Koronavírus – SARS-CoV-2 IgM antitest szerológiai vizsgálat

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Corden International (Magyarország) Kft., tekintettel a jelen járványügyi helyzetre, tovább bővítette vizsgálati palettáját, így elérhető a SARS-CoV-2 IgM antitest szerológiai vizsgálat.

Az Abbott cég a már lezajlott fertőzést és a potenciális védettséget detektáló SARS-CoV-2 IgGAssay teszt fejlesztését 2020. első félévében gyorsított ütemben végezte el. Ez a teszt már bevezetésre került Magyarországon, első tömeges alkalmazására a koronavírus fertőzésen átesett lakosság arányának országos felmérése során került sor. A felhasználói tapasztalatok igazolták a specificitásra és szenzitivitásra vonatkozó legmagasabb szintű elvárásokat a gyártói specifikáció alapján.

A már lezajlott és immunválaszt kiváltó események detektálásán túl, erőteljes igény mutatkozott az akut fertőzést is jelző SARS-CoV-2 IgM megbízható tesztelhetősége iránt, így a következő, mostanra lezárult fejlesztés ezt célozta meg.A szakmai leírás alapján, a SARS-CoV-2 fertőzés esetén, a specifikus IgM a PCR első pozitivitását követően 3-4 nappal már kimutatható az immunológiai válaszra képes beteg vérmintájából.

Igaz, hogy az akut fázisban lévő fertőzés legkorábban a PCR segítségével mutatható ki, viszont az új SARS-CoV-2 IgM teszt, a mely a PCR kimutathatóság után már 3-4 nappal jelzi a vírusfertőzést, alkalmas a fentiekben felsorolt nehézségek kiküszöbölésére.

Ezen teszt előnye, hogy a kimutatás teljes vérből történik, és ezért a PCR mintavétellel kapcsolatos, a fals negatív eredményeket okozó preanalitikai hibákat teljes mértékben kiküszöböli.

Az Abbott SARS-CoV-2 IgM tesz további előnyei:

  • -magas specificitás és szenzitivitás
  • -széles körben használatos Abbott laborautomatákon futtatható,
  • -rövid eredményközlési idő
  • -alacsony költségszint
  • -rutin laboratóriumi követelmények

A teszt bizonyítottan nem mutat keresztreakciót 43 különböző klinikai kórképben. Epidemiológiai szempontból a legfontosabbak ezek közül az Influenza A és B, illetve A/B okozta fertőzések. Ennek alapján a teszt alkalmas a COVID-19 megkülönböztetésére a szezonális influenzától. Ez kiemelt jelentőségű lehet az őszi szokásos influenzajárvány estén a fertőzések megkülönböztetésében.

A megfelelő érzékenységű és specificitású (CDC >99,5%) IgM teszt alkalmas a PCR teszt kiegészítésére:

  • a PCR negatív, de tüneteket mutató COVID-19 betegeknél a betegség kimutatására/kizárására
  • alternatív lehetőség, ha a kenetminta vétele akadályozott vagy sikertelen
  • sürgős eredmény szükséglet esetén, akár a PCR teszt indításával párhuzamosan (sürgősségi betegfelvétel, pre-op teszt, valamilyen eseményen való részvétel feltétele)
  • ha nem áll rendelkezésre PCR kapacitás
  • ha a PCR vizsgálatok elvégzése anyagi korlátokba ütközik

Az Abbott SARS-CoV-2 IgMAssay alkalmazása, a megfelelő epidemiológiai szakmai szempontok figyelembevételével, kiegészítője, vagy akár helyettesítője lehet a kapacitáshiánnyal és súlyos költség problémákkal terhelt SARS-CoV-2 PCR tesztelésnek.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

error: Content is protected !!