Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Corden International (Magyarország) Kft., tekintettel a jelen járványügyi helyzetre, tovább bővítette vizsgálati palettáját a SARS-CoV-2 vírus kimutatása PCR technológiával, illetve SARS-CoV-2 IgG antitest szerológiai vizsgálattal.

A Covid-19 tesztekről sok félét lehet olvasni, hallani. De mi a különbség az IgG és a PCR vizsgálatok között? Mit mérnek a tesztek? Segítünk eligazodni.

A COVID–19-világjárvány a SARS-CoV-2 vírus által a COVID–19 elnevezésű betegséget okozó pandémia. A járvány első hivatalos kínai neve új típusú koronavírus járvány-incidens. Az első eseteket 2019 decemberében fedezték fel a kínai Vuhan városában. A járványt 2020. március 11-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította.

Koronavírus (SARS-CoV-2) PCR vizsgálattal való kimutatása – PCR teszt

A SARS-CoV-2 PCR vizsgálat a fertőzést követően a lehető legkorábbi időpontban, nagy biztonsággal jelzi a vírus jelenlétét. A vizsgálat a fertőzést követően, egyéntől függően, 3-4. naptól már megbízhatóan detektálja a vírust, akár a tünetek megjelenése előtt. A teszt elvégzése nagy segítséget jelenthet a lakosság és munkáltatók részére, hiszen a fertőzés korai kiszűrésével, a fertőzésgyanús személyek idejében elkülöníthetők, így lehetővé válik egy adott családi vagy munkavállalói közösségben a betegség terjedésének megakadályozása. Továbbá bizonyos egészségügyi beavatkozások elvégzése előtt és esetenként határátlépéskor szükséges a negatív PCR eredmény megléte.

A vizsgálat a garat nyálkahártyájából levett mintából történik. Mintavételi eszközt és vizsgálatot az alábbi Corden magán vérvételi pontjainkon tud igényelni:
– Budapest 11. ker. Fehérvári út
– Budapest 13. ker. Klapka utca
– Szombathely
– Szekszárd

Kinek ajánljuk?
Mivel a vizsgálat a betegség korai szakaszában már kimutatható a vizsgálat segítségével, így a családok, közösségek, munkáltatók részére javasoljuk, hiszen a fertőzés korai kiszűrésével, a fertőzésgyanús személyek idejében elkülöníthetők, így lehetővé válik egy adott közösségben a betegség terjedésének megakadályozása

Bizonyos orvosi beavatkozások előtt állóknak is szükségük lehet a vizsgálatra, hiszen az egynapos sebészet, illetve az úgynevezett magas kockázatú ellátásokat – például a laparoszkópos, az endoszkópos, az arc-állcsont sebészeti, az aerosol-képződéssel járó fogászati beavatkozásokat – negatív PCR-teszt eredménnyel rendelkező betegnek nyújtanak.

A PCR vizsgálattal az aktív betegséget tudjuk kimutatni, már a fertőződést követő 1-3 napban is. A tünetmentes, vagy enyhe tüneteket mutató betegek felső légúti mintái 8 napon keresztül is pozitívak maradhatnak, a súlyosabb tünetekkel járó esetekben a vírus terhelése a 11. nap környékén tetőzik és akár 1 hónapnál hosszabb ideig is kimutatható marad.

SARS-CoV-2 IgG meghatározás

A teszt a SARS-CoV-2-vel fertőzött beteg immunrendszere által termelt specifikus IgG antitesteket mutatja ki.
A szerológiai tesztek, a fertőzést követően, amikor még nem indult meg a beteg szervezetében az ellenanyag termelés, 10-14 napos intervallumban negatív értéket adnak, így nem alkalmasak a fertőzés kimutatására a fertőzöttség korai szakaszában.2 Azonban alkalmasak a már ennél hosszabb ideje fennálló, vagy lezajlott fertőzés detektálására.
Az IgG antitestek perzisztenciája lehetővé teszi azoknak a korábban megfertőződött betegeknek az azonosítását is, akik felgyógyultak a betegségből és valószínűsíthetően immunissá váltak rá. Valamint azon személyek is kiszűrhetők, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen és valószínűsíthetően kialakult szervezetükben az immunitás.

Azon személyek esetében akiknél SARS-CoV-2 IgG vizsgálat pozitivitást mutat, náluk elhagyható a költségesebb PCR vizsgálat. Mivel azonban jelenleg nincs sok adat az esetlegesen szerzett immunitás fennmaradásának időtartamáról, a szerológiai teszteket az első pozitív eredményt követően, ismétlő jelleggel, időszakosan érdemes elvégezni.
A vizsgálathoz nem elégséges az ujjbegyből vett vér, a laboratóriumi vizsgálathoz vénás vér szükséges. Az eredmény kiadás 2 munkanapon belül történik.

Igazolt vizsgálati adatok szerint az RNS és az antitest kimutatására irányuló vizsgalatok kombinálásával > 99%-os érzékenység érhető el.

Kinek ajánljuk?
Azoknak akik épp visszatérnek a közösségbe, újra munkába állnak, hiszen ha már átesett a fertőzésen – akár tünetmentesen- akkor nem kell félnie a megbetegedéstől.
Mivel azonban jelenleg nincs sok adat az esetlegesen szerzett immunitás fennmaradásának időtartamáról, a szerológiai teszteket az első pozitív eredményt követően, ismétlő jelleggel, időszakosan érdemes elvégezni.

Mindkét vizsgálattal kapcsolatban hívja Ügyfélszolgálatunkat: +36/1-800-93-13 vagy +36-30/416-99-82