Gyakran ismételt kérdések

1. Mi az ételérzékenység és mi idézheti elő?

Napjainkban nagyon sokan szenvednek a táplálékérzékenység okozta kellemetlen tünetektől. A betegség hátterében a bélfal áteresztőképességének (permeabilitásának) fokozódása áll. Ennek hatására a bélfalon a részlegesen megemésztett tápanyag (fehérjék) átjut a bélsejtek között a véráramba, amely ellen a szervezet étel-specifikus IgG ellenanyagot termel. Az IgG ezekkel a fehérjékkel összekapcsolódik, antigén-antitest komplexet alkotva, melyek később előidézhetik a tüneteket.

Mi idézheti elő?

A fokozott permeabilitás kialakulásában megannyi tényező szerepet játszhat. Ilyen kiváltó ok lehet az egyoldalú étkezés, a bélflóra változása, gyógyszeres kezelés, valamilyen fertőzés, gyomorsavtúltengés, a stressz, az alkohol és nikotin okozta károsodás vagy akár a tartósítószerek. Idővel a szervezet immunválaszának köszönhetően krónikus gyulladás alakulhat ki, amely képes panaszokat okozni a test bármely pontján. Nem könnyíti meg a diagnosztizálást az sem, hogy a tünetek legtöbbször csak az étkezések után néhány órával, vagy akár napokkal később jelentkeznek.

2. Milyen tünetek esetén érdemes elkészíttetni az ételérzékenység vizsgálatot?

A legjellemzőbb tünetek között szerepel a hasmenés, puffadás, felfúvódás, gyomorégés, gyomorfájdalom, székrekedés, hányinger, hányás, esetleg a túlsúly vagy a kóros soványság, fejfájás, migrén, asztma, egyéb bőrön jelentkező tünetek (pl. ekzéma), továbbá ízületi bántalmak, depresszió, idegesség, ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációhiány.

További általános panaszok, melyek hátterében élelmiszer-érzékenység is állhat:

  • Gyermekeknél: figyelemzavar, tanulási nehézség, hiperaktivitás
  • Étkezés utáni fáradtság

3. Mi a különbség az ételérzékenység és az ételallergia között?

Az ételérzékenység hátterében a bélfal áteresztőképességének fokozódása áll. A táplálék-összetevők a bélfalon fokozott mennyiségben átjutva késletetett immunológiai reakciót váltanak ki. Az ételérzékenység tünetei az étel elfogyasztása után nem azonnal jelentkeznek, hanem hosszabb idő alatt alakulnak ki, ezért laboratóriumi diagnosztika nélkül szinte lehetetlen meghatározni a pontos kiváltó okot.

Az ételallergia az étel fehérje -összetevők ellen fellépő heves immunológiai reakció. Kialakulása nem dózisfüggő, vagyis az allergén kis mennyisége is kiváltja a tüneteket. Kialakulása után nem múlik el, ezért az allergiás reakciót kiváltó ételt az étrendből véglegesen ki kell iktatni. Az ételallergia tünetei jellegzetesek, azonnal vagy rövid idővel a kiváltó étel fogyasztása után jelentkeznek.

