Hamarosan beköszönt az influenza szezon, a koronavírus járvány még javában tombol, és a változékony, esős hideg időnek köszönhetően a szimpla megfázás is okozhat kellemetlen tüneteket. Ezért túl a maszk viselésen, a távolságtartáson és a gyakori kézmosáson, érdemes a szervezetünk védvonalát, az immunrendszert megerősíteni, hiszen a kialakult kóros állapotokat sokkal egyszerűbb megelőzni, mint kezelni.

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, egy adott antigén hatására kialakuló, az esetleges fertőzés elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját, vagyis idegen anyagokat. Valamint, ha idegen anyaggal találkozik, akkor azt eltávolítsa, megsemmisítse. A leggyakoribb ilyen “idegen anyagok” a kórokozók: baktériumok, vírusok, gombák.

Sokáig úgy tartották, hogy a tél legfontosabb vitaminja a C-vitamin, ami antioxidáns anyag, így segít megelőzni a szabadgyökök károsító hatását, és egyes tanulmányok szerint szerepet játszik az influenza szövődményeként kialakuló tüdőgyulladás tüneteinek enyhítésében.
A legújabb kutatások azonban arra az eredményre jutottak, hogy a C-vitamin bevitel mellett nagy szükség van a D-vitamin pótlására is. Magyarországon a téli időszak végére a lakosság nagyjából 90%-a szenved D-vitamin hiányban.

  Mi is az a D-vitamin?
A D-vitamin tulajdonképpen nem klasszikus vitamin, hiszen a szervezetünkben is képes termelődni napfény hatására, azonban csak azokat az élettanilag fontos tápanyagokat soroljuk a vitaminok közé, melyeket nem képes előállítani a szervezet. A D-vitamin valójában egy hormon előanyag, ami természetes forrásból hasznosul a legjobban. Ősszel és télen, amikor a napfényes órák száma csökken, és nem tudunk elegendő időt a szabadban tölteni, érdemes tabletta formájában pótolni. Zsírban oldódik, így ha tehetjük étkezés előtt, vagy közben ajánlott bevenni, mert akkor tud legjobban hasznosulni a szervezet számára.

Csonterősítő hatását mindenki ismeri, hiszen a kisgyermekek, csecsemők is kapják az egészséges csontképződés elősegítésére. Idősebb korban, hölgyeknek a menopauza időszakában is javasolják a pótlását, a csontritkulás enyhítésére, megelőzésére. Ugyanis a D-vitamin javítja a kalcium felszívódását. Aki tejmentes diétán van, vagy vegán étkezést követ annak szükséges a kalcium bevitelre is odafigyelnie.
A fogaink egészségéért is sokat tehetünk a megfelelő D-vitamin szint fenntartásával, ugyanis a szuvasodás megelőzhető, a fogágybetegségek során kialakuló csontvesztés pedig visszafordítható.

A szervezetben a megfelelő D vitamin szint elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, így a különféle betegségek kialakulásának megelőzéséhez is.

D-vitamin és koronavírus
A legújabb amerikai kutatások kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akiknek a COVID-19 tesztje pozitív lett, nagyobb valószínűséggel fordult elő D-vitamin-hiány.
A Granadai Egyetem vizsgálatában pedig, arra keresték a választ a kutatók, hogy a koronavírus fertőzöttekre hogyan hat a vitamin: 50 D-vitaminnal kezelt beteg közül mindössze 1 került intenzív osztályra , míg azok közül a betegek közül, akik nem kaptak D-vitamint a fele intenzív ellátásra szorult.

Influenza, légúti megbetegedések
Az influenza és a megfázás tekintetében már több évre visszamenő kutatási eredményekre támaszkodhatunk. Ezek szerint, azoknál, akik szedtek D-vitamint, kisebb valószínűséggel alakultak ki légúti fertőzések, mint azok esetében, akik nem szedtek ilyen táplálékkiegészítőket. A megfelelő D-vitamin pótlásnak komoly szerepe van a megfázás elleni küzdelemben. Egy felnőtt szervezetnek napi 1500-2000 NE-re van szüksége ahhoz, hogy az immunrendszere megfelelően fel tudja venni a harcot a kórokozókkal szemben, míg a 18 év alatti gyermekeknek 500-1000 NE a napi ajánlott mennyiség.

Túladagolás
A D-vitamint természetes forrásból nem lehetséges túladagolni, így sem az egész napos napfény, sem az élelmiszerekkel bevitt mennyiség nem lehet káros a szervezetünkre.

A táplálékkiegészítőkkel bevitt D-vitamin esetében azonban előfordulhat túladagolás, de ehhez nagyon magas dózisra van szükség hosszú időn keresztül.
A szervezet által tolerált mennyiség az 50 000 egység, ha ezt nem haladja meg a bevett vitamin mennyiség, akkor nincs más teendőnk, mint egy ideig ne vegyünk be újabb adagot.
A túladagolás tünetei:
– émelygés, hányás
– túlzott szomjúságérzés
– étvágytalanság
– gyengeség
– fejfájás
– idegesség
– vesekővesekárosodás

A D-vitamin szintet egy vérvétellel lehetséges ellenőriztetni. A laborleletből kiolvashatjuk, hogy mikor van szükség táplálékkiegészítők szedésére.

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelő módon működjön, és ellenállóbbak legyünk a vírusokkal, kórokozókkal szemben, érdemes beiktatni a mozgást a mindennapjainkba, odafigyelni a táplálkozásunkra, elhagyni az egészségtelen szokásainkat, és gondoskodni a megfelelő vitamin bevitelről.