Végre itt a nyár! A tanév végével elkezdődött nyári szezon, a szabadságolások ideje. A koronavírus világjárvány miatt még mindig óvatosan tervezgetünk, de bizonyos szabályok betartásával és vizsgálatok elvégzésével nemcsak hazai, de külföldi nyaralásra is mehetünk. Amennyiben külföldi nyaralásban gondolkodunk, nagyon fontos, hogy időben utána járjunk, hogy a kiválasztott ország milyen orvosi dokumentumhoz köti a beutazást.

A nyári hónapokban a legkedveltebb külföldi úti célok a tengerparti városok. A legtöbben ilyenkor választják az autóval is könnyen elérhető horvát tengerpartot, de ugyan ilyen kedvelt, többek között, Görögország, Olaszország is. A külföldi utazásunk megtervezéséhez, eddig is nagyon körültekintően kellett eljárjunk, hogy minden zökkenőmentesen menjen, és az utazásból ne rémálom legyen. A koronavírus harmadik hullámának lezajlása után ugyan megnyíltak a határok, de még alaposabban fel kell készülnünk és utána kell néznünk a beutazási feltételeknek.

Milyen SARS CoV-2 tesztre van szükség, hogy utazhassunk?

A legtöbb helyre 72 órán belül végzett, negatív PCR vagy 48 órán belül készült antigén gyorsteszt eredménnyel utazhatunk. Sokszor ez gyermekinknek is szükséges. Az életkori szabályzásokra is érdemes figyelni. Vannak országok, ahol már igen kicsi kortól kérik a teszt meglétét.

Védettségi igazolvány a hazaérkezéshez

A védettségi igazolvány meglétével szabadon mehetünk strandra, ülhetünk be moziba vagy étterembe, részt vehetünk vele kulturális programokon és utazhatunk is. Amennyiben rendelkezünk ezzel az igazolvánnyal, úgy a külföldi utunkról hazatérve nem szükséges Covid tesztet végeztetnünk. A védettségi igazolvány megszerzéséhez Sars CoV-2 IgG antitest vizsgálat szükséges. Amennyiben az pozitív, abban az esetben a kártyát megigényelhetjük, de hivatalból megkapjuk, ha megkaptuk valamelyik koronavírus elleni vakcinát, vagy igazoltan voltunk fertőzöttek.

A határátlépéshez szükséges tesztekről a Konzuli Szolgálat oldaláról tájékozódhatunk.