Május 15-e a Család Nemzetközi Napja

A család a társadalom legfontosabb intézménye. A szoros érzelmi és rokoni kötelékben együtt élő emberek biztonságot és szeretetet nyújtanak egymásnak, egész életükben támogatják egymást. A Család nemzetközi napja május 15-e, mely kiemelt figyelmet szentel ennek a köteléknek a világ minden részén.

A családmodell az évszázadok alatt sokat változott, amíg őseink több generációja lakott egy házban, addig napjainkban a klasszikus családok mellett az egyszülős, a gyermektelen vagy a mozaikcsaládtípus is megfigyelhető. Éjünk bármelyikben is, a legfontosabb a kötelék.

Sajnos nem minden családban adatik meg az egység, szeretet, összhang, egymás iránti felelősségvállalás, melyről a család szól. Az egységet sok dolog zilálhatja szét. A mindennapi rohanás, a társadalom elvárásai, gyermekszülés, otthonteremtés, pénz keresés, a másfél éve tartó járványhelyzet nagy terhet ró a családokra.  Sokszor a nagy hajtás következménye az egészségünk állapotának megromlása, mely teljesen felborítja a családok életét. Ilyenkor meg kell oldani a családtag ápolását, mely fizikailag és lelkileg is megterheli a családot, nem beszélve a bevétel csökkenéséről, mely további gondokat hoz magával.

Figyeljünk egészségünkre. Nem elég az egészséges életmódra törekedni, hanem járjunk el rendszeresen szűrővizsgálatokra, melyek azelőtt rávilágíthatnak betegségekre, mielőtt az tüneteket produkálva jelez. Ide tartoznak az általános laborvizsgálatok, melyek a szervezet általános állapotára utal, de ugyan ilyen fontos a tumormarkerek szűrővizsgálata, illetve a koronavírus után felmerülő szövődmények kimutatásra szolgáló vizsgálatok.

Fontos, hogy ne csak ezen az egy napon, hanem az év minden napján, a napi feladatok mellett álljunk meg, Inkább tartsuk szem előtt a megelőzést, hogy a család szeretetben, egészségben egybemaradjon.