Hosszú ideje nem védekeznek és rendszeres szexuális élet mellett is hónapról hónapra negatív lesz a terhességi teszt? Nem szabad kétségbe esni, hiszen a stressz is lehet az oka annak, ha nem tud megfoganni a magzat.

Több olyan probléma is állhat a boldog babavárás útjába, mely egy vérvétellel kimutatható, és viszonylag könnyen kezelhető. A leggyakoribb betegségek, mely nem csak a fogantatás képességét csökkentik, de korai vetéléseket is okozhatnak az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigy alul- és túlműködése.

Ezek a betegségek nem mindenkinél okoznak olyan markáns tüneteket, hogy a beteg tudomást szerezzen róluk, sokszor egy kis túlsúly, hajhullás, esetleg fokozott izzadás formájában vannak jelen az életünkben. Ezekre többen csak legyintenek, és magyarázatokat gyártanak: “apukám is izzadékony, tőle örököltem”, vagy “az egész családom teltebb alkat”, esetleg “kicsit jobban hullik a hajam, de épp ősz van, ilyenkor mindenkinek, nem?”…  Lehet, természetesen, hogy nyáron jobban izzadunk, vagy az évszakváltások idején jobban hullik a hajunk, de ha ezek a tünetek elhúzódnak, és már a hűvösebb napokon is úgy megizzadunk, mint egy melegebb nyári időben, ha sport és a diéta mellett sem fogyunk, ha elhúzódik a hajhullás, és még karácsonykor is tele a lakás hajszálakkal, akkor érdemes egy laborvizsgálatot kérni.

 

Inzulinrezisztencia

Megnehezíti a teherbeesést, növeli a vetélés kockázatát. A nap, mint nap magas inzulinszintek közvetlenül hátráltatják a petefészkek petesejt-termelését, emiatt a menstruációs ciklusok hosszabbak vagy rendszertelenek lesznek, és a várt gyermekáldás is elmarad. Emellett több férfihormont, tesztoszteront kezd termelni a szervezet. Emiatt a tünetek között előfordulhat erős szőrnövekedés is. Egyéb tünetei lehetnek a depresszió, fáradtság, hajhullás, túlsúly, alma típusú elhízás, menstruációs zavar és meddőség.

A kezeletlen inzulinrezisztenciából 2-es típusú diabétesz is kialakulhat, ezért sem szabad félvállról venni.

Milyen laboratóriumi vizsgálatok szükségesek a diagnózishoz?

Vérvétel:

  • 3 pontos cukorterheléses vizsgálat 0, 60 és 120 perces (amit várandósan is elvégeznek minden kismamánál)
  • 3 pontos inzulin vizsgálat, szintén 0, 60 és 120 perces
  • HOMA index (mely az éhgyomri vércukor és éhgyomri inzulin értékekből kerül kiszámításra)

 

Pajzsmirigy alulműködés

Igen szoros összefüggésben áll a teherbeeséssel és a baba megfelelő fejlődésével, hiszen a petefészek nagyon érzékeny szerv, amelyre a pajzsmirigy hibás működése negatív hatást gyakorol. A probléma ugyanis gátolja a normál tüszőérést, valamint a beágyazódást is, hiszen progeszteronhiányt vonhat maga után. Ilyenkor a prolaktin mennyisége is megemelkedhet, ami tovább nehezíti a teherbeesést és a baba kihordását. A várandóság egésze alatt szükséges, hogy endokrinológus szakorvos foglalkozzon a kismamával, és folyamatosan kontroll alatt tartható legyen a betegség. Kezeletlen pajzsmirigy alulműködés esetén vetélést, fejlődési rendellenességeket és idegrendszeri problémákat okozhat a magzatnál, ráadásul friss kutatások szerint az autizmus esélyét is megnöveli a betegség.

Tünetei sok esetben megegyeznek az inzulinrezisztencia tüneteivel, itt is jellemző a gyengeség, fáradékonyság, idegesség, ingerlékenység, állandó fáradtság, hajhullás, túlsúly. Csökkenhet a koncentráció képesség, bőr szárazság léphet fel, székrekedés, alacsony pulzus, hideg végtagok, menstruációs problémák, nemi vágy csökkenése, meddőség, vetélés.

Milyen laboratóriumi vizsgálatok szükségesek?

Vérvétel:

  • TSH (az agyalapi mirigy által termelt hormon)
  • szabad T3 (trijód-tironin, pajzsmirigy hormon)
  • szabad T4 (thyroxin, pajzsmirigy hormon)

 

Pajzsmirigy túlműködés

Mindig nagyobb hangsúlyt fektetünk az alulműködésre, de a pajzsmirigy túlműködése is  gátolhatja a fogantatást és a zavartalan terhességet.

A problémával már maga a teherbe esés is nehezített, ugyanis menstruációs zavarokat és anovulációs ciklusokat idézhet elő, ezért meddőség esetén érdemes pajzsmirigy zavarra gyanakodni. Sajnos várandósság során is komoly problémákat okozhat, mivel kezeletlen esetben vetélés és fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki a babánál, az anyánál pedig megnő a szívpanaszok és a terhesség alatti magas vérnyomás esélye, melyek szintén negatív hatással vannak a baba fejlődésére és világrahozatalára.

Ha a pajzsmirigyünk túl sok hormont termel, könnyebb észrevennünk, mintha keveset, mert itt markánsabb tünetekkel is számolhatunk: ilyen a struma, mely a nyakon észlelhető dudor, amit a megnagyobbodott pajzsmirigy okoz, előredülledő szemek,szapora szívverés, megemelkedett vérnyomás, nehézlégzés, meleg, nedves bőr. Továbbá előfordul még töredező haj, hajhullás, nehezebb koncentráció, ingerlékenység alvászavarok, nyugtalanság.

A pajzsmirigy túlműködés esetén a beteg étvágya jó, testsúlya mégis jelentősen csökken. Hasmenés, hányás is előfordulhat. Továbbá menstruációs zavarok, csökkenő libidó jelentkezhet.

Milyen laboratóriumi vizsgálatok szükségesek?

Vérvétel:

A vizsgálatok azonosak az alulműködés vizsgálataival, csak itt az értékek emelkedettek lesznek, míg az ellenkező esetben csökennek az egészségeshez képest.

Természetesen lehetnek más okai is annak, ha nem fogan meg a magzat, vagy sorozatos vetélések következnek be. A meddőség hátterében mindig hormonális, anatómiai, fertőzéses, genetikai, pszichológiai vagy immunológiai okok valamelyike található.

Mindazonáltal első lépésként érdemes egy vérvétellel a hormonszinteket ellenőriztetni, illetve a fenti a tünetek alapján az egyes betegségeket kizárni vagy kezelni!

Magán vérvételi pontjainkon beutalóra sincs szüksége, ha tudja, hogy mely vizsgálatokat szeretné elvégeztetni.

Kép forrása: Depositphoto