Új év, új fogadalmak… de a legfontosabb a fogadalmak teljesítéséhez, az egészség! Hazánkban a lakosság nagy része nem jár rendszeresen szűrővizsgálatokra, pedig ezzel rengeteg betegség kialakulása megelőzhető, vagy időben felismerhető és kezelhető.

Az új év első napján sokan megfogadjuk, hogy idén többet teszünk majd az egészségünkért. Rendszeresen fogunk mozogni, abbahagyjuk a dohányzást, jobban odafigyelünk a táplálkozásunkra. Van, akiknél a kezdeti lelkesedés hamar elmúlik, de egyre többen vannak, akik kitartanak az elhatározásuk mellett és tudatosan figyelnek az életmódváltásra.

A rendszeres szűrővizsgálatok fontossága.
Hazánk lakosságának egészségi állapota elmarad az Európai Uniós átlagtól. Ezen segíteni a prevencióval és edukációval lehetne. Sajnos a népesség nagy része az évenkénti szűrővizsgálatokat hanyagolja, csak akkor keresik fel az orvosokat, ha már komoly tünetek jelentkeznek. Pedig a rendszeres ellenőrzés akár életet is menthet. A korai felismeréssel nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.
Tévhit, hogy szűrésre csak 40-50 éves kor felett van szükség. Vannak olyan rendszeres vizsgálatok, melyek életkortól függetlenek. Ilyen a fogászati, szájüregi szűrés és a bőrgyógyászati vizsgálat, ahol az anyajegyeket évente érdeme ellenőriztetni. Amennyiben a családban több melanóma alakul ki, akkor akár évente több alkalommal is érdeme felkeresni a bőrgyógyászati rendelést.

Ha gyermekünket rendszeresen fogászati, szemészeti szűrésre visszük, illetve azt látja, hogy mi is foglalkozunk egészségünkkel, akkor náluk is kialakítjuk ezt a nagyon fontos szokást.


Már fiatal felnőtt korban szükséges rendszeresen méhnyakrák szűrésre menni és bár mammográfiai vizsgálatra 40 év felett ajánlott évente elmenni, az önvizsgálat már a húszas életévekben is fontos. 40 év felett mind a hölgyeknél, mind a férfiaknál megnövekszik az ajánlott szűrővizsgálatok száma. Érdemes tumormarker vizsgálatokat is végeztetni, mely jó kiegészítője a szakorvosi vizsgálatoknak. Ajánlott, a fentieken túl, mindenkinek csontsűrűség vizsgálatra menni, kardiológiai, szemészeti vizsgálaton részt venni, illetve vastag- és végbél vizsgálaton is részt venni.

A laborvizsgálat mindennek az alapja
A rendszeresen végzett laborvizsgálatok már korai szakaszban rámutathatnak az elváltozásokra, így nagy segítséget nyújthatnak a háttérben lappangó betegségek feltárásában. Az alap laboratóriumi vizsgálatokat kiegészíthetjük specifikusan, egy-egy szervrendszert érintő paraméterrel, így még átfogóbb képet kaphatunk szervezetünk állapotáról.

Vérvizsgálattal nem csak a már kialakult betegségekről kaphatunk információt, hanem az azt megelőző állapotról is. Ha komolyan vesszük a leleteket és megtesszük a megfelelő lépéseket (diéta, rendszeresebb mozgás, fokozott folyadékfogyasztás, káros szokások elhagyása), akkor nem csak késleltethetjük a betegség megjelenését, hanem akár meg is előzhetjük annak kialakulását.
Ha krónikus betegség üti fel a fejét egy családban, az nemcsak a beteg, de a családtagok mindennapjait is jelentősen befolyásolja, nem csak fizikálisan és mentálisan, de gazdasági szempontból is. Törődjünk rendszeresen egészségünkkel!