Napjaink egyik népbetegsége az ételintolerancia, melyről már Hippokratész, ókori görög orvos is készített feljegyzéseket. Ez a kórkép a modern orvostudomány számára csak az elmúlt 20-30 évben vált ismertté. Napjainkban körülbelül a lakosság felénél fordul elő valamilyen tünet az étkezés után, melyekkel sokan együtt élnek, anélkül, hogy utána járnának, mi áll a háttérben. Pedig egyetlen vizsgálattal fény derül a problémára és megfelelő diéta betartásával a közérzet is jobbá tehető.

Gyomorégés, haspuffadás, széklet problémák, gyakori melléküreg gyulladás, migrén. Csak néhány jelenség, mely jelentkezhet étkezés után, diszkomfort érzetet okozva. A háttérben a sok elfogyasztott mesterséges alapanyagokat tartalmazó, instant ételek, és az egészségtelen, rendszertelen táplálkozás áll. Régóta tudjuk, hogy az elfogyasztott táplálék, az arra érzékenyeknél, befolyással van a fizikális és mentális állapotra. Egyszerűen kideríthető, hogy melyik étel a ludas, egyetlen teszt elvégzésével.

Étel allergia vagy ételintolerancia?

Sokan összekeverik a két betegséget, pedig nagyon nagy a különbség a kettő között. Az allergia ritkábban előforduló kórkép, általában az emberek 2%-nál fordul elő, míg az intolerancia ennél sokkal gyakoribb, a lakosság 45%-át érintett. Az allergiánál az étel elfogyasztása után azonnali reakció alakul ki, mely akár életveszélyes is lehet, úgynevezett anafilaxiás sokk, ami azonnali sürgős beavatkozást igényel. Ellenben az intoleranciánál a tünetek lassan, fokozatosan jelentkeznek, de folyamatosan fennállnak, a mindennapokat befolyásolják, és pszichés megterhelést is okozhatnak.

Mit tehetünk panasz eseté?

Három fajta emberi reakció ismert az intoleranciával kapcsolatban. Van, aki már a tünetek megjelenését követően utána jár, hogy mi állhat a panaszok hátterében.  Van, aki csak akkor kezd kutakodni és vizsgálatokat végeztetni, amikor a panaszok már nagyon zavarják a munkájában, mindennapi életében. Sajnos vannak olyanok is, akik egyáltalán nem derítik ki, mi áll a háttérben. Úgy gondolják, hogy megszokják majd és igyekeznek a kellemetlen tünetekkel együtt élni.

Ha gyanakodunk arra, hogy valamilyen étel okozhatja a panaszokat, nincs más dolgunk, mint ételintolerancia tesztet végeztetni. A teszt megmutatja, hogy mely ételekre, alapanyagokra, fűszerekre ad szervezetünk kóros reakciót. A teszt egy vérvételből áll, ahol a megfelelő mennyiségű vér levétele után. A 46-os ételintolerancia vizsgálat főleg az alap élelmiszereket tartalmazza.  Ennél a sokkal bővebb, 226 élelmiszert vizsgáló teszt, ahol megjelennek a ritka alapanyagok is. Az eredmény pedig bő egy hét múlva meg is érkezik.

Ételintoleranciám van, mit tegyek?

Sokan kétségbe esnek az intolerancia teszt eredménye után. Újra kell gondolni az alapanyagok használatát, milyen ételt kell kerülni, mit mivel lehet helyettesíteni. Megijednek, hogy ezek után hogyan tudnak vásárolni a boltba. Ahhoz, hogy mielőbb, és a lehető legkisebb kellemetlenséggel állítsuk át étkezésünket, érdemes dietetikust felkeresni, akivel átbeszélhetjük a leletet, és hasznos tanácsokat kaphatunk az ételek elkészítését illetően.

Ne nyugodjunk bele a panaszokba, hisz nem kell ezzel együtt élnünk, tudunk ellene tenni. A megfelelő diétával, mindennapjaink és életminőségünk megváltozik!