A közhiedelemmel ellentétben nem minden laboratóriumi vizsgálatra szükséges éhgyomorra érkezni, a legtöbben mégis ezt tartják irányadónak, és nem esznek a vérvétel előtt. Ha például  allergia vagy ételintolerancia vizsgálatra készülünk, nyugodtan megreggelizhetünk előtte, sőt kifejezetten az a jó, ha úgy étkezünk, ahogy szoktunk.

Azonban, ha éhgyomorra szükséges érkezni, akkor az alábbi szabályokat fontos betartani:

  • A vérvételt megelőző 9-12 órában már ne vegyünk magunkhoz táplálékot, sem szilárd ételt, sem gyümölcslevet, édesített italokat és főleg ne fogyasszunk alkoholt. Ezt mindenképpen érdemes betartani, hiszen ezek mind befolyásolhatják az eredményt.
  • A vérvétel előtt ajánlott egy kevés vizet fogyasztani, de ne essünk túlzásba. Ébredéstől a vizsgálatig 2 pohár tiszta víz elfogyasztása javasolt, hiszen a kiszáradt szervezetben a vénák is összeesnek, és lelassul a vér áramlása is, így nehezebbé válik a vérvétel.
  • Vérvétel előtt nem ajánlott edzeni, vagy nagyobb fizikai aktivitást igénylő munkát végezni.
  • A dohányzást is érdemes a vizsgálat utánra halasztani.
  • Amennyiben rendszeresen szed vitamint, vagy táplálékkiegészítőket, azok bevételével is várja meg a vizsgálat végét, hiszen ezek az anyagok is befolyásolják az eredményt.

Bizonyos vizsgálatok esetén a rendszeresen szedett gyógyszerek bevételét is el kell halasztani, különösen, ha hormonszint vizsgálatra készülünk. Ha beutaló nélkül érkezik a vérvételre, előtte érdeklődjön telefonon ügyfélszolgálatunkon, ha nem biztos benne, hogy a választott vizsgálat előtt szabad e az ön által szedett gyógyszert/gyógyszereket bevenni.

Ha véralvadásgátlót szed, azt mindenképpen jelezze az asszisztensnek, mert akkor a nyomókötést tovább kell a szúrás helyén tartani.

Ha vizeletmintát adunk le, akkor érdemes a mintavétel előtt megmosakodni, hiszen ellenkező esetben olyan baktériumok is belekerülhetnek a mintába, amik módosítják a leletet.

Nem túl hosszú a kizárólag éhgyomorra végeztethető vizsgálatok listája, ezért akár csomagot választunk, akár csak egy-egy vizsgálatot, mindenképpen tájékozódjunk előtte, hogy közte vannak e a következők: éhgyomri glükóz, éhgyomri inzulnin, koleszterin, HDL koleszterin, LDL koleszterin, triglicerid.

 

Vérvétel után

A vérvétel nem terheli meg túlságosan a szervezetet, de azért utána érdemes pár percre leülni pihenni, és csak utána elindulni. A vizsgálatot követő egy órában ne végezzünk fizikailag megerőltető mozgást, ne emeljünk nehezet, és ne terheljük a szúrt kart.

Készítsünk be magunknak vizet, szőlőcukrot, egy kis csokit vagy gyümölcsöt, különösen, ha hajlamosak vagyunk az ájulásra. Ha gyengének érzi magát a vérvételt követően, akkor lesz mihez nyúlnia, hogy helyreálljon a vércukorszintje!

Kép forrása: Depositphoto