4. Az ételérzékenység vizsgálatnál mely főbb élelmiszercsoportokat nézzük?

  • Gabonafélék (pl. árpaliszt, búzaliszt, komló, köles, kukorica, lenmag, maláta, rizs, rozsliszt, tönkölybúza, quinoa, zabliszt)
  • Gyógynövények, fűszerek (pl. ánizs, babérlevél, bazsalikom, bors (fekete, piros, zöld, fehér), borsmenta, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, koriander, kömény, mustár, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, vanília,)
  • Gyümölcsök (pl. alma, ananász, avokádó, banán, birsalma, citrom, datolya, eper, füge, gránátalma, grapefruit, kivi, kék áfonya, kék szőlő, körte, lime, málna, mangó, mazsola, narancs, nektarin, őszibarack, paradicsom, rebarbara, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, vörösáfonya)
  • Hal és tenger gyümölcsei (pl. csuka, fekete kaviár, fekete tőkehal, fésű kagyló, garnéla, hering, kagyló, kardhal, languszta, lazac, makréla, nyelvhal, pisztráng, polip, rákfélék, szardínia, tintahal, tonhal,)
  • Húsok (pl. Bárányhús, csirkehús, kacsahús, marhahús, nyúlhús, pulykahús, szarvas, őzhús, vaddisznóhús)
  • Olajos magvak (pl. dió, fenyőmag, földimogyoró, kesudió, kókusz, makadámdió, mandula, mogyoró, paradió (brazil dió))
  • Tojás és tej, tejkészítmény (pl. gouda sajt, juhsajt, kecsketej, kecskesajt, tehéntej, tojássárgája, tojásfehérje)
  • Zöldségek, hüvelyesek (pl. articsóka, borsó, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicseriborsó, cukkíni, édeskömény, fehér bab, fehérrépa, fokhagyma, gomba, hagyma, káposzta, kapribogyó, karfiol, kelbimbó, lencse, lóbab, mángold, padlizsán, paprika, ruccola, saláta, sárgarépa, spárga, spenót, sütőtök, szójabab, torma, uborka, újhagyma, vöröskáposzta, zeller, zöldbab)
  • Egyebek (pl. élesztő, kakaó, kávé, méz, sörélesztő, zöld tea)

5. Mi befolyásolhatja a vizsgálati eredményt (gyógyszerek)?

A vizsgálati eredményt befolyásolhatja a nem szteroid tartalmú gyulladásgátlók használata (pl: aszpirin), amennyiben a páciens speciális diétát tart (pl: keton diéta, atkins diéta), illetve az alkoholfogyasztás is.

6. Hogyan érdemes felkészülni a vérvételre?

Speciális felkészülést nem igényel a vizsgálat, nem éhgyomri vizsgálat.

7. Hány éves kortól végezhető el a vizsgálat?

A vizsgálat 3 évesnél idősebb gyermeknél végezhető el.

8. Terhesség alatt elvégezhető-e?

Igen, az ételérzékenység-vizsgálat elvégezhető terhesség alatt is.

9. Milyen típusú vérmintavétel szükséges a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénás vérvétel alapján kapott vérmintát használunk.

10. Szükséges beutaló a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz nem szükséges szakorvosi beutaló, az ételérzékenység-vizsgálat beutaló nélkül elvégezhető.

11. Hol történik a vérvétel?

A szükséges vérvétel bármely vérvételi pontunkon megtörténhet, melyek listáját itt találja.

12. Hogyan kapom meg a leletet?

A lelet a regisztrációkor megadott email címre kerül kiküldésre .

13. Hogyan tudom megrendelni a vizsgálatot?

Az ételérzékenység vizsgálathoz szükséges időpontot lefoglalhatja online, vagy kérhet időpontot a +36 1 800 9313, +36 30 416 9982 telefonszámon.

14. Hogyan tudom kifizetni a vizsgálatot?

Az ételérzékenység vizsgálat díja a helyszínen készpénzben, bankkártyávalEgészségpénztári kártyával és Széchenyi Pihenő Kártyával is fizethető.

Kártya terminállal nem minden vérvételi pontunk rendelkezik, ezért kérjük, ügyfélszolgálatunkon telefonon (+36 1 800 9313), vagy a vérvételi pont oldalán tájékozódjon.

15. Milyen elérhetőségeken tudom elérni Önöket?

Ügyfélszolgálatunk elérhetőségei: +36 1 800 9313, +36 30 416 9982

Email-címünk: kozpontilabor@corden.hu

16. Tudnivalók adókedvezmény igénybevételével kapcsolatban

Az ételérzékenység vizsgálatunk a jelenlegi szabályozás szerint adókedvezmény igénybevételére nem jogosít fel.

error: Content is protected !!