A lyukas bél fogalmával egyre gyakrabban találkozunk különböző cikkekben, leírásokban. A hagyományos orvoslás azonban nem nagyon szereti ezt a kifejezést és vitatják a probléma meglétét.

Mint tudjuk, bélfalunk egyetlen sejtrétegből áll. Ez választja el  a “külvilágot” azaz a béltartalmat a ” belvilágtól” azaz a bélfalban lévő egyéb struktúráktól. A sejtek között szoros összeköttetés van, amely egy kapuhoz hasonló funkciót lát el. Átengedi a folyadékot és az emésztett kis molekulájú anyagokat, amelyre a testünknek szüksége van a felépítés, növekedés, regeneráció miatt. Ez a folyamat úgy zajlik, hogy  a már megemésztett  tápanyagok be tudjanak jutni a véráramba, hogy egy rövid időre a sejtek eltávolodnak egymástól / kinyílik a kapu/, majd vissza zárnak. Ez a kapu nyitás egy zonulin nevű anyag feladata. Ha ez a kapu nem csak erre a rövid időre nyílik meg, akkor olyan anyagok is bejutnak a véráramba aminek nem szabadna, például emésztetlen fehérjék, egyéb antigén természetű makromolekulák, toxinok, endotoxinok / lipopoliszacharidok  LPS./. Ez utóbbiak bizonyos Gram-negatív  baktériumok membrán stabilitását okozzák, míg élnek a baktériumok. Ám ha elpusztulnak ez az anyag toxikussá válik és először a bélnyálkahártya területén, majd a “lyukakon ” keresztül bejutva a szervezetbe gyulladásokat hoz létre.

A zonulin termelődés és a kapu nyitva tartás egyik legerősebb kiváltója a glutén, ami akár 6-8 órán keresztül is nyitva tarthatja ezt az “ajtót”. Tehát folyamatosan bejuthatnak olyan anyagok, amelyek ellen ellenanyagot termel az immunrendszerünk.. A probléma akkor kezdődik, ha ezek a “megtámadott” fehérje láncok valamelyike hasonlít a szervezetünket felépítő struktúrákhoz, mert akkor azokat is megtámadva, gyulladást, autoimmun folyamatokat indíthatnak el.

A lyukas bél szindróma kialakulásában szerepet játszik:

– túlzó finomított szénhidrát bevitel

– túlzó alkohol fogyasztás

– nyugati típusú étrend, egyes divat diéták

– tápanyaghiány

– antibiotikumok, fájdalomcsillapítók túlzott szedése

–  fokozott stressz

– diszbiózis

– ételintoleranciák

– lektinek

– genetikai hajlam

– gyulladás bárhol a szervezetben

Összességében ez a folyamat is érzékenyen érinti a a mikrobiom egyensúlyi állapotát, részben a krónikus alacsony szintű gyulladás, részben a kialakult rendellenességek, és nem utolsó sorban, a helytelen összetételű és rost hiányos táplálkozás miatt. A következmény, hogy csökken a mikrobiom száma, összetétele, ami újabb betegségek sorozatát indítja be.

A megoldás többlépcsős folyamat. Az első teendő a beteg alapos kivizsgálása, mellyel kizárjuk a hagyományos módon kezelendő  betegségeket. Ha ilyet nem találunk, érdemes táplálék intolerancia tesztet kérni. Pozitívum esetén ki kell hagyni az irritáló ételeket, amelyek problémát okoznak. Eredménytől függően egy életre vagy vagy egy időre. Szükséges az életmód váltás, a táplálkozás megváltoztatása , a stressz kezelése, és a megfelelő  mozgás biztosítása.. Biztosítani kell a mikrrobiom számára a kellő mennyiségű és minőségű rostot, hogy a jó baktériumok újra szaporodni tudjanak és termeljenek nekünk hasznos anyagokat /SCFA/.  Továbbá segítsük a gyógyulás folyamatát megfelelő minőségű probiotikummal.

Dr. Forrai Márta

Címzetes főorvos Pécs

 

Irodalom:

Dr. Forrai Márta : Egészségünk záloga: A mikrobiom

A legújabb felfedezések a gyógyításban egy gyakorló orvos szemével

https://en.wikipedia.org/wiki/Leaky_gut_syndrome

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6790068/