Az év elején hazánkat is elérő SARS CoV-2 vírus okozta megbetegedések napjainkban több millió embert érintenek világszerte. A megbetegedési, illetve halálozási számok napról napra rohamosan nőnek. A pandémia óta bizonytalanságba éljük mindennapjainkat, nap mint nap várjuk, hogy mit kell tennünk a vírus lassításának érdekében. Igyekszünk mintavételekre bejutni, hogy megtudjuk megfertőződtünk-e. Napokat várunk az időpontra, hogy levegyék a mintát, majd sokáig várjuk az eredményt. Van gyorsabb megoldás, hisz elérhető az antigén gyorsteszt, mely eredménye ugyan hivatalos ügyintézésre nem alkalmas, de 20 perc alatt megtudjuk, hogy van-e vírusfertőzésünk, vagy sem.

KoronavírusA Koronavírus megjelenése igen sokrétű. Van, aki tünetek nélkül megússza, sokan hosszú ideig betegeskednek otthon, vagy kórházban, és sajnos igen sokan életüket veszítik a vírus miatt. A vírus megjelenése után az RT-PCR volt az a vizsgálat, mely először a forgalomba került, és amely a vírus jelenlétét mutatja ki. Ez az a vizsgálat az, melynek eredményét a munkahelyeken, hivatalos ügyek intézésénél, utazásnál, idősotthoni bekerüléshez elfogadnak. A kutatások előrehaladtával megjelentek a szerológiai vizsgálatok, melyek a szervezet által termelt ellenanyag szinteket mutatja meg. Sajnos mindegyik vizsgálatnál egy-két napot várni kell az eredményre.

Eredményt, de azonnal!

Szerencsére most már van gyors megoldás, és nem kell tűkön ülni és napokat várni a vizsgálatra és az eredményre. Az antigén gyorsteszttel szintén a vírus jelenléte mutatható ki. Az eredmény szinte azonnal megvan, így gyorsan kiderül, hogy fertőzöttek vagyunk-e vagy sem. Egy kis kellemetlenséggel jár, amikor a mintavétel történik, de az csak néhány pillanat. Utána már csak egy kis türelemre van szükség.

Mire számítsunk, hogyan zajlik az antigén gyorsteszt?

Antigén gyorsteszt mintavétel

Az antigén gyorstesztből is több fajta létezik. Van, amelyiknél csak az orrgaratból, van amelyiknél csak a garatból, és olyan is van, ahol mindkét helyről vesznek mintát a teszthez. Ha az antigén gyorsteszthez csak az orrgaratból szükséges a mintavétel, akkor nem szükséges éhgyomorra maradni, de a dohányzást akkor is mellőzni kell. A mintavételt követően a pálcát egy reagens folyadékba kell belemosni, majd ez a folyadék kerül a tesztkazettára. Ezután már csak várnunk kell. Általában 20-30 percen belül leolvasható az eredmény és kiderül, hogy van-e koronavírus fertőzésünk vagy sem.

Antigén gyorsteszt eredménye

Az antigény gyorstesztnél a tesztkazettán lévő tesztcsíkok elszíneződése mutatja az eredményt. Ha csak a kontroll csík színe változik el, akkor az eredmény negatív. Ha viszont 20 perc elteltével a tesztcsík is elszíneződik a kontrollcsíkkal együtt, az bizony pozitivitást mutat. A szervezetünkből az antigén gyorsteszt kimutatta a vírus jelenlétét, vírusfertőződésükben biztosak lehetünk. Minden eredmény, pozitív és negatív is, felkerül az EESZT-be, ahonnan bármikor lehívható.

Az NNK munkautasítása úgy szól, hogy az antigén gyorsteszt pozitív eredmény biztos, de a negatív eredményt nem lehet 100%-ig annak venni, így ajánlott a PCR vizsgálatot is elvégeztetni.