Több allergia- és intolerancia vizsgálat mellett már a CORDEN magán vérvételi pontokon is elérhető a Hisztamin-intolerancia vizsgálat.

Hisztaminózis akkor alakul ki, amikor a szervezet által termelt DAO (diamino-oxidáz) enzim működése csökken, és nem képes lebontani a felszabaduló hisztamint. Ez a probléma sajnos bármely életkorban kialakulhat, de kiváltó oka lehet a stressz, bizonyos gyógyszerek, vegyszerek, vagy egyes élelmiszerek is.

Milyen tünetek esetén érdemes laboratóriumi vizsgálatot végeztetni, hogy megerősítést nyerjen, vagy kizárható legyen a hisztamin intolerancia gyanúja?

 Ha magas hisztamin tartalmú vagy nem teljesen friss ételek elfogyasztása után az alábbi tünetek közül legalább kettőt észlelünk magunkon:

– gyomorgörcs, hányinger, puffadás

– hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás

– csalánkiütés, ekcéma, bőrpír

– szapora szívverés, ingadozó vérnyomás, szédülés ájulás

– ödémásodás, jellemzően az alsó szemhéj duzzanata.

 

A fenti reakciók nem feltétlenül az élelmiszerek elfogyasztását követő egy-két órában jelentkeznek. Az elfogyasztott ételek hisztamintartalma összeadódhat, és előfordulhat, hogy csak a nap végén kulminálódik, ekkorra éri el a kritikus szintet.

A hisztamin-intolerancia vizsgálathoz egy vérvétel szükséges, mellyel kimutatható a DAO enzim szint mértéke. A vérvételhez nem muszáj éhgyomorra érkezni, a nap bármely szakában elvégezhető.

Az élelmiszerek hisztamintartalma megnövekszik, ha tartósítjuk, vagy állni hagyjuk őket, kivéve azokat, melyek alapvetően nem tartalmaznak hisztamint. Ezeket lehet másnap is fogyasztani (pl.: spárga, sütőtök, vaj, cukkíni). Azonban a tartósítás, füstölés, érlelés, savanyítás megemeli a húsok, halak, sajtok, zöldségek hisztamintartalmát, így a halkonzervek, füstölt lazac, kolbász, a különféle sajtok és savanyított tejtermékek, a savanyúságok mind okozhatnak tüneteket, ahogyan a csokoládé, a borok, a sör és a pezsgő is. Hisztamint bocsátanak ki bizonyos zöldségek is, mint a paradicsom, az avokádó vagy a padlizsán, gyümölcsök: eper, banán, körte, és a tenger gyümölcsei is, kivéve, ha ezeket frissen fogyasztjuk.

A hisztamin-intolerancia kezelése

Ha bebizonyosodik, hogy Ön hisztaminózisban szenved, akkor a laborvizsgálatokat követően szükséges szakorvost felkeresni, nem elég, ha csak elkerüljük a tüneteket okozó ételeket.

A hisztamin intolerancia kezelésének része a diéta, amit az egyéni intolerancia függvényében szakorvos állít össze a laboreredmények alapján. Szükséges lehet antihisztamin szedése, a tünetek enyhítésére, illetve most már lehetőség van a DAO (diamino-oxidáz)enzim kapszulával történő pótlására is. Érdemes lehet dietetikust is felkeresni, hiszen a diéta alatt hiány léphet fel azokból a tápanyagokból, amik a kerülendő élelmiszerekkel jutottak volna be a szervezetbe, így azokat mindenképpen pótolni szükséges.

Fel kell tárni az okokat, és azokat kell megszüntetni, hiszen a kezeletlen allergia a szervezet mikrotápanyag hiányának súlyosbodásához vezet. Megfelelő kezelés mellett a hisztaminózis teljesen tünetmentessé tehető.

Minden magán vérvételi pontunkon lehetőség van a vizsgálat elvégzésére.

Ha az online bejelentkezésnél nem találja a keresett vizsgálatot, akkor az “Egyedi vizsgálatokat szeretnék” pontot kell választani.