Európa legtöbb országa lassan kinyitja kapuit az utazni vágyók előtt, hiszen a koronavírus járvány első hulláma már majdnem mindenhol levonult. Azonban még Azerbajdzsán, Bosznia-Herczegovina, Macedónia, Grúzia, Moldova, Oroszország, Románia,  Finnország, Norvégia lezárva tartja a határait az utazók előtt, illetve Dániába is csak alapos indokkal szabad beutazni.

Írországban, az Egyesült-Királyságban és Izlandon 14 napos karantén vár a turistákra az országba érkezéskor, Izlandon van lehetőség helyben PCR tesztet kérni, aminek 1 napon belül megérkezik az eredménye. Negatív teszt esetén nem szükséges a karantén letöltése. A teszt önköltséges.

Több országban szükség van a beutazáshoz 72 óránál nem régebbi PCR tesztre, ami a fertőzést követően a lehető legkorábbi időpontban, nagy biztonsággal jelzi a koronavírus jelenlétét.

Tunéziába, az Azori-szigetekre, illetve Madeirára való érkezéskor a határokon kérik a negatív Covid-19 teszt eredményét. Amennyiben nem rendelkezik ilyen igazolással, akkor 14 napos karantént szükséges tartani. A Tunéziába érkezőkre kötelezően alkalmazandó 14 napos karantén a foglalt szállodában könnyített feltételek mellett letölthető. Itt a karantén negatív Koronavírus teszt esetén is szükséges! A könnyített feltételek melletti karantén értelmében a turisták szervezett program keretében, kísérettel meglátogathatják a tunéziai turisztikai nevezetességeket, műemlékeket, a járványügyi protokoll előírásainak szigorú betartása mellett.*

Újabb korlátozás még nincs, de több európai országban újra nő a koronavírusos fertőzöttek száma. Ilyen Horvátország, a Vajdaság és Románia is. Romániába ugyan tilos a külföldiek beutazása, de Magyarországon élő román állampolgárok hazautazhatnak olyan fontos családi eseményekre, mint pl. temetés. Ezekből a régiókból hazatérve is érdemes elvégeztetni a PCR tesztet, hogy biztonságosan tudjon visszatérni a munkahelyére, ne veszélyeztesse a környezetét.

Az általunk végzett PCR vizsgálat menete:

A vizsgálat önmintavétellel történik, garatból vett mintából egy steril pálca segítségével. Kevésbé fájdalmas és kellemetlen, mint a klinikai mintavevővel végzett tesztelés, mivel az eszközt nem szükséges mélyre helyezni az orrüregben, a mintavételi mechanizmus így egyszerű, bárki által végezhető és nem okoz fájdalmat. A mintát reggel felkelés után, nyugodt körülmények között, evés, ivás, dohányzás és fogmosás nélkül önmagának veszi le, a pontos használati utasítás alapján.

A PCR vizsgálat a Koronavírus jelenlétét mutatja ki akár a tünetek megjelenése előtt, a megfertőződést követő 2-3 naptól.

A PCR vizsgálat  eredménye 2 munkanap alatt készül el! Ezt vegye figyelembe, ha utazáshoz szükséges az eredmény!

A vizsgálat az alábbi vérvételi pontjainkon érhető el:

  • Budapest, Fehérvári út 84/A.
  • Budapest, Klapka u. 17. – Klapka Center Orvosi Rendelő 1. emelet
  • Szekszárd, Ybl Miklós u. 3. – Spirit Egészség Centrum
  • Szombathely, Dolgozók útja 1/a. – Árkádia Egészségcentrum
  • Veszprém, Nárcisz u. 27. – Minőség Orvoscsoport

Ha olyan régióba szükséges utaznia, ahol még jelen van a Koronavírus, akkor előtte IgG szerológiai antitest vizsgálatot javaslunk, mely vénás vérvétellel történik, és kimutatja, hogy Ön átesett e már a fertőzésen, akár tünetmentesen, akár enyhe, megfázás szerű tünetekkel. Ha pozitív lett a teszt, akkor Ön jó eséllyel védett a fertőzéssel szemben, így nyugodtabban utazhat.

A vizsgálat minden CORDEN vérvételi ponton igénybe vehető. Az eredményt 2 munkanapon belül tudjuk megküldeni!

 

*Az adatok a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalról származnak. Az oldalon az adatok folyamatosan frissülnek.