitestek termelésével reagál. Ezek az antitestek a fertőződött egyének szérumjában, a tünetek jelentkezése utáni néhány naptól 2 hétig terjedő időszakban jelennek meg.

A COVID-19-ben szenvedő betegekben a SARS-CoV-2-re specifikus IgM antitestek a betegség tünetes stádiumában mutathatók ki, azután is, hogy a PCR technikával kimutatható RNS már nem detektálható. Az IgM antitestek jelenléte lehetővé teszi a közelmúltbeli fertőzés azonosítását es a betegség lefolyásának értékelését.

 Az IgM vizsgálat előnyei

A koronavírus IgM vizsgálat vérmintából történik, így kiküszöböli a helytelen mintavétel hibájából adódó fals negatív eredményeket, mely a PCR tesztnél előfordulhat, ha nem megfelelő az előkészület és nem szakszemélyzet végzi a mintavételt. Akkor is érdemes ezt a vizsgálatot választani, ha a kenetminta vétel akadályozott vagy sikertelen, illetve, ha a PCR teszt anyagi korlátokba ütközik. A teszt bizonyítottan nem mutat keresztreakciót 43 különböző klinikai kórképben, köztük az Influenza A és B, illetve A/B okozta fertőzésekben. Mivel a pandémia második hulláma épp az őszi szokásos influenzajárvány idején érte el hazánkat, így fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a hasonló tünetekkel járó betegségeket, és kizárhassuk, vagy megerősítsük a koronavírusos megbetegedés tényét.

Mit tehetünk még?

Azon túl, hogy ha gyanú van a fertőzésre tesztet végeztetünk, tegyünk meg mindent a vírus lelassításának érdekében. Viseljünk maszkot, mossunk gyakran kezet, és ha nem áll módunkban kezet mosni, akkor viseljünk kesztyűt vagy fertőtlenítsünk! Kerüljük a tömegrendezvényeket, erősítsük meg az immunrendszerünket, mozogjunk, és együnk sok vitamint! Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Ha kérdése van a vizsgálatokkal kapcsolatban, hívja az Ügyfélszolgálatunkat:  +36/1-800-93-13 vagy +36-30/416-99-82