A változékony időjárás ellenére nagyon sokan megyünk a szabadba, hogy hosszabb rövidebb kirándulásokat tegyünk, élvezzük a természet adta gyönyörű környezetet. Tavasztól nyár végéig azonban szinte minden kirándulás vagy kerti parti kötelező záró programja a testünk ellenőrzése, átvizsgálása. Meg kell győződnünk arról, hogy nincs-e kullancscsípésünk!

A Lyme-kórt egy baktérium (Borrelia burgdorferi, ritkán Borrelia afzelii, Borrelia garinii, B. spielmanii) okozza, amit kullancs terjeszt. AKullancsok_corden fertőzés közvetlen emberről-emberre nem terjed, csak fertőzött kullancs csípése révén kapható el. A kullancsok által terjesztett betegségek közül a Lyme-kór a leggyakoribb (Europában kb. 65 000 ember fertőződik évente), melyet az Ixodes nemzetségbe tartozó közönséges kullancs fajok terjesztenek. Ám közülük is csak azok, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal (baktérium a kullancsok 12%-ában előfordul). A közönséges kullancsok Magyarország északi, nyugati, valamint a Duna és a Balaton környéki térségekben koncentrálódnak jobban, de persze bárhol előfordulhatnak. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb a támadó kullancs. A magas páratartalmú helyeket kedvelik, főként lombhullató és vegyes erdőkben, de legelőkön és városi parkokban, játszótereken, strandokon is egyre inkább elterjedtek.

A kórokozó, a fertőzést átvivő kullancs csípése útján, annak nyálával kerül az emberi szervezetbe, ahol krónikus, változékony lefolyású, akár több szervet is érintő fertőzést okozhat. A fertőzött kullancs csípése után a Lyme-kórt okozó baktériumnak 36-48 órára van szüksége, hogy átterjedjen az emberre. Ezért, ha kullancsot találunk, azt azonnal el kell távolítani, lehetőleg a patikákban kapható speciális kullancscsipesszel. A kullancsot a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg és egyenes mozdulattal, tekerés nélkül húzzuk ki egy határozott mozdulattal. A harapás helyét tisztítsuk meg alkohollal vagy szappannal.

Kullancscsípás_kokárda folt_corden

 

A Lyme-kór tünetei a csípést követő 7-30 napon belül jelentkezhetnek: láz, fejfájás, fáradtság és a jellegzetes bőrtünet, a növekvő bőrpír (erythema migrans). A kullancscsípés körül kialakuló körkörös, vörös, világos közepű bőrelváltozás (kokárdaszerű folt) 3-30 napon belül válik láthatóvá és a fertőzöttek körülbelül 60–80 %-nál jelentkezik. A bőrpír nem allergiás jelenség, hanem a baktérium terjedése okozza. A bőrpír igazából nem vándorol (ahogy azt a latin elnevezés sugallja), hanem a kullancs-harapás helyétől kiindulva koncentrikusan növekszik, terjed, miközben a korábban fertőzött (belsőbb) területek gyógyulhatnak.

 

A kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a Lyme-kór nehezen felismerhető, megelőzésére pedig nem létezik védőoltás. A kullancscsípés megelőzésére legjobb módszer a tudatos védekezés, a bozótos területek kerülése. Mivel a kullancsok az aljnövényzetből kerülnek a bőrünkre, a kirándulások, túrázások alkalmával, ahol és amikor csak lehet, érdemes zárt ruhát viselni, a nadrágot a zokniba betűrni, és lehetőleg zárt cipőt választani. Kezelés nélkül a betegség terjedése során – már néhány hét alatt – érintheti az ízületeket, a szívet és a központi idegrendszert is, ezért fontos a korai felismerés és kezelés. A korai tünetek mellett szövődményre utalhat fejfájás, arcideg bénulás, izom- és izületi-fájdalom, duzzanat jelentkezése.

