Az Ausztráliából indult Movember mozgalom minden év novemberében nemzetközi szinten hívja fel a figyelmet a férfiak egészségügyi problémáira (beleértve a prosztatarákot, a hererákot és a lelki betegségeket, köztük a depresszió és a hozzá kapcsolódó öngyilkosságot) és azok megelőzésére.

A mozgalom 2004 óta Magyarországon is jelen van Movember Hungary – Ments Manust néven. A Movember résztvevői egy hónapra félreteszik a borotvájukat és bajuszt növesztenek, ezzel demonstrálva, hogy a férfiak egészsége is fontos!

Sajnos a férfiak nagy része hajlamos elkerülni a szűrővizsgálatokat, addig nem szívesen fordul orvoshoz, amíg nincsenek tünetei. Pedig a prosztatarák az egyik legelterjedtebb férfi betegség, amit egy urológiai és egy egyszerű laborvizsgálattal kimutatható.

A laborvizsgálat során a PSA prosztata specifikus antigént vizsgáljuk, mely nagyobb hányada az ondóban található, de kis mennyiségben a véráramba is bekerül. Ez a szint egészséges férfiak esetében is eltérő. A vizsgálat vérvétellel történik, amire nem szükséges éhgyomorra érkezni, azonban a mintaadást megelőző 24 órában fontos, hogy ne történjen ejakuláció, mert az befolyásolja az eredményt!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Évenként ajánlott a PSA vizsgálatot az urológiai vizsgálattal együtt elvégeztetni egészséges, tünetmentes férfiaknak, mert az értékek megváltozása ad elegendő információt az orvosnak a prosztata állapotáról.

A prosztatarák tünetei a gyakori és fájdalmas vizelés, ha ezt tapasztalja magán akkor forduljon szakorvoshoz!

45 éves kor felett megnő a kockázata a prosztatát érintő megbetegedéseknek, ezért ebben az életkorban már fokozottan fontos az évenkénti szűrés.

Miért fontos a PSA laborvizsgálat?

  • Megerősíti a prosztatarák diagnózisát, vagy segít kizárni azt.
  • Segít eldönteni, hogy szükség van e biopsziára.
  • A fennálló betegség kezelése alatt felvilágosítást ad a kezelés eredményességéről.
  • Tájékoztat a daganat kiújulásáról.

A prosztatarák időben felismerve gyógyítható, de sajnos nem minden esetben jelentkezik markáns tünetekkel. Sok esetben csak a prosztata megnagyobbodása utalhat problémára, ami azonban jóindulatú elváltozás is lehet.

Fontos, hogy még a tünetek megjelenése előtt diagnosztizálva legyen a betegség, mert így a legjobbak az esélyek a gyógyulásra. Magyarországon évente körülbelül 1500 férfi hal meg prosztatarákban, így ez a második vezető rák okozta halálok.

A kezelés az orvos döntése alapján lehet sebészeti beavatkozás, sugárkezelés, hormonterápia vagy kemoterápia. Ez a betegség előrehaladott állapotától, a beteg életkorától és általános állapotától függ.

A gyors diagnózis és kezelés életet menthet!

A ma vizsgálata a jövő biztonsága!