Már több mint egy éve, hogy a Koronavírus járvány elérte hazánkat is, immár a 3. hullám szedi áldozatait. Naponta több ezer új eset kerül diagnosztizálásra és több száz ember veszíti életét a betegségben és annak szövődményeiben. Létfontosságú, hogy aki a fertőzésen tünetekkel vagy tünet mentesen átesett, a gyógyulást követő 1-3 hét múlva vérvétellel utána járjon, hogy szervezete milyen állapotban van, és van-e esetleg szövődményre utaló eltérés laborleletében.

2019 novemberében elinduló COVID 19 vírus világszerte több millió embert betegített meg ez idáig. Van, akinél a betegség enyhe lefolyású, akár tünetmentesen zajlik le, de sokaknál súlyos tünetek jelentkezhetnek, intenzív kórházi ellátásra szorulnak és akár tragikus kimenetele is lehet a fertőzésnek.

A koronavírus világjárvány kirobbanása óta eltelt időben egyre több adat gyűlik össze a fertőzéssel és annak szövődményeivel kapcsolatban, melyek nemcsak a súlyos tüneteket okozó, kórházi kezelésen átesett embereknél jelentkezik, hanem az enyhe tünetekkel járó fertőzés után is előfordulhat. Az igazolt COVID-19 fertőzés számos keringési, légzőszervi és központi idegrendszeri szövődményt hagyhat maga után.

Általános szövődmények

Koronavírus fertőzés utáni gyengeségA betegségből való felgyógyulás után a tünetek megszűnnek, a szervezetben az ellenanyagok még hosszú hetekig, hónapokig megmaradnak, a vírus eltűnik, viszont az immunrendszer egyensúlya nem áll helyre. Az immunsejtek krónikus fáradtság szindrómát hoznak létre, melynek tünetei egyéb betegség tüneteivel megegyeznek és a mindennapi aktivitást nagyban befolyásolják. Amennyiben koncentráció zavar, meglassult gondolkodás, izomfájdalom, nem pihentető alvás, gyengeség, levertség jelentkezik, érdemes bizonyos betegségeket kizárni (pajzsmirigybetegség, vérszegénység), mely egyetlen vérvételből megtehető.

A koronavírus fertőzés súlyos szövődményei

A koronavíruson átesett felnőtteknél és gyermekeknél a fertőzést követően súlyos szövődmények is visszamaradhatnak, melyek időben való felfedezése akár életet is menthet.

A koronavírus megtámadja a tüdőtA vírus, mind minden más influenzavírus, a légzőszervet támadja meg, a légzőszervi sejtek pusztulását okozva. A tüdőszövet nem képes regenerációra, ezért a légzési funkciók csökkenek, melynek tünetei hónapokig fennállhatnak. Az allergiás, asztmás vagy COPD-s betegeknél ez a szövődmény az alapbetegséget súlyosbítja.

A COVID 19 vírusfertőzés szív- és érrendszeri szövődményeket is hagyhat maga után. A vírus olyan fehérjén keresztül fertőzi meg a sejteket, melyek részt vesznek a szívizom védelmében és a vérnyomás szabályozásában. A fertőzés hatására nemcsak érfal- és szívizom károsodás léphet fel, hanem szívizom gyulladás is kialakulhat A fertőzés következtében vérrögképződés is megindulhat, mely embóliához vezethet.  Ha felgyógyulva még Koronavírus megbetegedé szövődményeimindig tapasztalható csökkent terhelhetőség, mellkasi fájdalom, légszomj, szapora pulzus, akkor szükséges mielőbb vérvizsgálatot, EKG és szívultrahang vizsgálatot végezni és szakorvossal konzultálni. A laborvizsgálattal ellenőrizhetjük, hogy elindult-e rögképződési folyamat (D-dimer vizsgálat), képet kaphatunk az esetleges szívizom károsodás fennállásáról, mértékéről (Troponin vizsgálat, CK-MB).

A vírusfertőzés más szervekben is okozhat elváltozást a májszövetben, veséknél. Ilyenkor nemcsak a vese érrendszere, hanem maga a vese állomány is károsodhat, pusztulhat. A vesefunkció beszűkül, és a vesebántalom akár tünetmentesen is kialakulhat. Ezét fontos, hogy ne csak a vesefunkcióra utaló vérvizsgálat, hanem általános vizeletvizsgálat is történjen.

Minden koronavíruson átesett embernek kifejezetten javasolt a gyógyulást követő 1-3 hétben vérvizsgálatot végeztetni. A vérvétel alkalmával nemcsak általános vizsgálatokat szükséges nézni, hanem speciálisan a szövődményre utaló paramétereket is meg kell nézni. A szövődmények jelentkezhetnek tünetmentesen is, de a laborvizsgálattal már korai stádiumban kimutathatóak az elváltozások, így a kezelés is mielőbb elkezdődhet. Ne hanyagoljuk el, életet menthet!