A Lyme borreliosis korai és késői szakaszai:

  1. szakasz (első hónap): jellemző tünet a bőrpír (eryhtema migrans), amelyet kezelés hiányában a fertőzés elterjedése követhet. A vérvizsgálat (IgG, IgM) az esetek csak 50%-ában pozitív.
  2. szakasz (az első héttől néhány hónapig): megjelenhetnek az idegrendszeri és szív érintettségű rendellenességek. A vérvizsgálat (IgG, IgM) az esetek csak 80%-ában pozitív.
  3. szakasz (több mint 2 hónapos fennállást követően): ízületi gyulladás, mely sok évvel a fertőzés után is észlelhető. A betegség több mint két hónapos fennállása esetén a vérvizsgálat (IgG, IgM) az esetek 100%-ban pozitív.

A kullancs rovar vizsgálatával nem érdemes foglalkozni, mert még ha igazolódik is a rovar fertőzöttsége, az nem jelenti, hogy a fertőzés átterjedt az emberre. Ezért a fertőződés kizárására vagy igazolására vérvizsgálat ajánlott! Azonban a vérvizsgálat a betegség korai szakaszában negatív lehet, ezért mindenképpen forduljunk orvoshoz, amennyiben a fent felsorolt tünetek valamelyikét észleljük magunkon kullancs csípést követő 30 napon belül!

A Lyme-kór diagnózisa bonyolult lehet a klinikai megállapítások alapján, különösen a kullancscsípéses előzmények hiányában, illetve az is megnehezíti a diagnózis felállítását, hogy a betegség tünetmentes maradhat a későbbi szakaszokig. A validált módszerrel végzett labordiagnosztikai vizsgálat fontos része a diagnózisnak, emiatt a szakemberek elsősorban az antitest kimutatásra alapoznak a betegség okának a felderítésében. A diagnosztizált Lyme-kór általában sikeresen kezelhető antibiotikumokkal.

Az általunk végzett Borrelia vizsgálat során a Borrelia IgM és IgG antitest meghatározását vénás vérből vizsgáljuk. A laborvizsgálat a baktérium elleni immunválasz során termelt antitestek kimutatásán alapszik. A korai immunválasz jele az M-típusú antitest (immunglobulin: IgM) megjelenése, míg az IgG termelés általában csak hetekkel a fertőzést követően jelenik meg, miközben az IgM szint csökken, majd az IgM kimutathatósági szint alá csökken.

Borrelia IgM, IgG szerológiai vizsgálat: LIAISON Borrelia IgM, IgG Quant egy olyan immunvizsgálati eljárás, ahol a specifikus Borrelia burgdorferi sensu lato elleni IgM, IgG antitestek kvantitatív meghatározására kerül sor. Méréstartomány Borrelia burgdorferi IgM esetében 0-190 AU/ml, Borrelia burgdorferi IgG esetében 0-240 AU/ml.

Eredmények értelmezése

A kapott eredmény minden esteben a klinikai képpel együtt, kizárólag szakorvos által értelmezhető, a kapott eredménytől függetlenül érdemes pár héten belül újra elvégeztetni a vizsgálatot!

Borrelia eredmények értelmezéseeA pozitivitás származhat egy korábban, tünetszegényen átvészelt fertőzésből is. Ilyen esetekben, megfelelő intervallummal vett két vérminta eredménye kerül összehasonlításra, és a változás tendenciájából lehet megmondani, hogy a fertőzés valóban fennáll-e. Amennyiben a fertőzés jelenleg is tart, a második vérminta több ellenanyagot tartalmaz, mint a korábbi. Egyetlen minta, csak az egyén szerológiai állapotának a felmérésére szolgálhat. Egy elszigetelt pozitív IgG eredmény, aktív Lyme betegségre vagy régi fertőzésre is utalhat visszamaradt antitestekkel.

A kullancscsípés megelőzésére legjobb módszer a tudatos védekezés! Amennyiben a kellő védekezés ellenére kullancscsípést vagy annak nyomait tapasztaljuk, mielőbb keressük fel kezelőorvosunkat, lehetőleg a csípést követő 30 napon belül!

 

képek forrása: https://www.cdc.gov/lyme/index.html, internet