Már több mint négymillióan megkapták hazánkban mindkét koronavírus elleni oltásukat. Az ellenanyagszint ellenőrzésére az antitest (Sars Co-2 IgG) vizsgálat hivatott. A laboratóriumokban elvégzett ellenanyagszintek sok esetben igen alacsonynak bizonyultak, ami miatt egyre többen aggódnak.

Az oltás után szerzett immunitással egyre többen mennek zárt terű közösségbe (mozi, uszoda, étterem, edzőterem), de folyamatosan ott a gondolat, hogy vajon milyen erős a védettségük.

Nem csak az antitest mennyisége fontos!

Mindnél több koronavírus elleni oltás következtében, vagy fertőzés után termelődött antitesttel rendelkezünk, annál kevésbé vagyunk kitéve a koronavírus-fertőzésnek. Viszont a védelem szempontjából nemcsak a mennyiség a lényeg, hanem az, hogy az antitestek közül mennyi a neutralizáló, azaz a semlegesítő ellenanyag, mely betegség esetén szükséges a védekezésben.

Neutralizáló antitest vizsgálat

A neutralizáló antitest jelenléte szervezetünkben azért fontos, mert ez a semlegesítő ellenanyag a bejutó koronavírus felszínéről eltünteti a fertőzőképesség szempontjából lényeges részeket. A teszteket folyamatosan fejlesztik és hozzák forgalomban. Jelenleg neutralizáló ellenanyag tesztelésére gyorsteszt áll rendelkezésre, amely ugyan nem mondja meg szám szerint, hogy van-e a szükséges antitestből, de azt kimutatja, hogy szervezetünk rendelkezik-e a szükséges semlegesítő ellenanyaggal.

Mikorra várható az eredmény

A gyorstesztek esetében az eredmény 15-30 percen belül megvan, a mintavételt követően megvárható. Az IgG gyorsteszt is 15 perc alatt kimutatja, hogy van-e neutralizáló antitestünk, és csak egy csepp vér szükséges hozzá. Nincs szükség teljes vérvételre, csak egy ujjbegy szúrásra.

A neutralizáló ellenanyag teszt elvégzése ajánlott mind oltás utáni védettség, mind pedig koronavírus fertőzést követően lévő ellenanyag ellenőrzésére.